Telex neked #73: Kiszárad az ország, miközben hetente jönnek a megszorítások

2022. augusztus 5. – 04:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a július 28. és augusztus 3. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az a cikk végén megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Telex-olvasók! Weiler Vilmos vagyok, tavaly év vége óta dolgozom a Telexnél. Főleg belpolitikai és gazdasági témákban írok, eddig leginkább az inflációval, a forint értékvesztésével és a Mi Hazánkkal kapcsolatos cikkeknél találkozhattatok a nevemmel.

Alapból közgázt végeztem, most szociológiát hallgatok az egyetemen, és egy évvel korábban egy multinál dolgozva még biztos nem gondoltam volna, hogy egyszer újságíró lesz belőlem. Aztán amikor felmondtam az előző munkahelyemen, tök random megláttam a Telex gyakornokprogramos felhívását, jelentkeztem, és első nap bele is szerettem a munkába. Ezen a képen a Telex Shop pólójában várok egy sört valahol Szicíliában:

Weiler Vilmos, az eheti hírlevél szerzője – Fotó: Előd Fruzsina / Telex
Weiler Vilmos, az eheti hírlevél szerzője – Fotó: Előd Fruzsina / Telex

1. Lemondott volna a lemondásról, de már kipakoltatták az irodájából

Múlt hét pénteken ért véget Hegedüs Zsuzsa volt miniszterelnöki főtanácsadó és Orbán Viktor háromnapos csörtéje, amely leginkább egy gyors fordulatokkal tarkított szappanoperához hasonlított. Július 26-án Hegedüs Goebbelshez hasonlította Orbán fajelméleti fejtegetésekbe bonyolódó tusványosi beszédét, ezzel együtt pedig lemondott a 12 éve betöltött főtanácsadói posztjáról. Hegedüs akkor azt mondta, nagyot csalódott Orbánban. A miniszterelnök bécsi látogatása után viszont inkább meggondolta magát, és maradt volna főtanácsadó. Ekkor azonban már késő volt, Hegedüsnek szóltak, hogy pakolhat az irodájából.

2. Céges autóknak jön a piaci áras üzemanyag

Szombat 12 óra előtt nem sokkal jelentették be, hogy aznap déltől csak a magánszemélyek által üzemben tartott autók tankolhatnak a 480 forintos hatósági áron. A döntés sokak szerint az utolsó pillanatban született, Hernádi Zsolt Mol-vezér már korábban megkongatta a vészharangokat, és ez a megoldás is csak a stratégiai kőolajtartalékok egy részének felszabadításával valósítható meg. Az viszont továbbra sem biztos, hogy ez a korlátozás elégséges lesz, van, aki szerint ezzel együtt is még augusztusban elfogyhat a dízel.

3. Háttérhatalom mindenütt

Tusványoshoz hasonlóan a Mi Hazánkhoz kötődő Magyar Sziget fesztiválon is ott voltunk. Egyrészt kipróbáltuk, mennyire élvezhető a buli, ha nem vagyunk szélsőjobboldaliak, másrészt végighallgattuk a politikai előadásokat, ahol kiderült: a koronavírus elleni oltások nem érnek semmit, a Covidot, a háborút és a válságot pedig ugyanazok szervezik titokban a háttérből.

5. Leszavazták a tataiak a tópartra tervezett szállodát

Vasárnap tartották a tatai tó partjára tervezett gigaberuházásról szóló helyi népszavazást, amin a helyiek elsöprő többséggel szavazták le az építkezést. A népszavazás az alacsony részvétel miatt jogilag ugyan nem lett érvényes, de politikailag mindenképp: az eredményeket látva ugyanis a beruházást korábban támogató kormánypárti polgármester is kihátrált a projekt mögül.

6. Tombol a forróság, aszály pusztítja az országot

Az elmúlt napokban folytatódott a hetek óta jellemző kánikula, a Balaton és a Velencei-tó vize extrém alacsony, miközben a szántóföldek szabályosan kiszáradnak és fokozatosan sivataggá változnak. Az aszálykárral érintett területek mérete egymillió hektárhoz közelít, a nemzetgazdasági veszteség pedig 800 milliárd forint lehet, sok kukorica- és napraforgóföldön egyáltalán nem lehet aratni. Nagy István agrárminiszter szerint Magyarországon soha nem volt még ilyen rossz a helyzet, a gazdákat pedig igyekeznek majd kárpótolni. Az aszály felhívja a figyelmet arra, hogy változtatnunk kell a mezőgazdasági művelési módszereken, és szükséges lehet akár Afrikából vízmegtartó technikákat ellesni.

7. Nő a feszültség Tajvan körül

Aki a tűzzel játszik, megégeti magát – állítólag ezt mondta Hszi Csin-ping kínai államfő Joe Biden amerikai elnöknek azzal kapcsolatban, hogy az USA kiáll Tajvan függetlensége mellett. Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke kedden érkezett meg Tajvanba, a látogatás pedig annyira felpaprikázta Kínát, hogy az ország hadiflottája és légiereje hadgyakorlatba is kezdett miatta Tajvan közelében. A fenyegetés ellenére Pelosi kitart amellett, hogy Amerika nem hagyja cserben Tajvant.

8. Telex a Katlanban!

Augusztus negyedikén pénteken egy teljes napra leköltözik a Telex az Ördögkatlanra, ahol a legkülönfélébb programokkal várunk titeket. Lesznek beszélgetések, előadások, este pedig természetesen buli. Ha arra jártok, mindenképp nézzetek be hozzánk, a rendezvény Facebook-eseménye itt található.

9. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke a Szünet nélkül röpködtek a helikopterek Budapest fölött, de miért? című anyagunk volt

10. A hét képe:

Fotó: David McNew / AFP
Fotó: David McNew / AFP

A McKinney-tűz egyik túlélője egy megperzselt pofájú kölyökmacska, aki a sziklák között keres menedéket a kaliforniai Yrekától északnyugatra fekvő Klamath Nemzeti Erdőben, az oregoni határ közelében. A tűz eddig megfékezhetetlen, és több mint ötvenegyezer hektáron terjedt el. Július közepén írtuk egy nagyképes cikkünkben a kaliforniai erdőtüzek kapcsán, hogy a klímaváltozás gerjesztette tüzek ma már bárhol fellángolhatnak, a világ egyetlen régióját sem kímélik. Idén nyáron az erdőtüzek jelenléte Európában is folyamatos.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!