Telex Neked #71: Valaki aláírta, emberek tüntetnek ellene, Geszti Péter dalt írt róla – mi az?

2022. július 22. – 05:01

Telex Neked #71: Valaki aláírta, emberek tüntetnek ellene, Geszti Péter dalt írt róla – mi az?

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a július 14. és július 21. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Telex-olvasók!

Halász Niki vagyok, a Telex közéleti újságíró-gyakornoka. Leginkább oktatási témáknál találkozhattatok a nevemmel, és szívesen írok szociálisan érzékeny ügyekről is. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végeztem szociológia szakon, és az elmúlt időszakom nagyon sűrű volt, mert egy héten belül megszereztem a kriminológus diplomámat és összeházasodtunk a férjemmel.

Őszintén a hírlevél írásának legnehezebb része a GIF kiválasztása volt, mert nagyon ritkán használok ilyesmit, a barátaim egyenesen régimódinak tartanak. Végül találtam egy GIF-et, ami leginkább azt tükrözi, ahogyan kilátástalanul keresgéltem a megfelelőt, miközben próbáltam nyugodt maradni.

Mivel szeretem a játékokat, arra gondoltam, ezen a héten te is tesztelheted, mennyire követted a hét eseményeit. Jöjjön pár találós kérdés!

1. Valaki aláírta, emberek tüntetnek ellene, Geszti Péter dalt írt róla – mi az?

Megoldás: új katatörvény.

A katatörvény módosításával szeptembertől több százezer katázó kényszerül áttérni más adózási nemre. A törvény megszavazása óta nem csitult a felháborodás, szinte minden napra jutott egy hídfoglalás vagy egy végeláthatatlan vonulás a városban. Tüntetést szervezett a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt, szombaton pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom kezdeményezésére demonstráltak a Parlament előtt. A vasárnapi szünet után a tüntetők hétfőn megbénították a reggeli csúcsforgalmat a Margit hídon. Aznap Novák Katalin, köztársasági elnök aláírta a katatörvény módosítását, ezután este a Sándor-palotához vonultak a tiltakozók. A törvénymódosítás akkora hatással volt a magyar közéletre, hogy még Geszti Pétert is megihlette, ő egy dalban búcsúzott a katától.

2. Nyolc évet élt, a háztartások felét érinti augusztustól, és még az albérletpiacra is hatással lesz – mi az?

Megoldás: rezsicsökkentés-csökkentés.

A kormány múlt héten jelentette be, hogy nyolc év után hozzányúl a rezsicsökkentéshez, vagyis augusztustól azok, akik az átlag felett fogyasztanak áramot és gázt, a többletet már a piaci áron vásárolhatják meg. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt mondta: megértést kér a rezsicsökkentés átalakítása miatt, és azt tanácsolta, akinek van munkahelye, tegyen meg mindent, hogy megőrizze azt. Mivel akár a háztartások felét is érintheti a megemelt rezsiár, itt összeszedtünk pár jó tanácsot, amivel spórolni tud az áram- és gázszámláján. Úgy néz ki, a rezsiárak emelkedése az albérletpiacra is hatással lesz, mert az olcsóbban fenntartható lakások iránt meg fog nőni a kereslet.

3. Megvédtek egy politikust, több pénzt kapnak szeptembertől, a tanárok irigyek lehetnek rájuk – kik azok?

Megoldás: rendőrök.

A rendőröknek volt dolguk bőven az utóbbi időben a katatüntetések miatt: például Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját is meg kellett védeniük, mikor a tüntetők meglátták az utcán. Úgy tűnik a határvédelemnek is el kell a segítség, ugyanis múlt hét pénteken elkezdték toborozni a szerződéses határvadászokat. Tarcsa Csaba, a Készenléti Rendőrség parancsnoka szerint azért van rájuk szükség, mert „egyre erőszakosabbak a migránsok”. Földes András szabadkai riportjából kiderül, hogy nem egészen ez történik. A határvadászok bérezése feljebb fogja húzni a rendőrök, katonák fizetését is. Erre azért is van szükség, mert a május végén lejárt felmondási tilalom óta 559 rendőr hagyta ott a hivatását másfél hónap alatt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a fizetésemelés bejelentése után azt követelte: ugyanolyan béremelést kapjanak a tanárok is, mint a rendvédelmi dolgozók. Van egy csoport, akiknek kérniük sem kellett a béremelést, ugyanis Orbán Viktor a héten bejelentette, hogy 650 ezer forinttal emelik meg a miniszterek fizetését.

4. Egyvalaki otthagyta, más nagy sikert ért el benne – mi az?

Megoldás: magyar sport.

Hogy kicsit könnyedebb témákra is evezzünk: a héten Szilágyi Áron, kardvívó világbajnoki címet szerzett Kairóban. Eközben a vízilabda sportágában nem volt ekkora sikerünk júliusban, a hazai rendezésű világbajnokságon szerzett hetedik hellyel a válogatott történetének második legrosszabb szereplését érte el, emiatt hétfőn lemondott Märcz Tamás, szövetségi kapitány.

5. Amiről azt hittük, mindig így marad, azt megváltoztatták, amiről azt hittük, soha nem jön vissza, azt visszahozták – kik lehetnek ők?

Megoldás: országgyűlési képviselők.

Kedden igazi dömping volt a parlamentben: az Alaptörvényt 11. alkalommal módosították, így 2024-től ugyanakkor tartják az európai parlamenti választásokat, mint az önkormányzatit. A héten elfogadták a 2023-as költségvetést, eszerint az államadósság 73,8 százalékra csökkenne a GDP-hez képest a várt 76,1 százalékról. És ami nem a jövőbe, hanem a múltba visszatekintő változás: a hagyományokhoz híven megyék helyett vármegyék lesznek az országban, a kormánymegbízottakat pedig ispánoknak hívják majd a jövőben.

6. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke: Ők lesznek a rezsinövelés legnagyobb vesztesei

7. A hét képe

Fotó: Albert Gea / Reuters
Fotó: Albert Gea / Reuters

Pokoli hőség tombol Európában. Erdőtüzekkel küzdenek Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Horvátországban és Albániában, de a hétvégén ezer négyzetméteren égett az aljnövényzet a János-hegyen is. A fotón egy tűzoltóautó megy a kiégett tájban a spanyolországi Barcelonától északra fekvő El Pont de Vilomara településen 2022. július 18-án. A hétvégén Magyarországon is negyven fok lesz, az erdőkben súlyos az aszály, erdőtüzek is jöhetnek, az egész országban tűzgyújtási tilalom van. Kérjük, hogy mindenhol tartsák be a tilalmat!

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!