Telex Neked#75: Mi a port nyeltük a Szigeten, a Jobbik a könnyeket a drámában

2022. augusztus 19. – 04:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a augusztus 11. és augusztus 17. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Hevesi-Szabó Lujza vagyok, a Telex fotósgyakornoka, és leginkább minden témában lehet találkozni a képeimmel, mert az, hogy mit és hol és milyen témában kell lefényképezni, az nem kívánságműsor. Nagyon fontos az egészség abban a szakmában, ahol konkrétan folyamatosan szalad az ember valahová, szóval itt egy kép rólam, ahogy rendeltetésszerűen használom és élvezem a világ legkisebb edzőtermét.

Az írás karakteridegen tőlem, sőt, egyszer az egyik barátom azt mondta, hogy pusztító, ahogy fogalmazok. De úgy voltam vele, hogy ezt itt és most megpróbálom megcáfolni azzal, hogy összeszedem az elmúlt egy hét legfontosabb történéseit, amiket ez a gif elég sokszor tökéletesen leír.


1. Por, tömeg, szerelem, Sziget

Két év után megint van fesztiválszezon, aminek az egyik csúcsa a Sziget, ahova mi is kimentünk, és megállapítottuk, hogy szinte semmi nem változott. Kivéve, hogy a K-híd többé már nem a legközhelyesebb fotóhelyszín, vagy hogy az országot sújtó aszály miatt öt-hat kiló por kerül az ember tüdejébe fél óra alatt. De egy jó fesztivál mindig kínál megoldást a nehézségekre, szóval aki akart, elmenekülhetett a por elől a vízpartra. Ha nagyon hiányzott a kinti világ az embernek, kiállhatta a háromórás sort, és újra a pasaréti Aldi megnyugtató árai között találhatta magát, ami azért is volt jó program, mert, ahogy azt megnéztük, jóllakni 5000 Ft alatt nem lehetett a fesztiválon.

Muzsikából sem volt hiány, Dua Lipa, a modern ember Britney Spearse kezdte a hetet. Aztán kiderült, hogy a Kings of Leon mára egy fogatlan oroszlán lett, hogy Justin Bieber nehezen dönti el, hogy minek kéne történnie a színpadon, de azt pontosan tudja, hol tölti az éjszakát, és hogy az Arctic Monkeys ennyi idő után kicsit belefáradt az életbe.

2. Jobban rosszban

Jakab Péter, mint egy hosszú szerelmi civódás után, múlt csütörtökön jelentette be, hogy kész, vége, ennyi, kilép. A dráma fokozódott, kamera előtt ment a hajcihő a Jobbik alelnöke és Jakab Péter asszisztense között, közben pedig már egy új kapcsolat is feltűnt a láthatáron Péter életében, egy új politikai formáció A Nép Pártján képében. A szakítás mindig nehéz, vissza kell adnunk az exünk nálunk maradt cuccait, a Foo Fighters-CD-gyűjteményét, az alvós pólóját, a parlamenti mandátumát, még akkor is, ha nem akarjuk, és a másik erősen utalgat rá, hogy de bizony vissza akar kapni mindent. Ilyenkor a közös barátok is válaszút elé kerülnek, és itt bizony többen is Pétert választották.

3. Indul a favágó szezon

Viták zajlanak az erdőirtós kormányrendelet miatt. Augusztus 4-én adták ország-világ tudtára, hogy innentől tűzifát az országból kivinni nem, de fát kivágni itthon (akár védett területeken is) sokkal egyszerűbben lehet. Annyira, hogy az LMP az Alkotmánybírósághoz is fordult a tervezet miatt. Ahogy azt mi is megírtuk, a rendelet nemcsak kegyetlen, de teljesen felesleges, és ezt elég sokan így gondolják, például a Települési Önkormányzatok Szövetsége, amely egyenesen Orbán Viktornak írta meg, hogy vonja vissza a rendeletet. Persze megint mások, például az erdőkért felelős államtitkár szerint nincs itt semmi látnivaló. Az agrárminiszter szerint ez a megoldás az energia-vészhelyzetre. Aztán jött egy csavar és egy miniszteri utasítás, hogy azért természetvédelmi területeken mégse vágjunk már ki fákat. Ennek örömére az agrárminiszter gyorsan megölelt egyet, hogy nem úgy gondolta. A WWF szerint ez nagyon kedves és jó irány, de a veszély egyáltalán nem szűnt meg.

4. Donald Trump és az FBI

FBI-nyomozók jelentek meg Donald Trump otthonában, ahol házkutatást tartottak. A látogatás célja a Trump által a Fehér Házból elemelt, elég bizalmas és titkos dokumentumok visszaszerzése volt. A házkutatást személyesen az amerikai igazságügyi miniszter engedélyezte, ami, mint kiderült, a lehető legjobb döntés volt, mert azóta egyre súlyosabb dolgok derülnek ki a nála tartott házkutatásról.

5. Meleg van, víz nincs

Egyre nagyobb gond a nyári aszály, most már két hónapja szenved minden és mindenki a szárazságtól és a hőségtől. Sorra száradnak ki a kutak, újat fúrni nagyon nem egyszerű, de a kutaknál talán egy fokkal nagyobb probléma, hogy gyakorlatilag pocsolyákká változnak itthon a tavaink. A Balaton a szakértők szerint a halál előszobájában van, ha nem figyelünk oda, és a Velencei-tó is elérte a mélypontot. Az OMSZ szerint egyáltalán nem tartunk jó irányba, sőt, a helyzet csak fokozódik, és simán benne van a jövőben, hogy nem leszünk más, csak egy nagy erdőssztyeppe.

6. A múlt hét legolvasottabb cikke a Nehéz megmondani, mi volt ez az egész, amit Justin Bieber csinált a Szigeten című anyagunk volt

7. A hét képe


2022. augusztus 16-án – három és fél hónap után – feloldották a nyári szezonra vonatkozó halászati tilalmat a délkelet-kínai Fucsien tartomány tengerpartjainál. Amit a légi felvételen látunk, az a Huangcsi nevű kikötő, ahonnan kedden rögtön tömegével indultak útra a halászok, hogy egymással is versenyezve újra munkához lássanak.

Fotó: AFP

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!




Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!