Telex Neked #69: Az árak felmennek, mi lefelé vásárolunk, pusztító meleg, alkoholos emberkísérlet

2022. július 8. – 05:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a június 30. és július 7. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Üdv a kedves Olvasóknak, Fehér János vagyok. Ebben a hónapban a délutánjaimat legtöbbször a Tour de France közvetítéseinek követésével töltöm, hivatalból is, így aztán esélyem sincs beleszunnyadni a tévéből kiszűrődő bágyadt helikopterzajba. Szükség is van az éberségre, ezt a héten az újságírói lét kiszámíthatatlansága folytán hozzám kerülő témából, a telefonos banki csalásokból is leszűrtem. Én nem akarok senkit megdumálni, mint az álügyintézők, de a miénk is egy kicsit kaméleonszakma. Ha már nem lehetünk olyan 19. századi szélhámosokat idéző figurák, mint az egyszeri dandártábornok, hol kényszerből, hol örömből ralizunk a különböző témák között, nekem például a közelmúltban jutott ló nélküli öttusa, balatoni vonatozás és egy izgalmas interjú Cserna-Szabó Andrással.

Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

1. Nincs homok a sírgödörbe lökött tel-avivi diszkóban

Az újságírás általában olvasással kezdődik, hírügyeletben muszáj több száz címet átpörgetni a különböző lapokból. Nyilván rutinosan kiszúrom a teljesen debil, kattintásvadász címeket, az informatívakat meg megköszönöm magamban. Aztán van az a kategória, amelyeknél megállok röhögni, vagy fogalmam sincs miről van szó, de hagyom magam behúzni. A héten ezek voltak nálunk ilyenek: Nincs homok, A magyar származású új izraeli kormányfő ugyanúgy mozog gazdasági szereplők között, mint egy tel-avivi diszkóban, és akár a hülye címadások minisztériumában is összeüthetett szemlecikkünk a Befosott, behányt, sírgödörbe lökték a forintot – a legjobb címadások a forint zuhanásáról.

2. Megfőttünk, megsültünk, szomjaztunk

A múlt héten is megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor tombol a hőség. Ha más nem, ezek az élmények igazán figyelmeztethetnének minket, hogy egyénileg is tegyünk valamit a felmelegedés ellen azonkívül, hogy még hidegebbre tekerjük a légkondinkat. Amivel, mint Sarkadi Zsolt cikkéből kiderült, még inkább felfűtjük a városi klímát. De ezt a cikket a mindenfelé csöpögő és zajos légkondik nagy ellenségeként is szívesen olvastam. A 35-40 fokokat eleve nehéz elviselni, állandó jótanács, hogy ilyenkor fogyasszunk sok folyadékot, de néhány településen még ez is veszélybe került. Solymár egy részén elapadtak a csapok, napokig vízhiány volt, lajtos kocsiban kapták a vizet a helyiek. A vízhiány mögött is felfedezhetjük az emberi rövidlátóságot, hiszen a budapesti agglomeráció sűrű beépítése is oka az ellátási zavaroknak. Hogy a hőérzetünkért, milyen sokat tehet az átgondolt várostervezés, az a Rakpartvita legfrissebb cikkéből is kiderül.

3. Fröccs és líra

A hőséggel nagyjából egy időben a fesztiválszezon is felpörgött, kollégáim, főleg a lassan egy éve velünk lévő gyakornokaink pedig magukat nem kímélve tudatos alkoholfogyasztási emberkísérletbe – természetesen a kontrollcsoportot is ők maguk biztosították –, szociolingvisztikai megfigyelésekbe, olykor elmélkedésbe fogtak a gondtalanul bulizó közegben. És az is kiderült, melyik az a fesztivál, ahol nemcsak kicsinálni lehet magunkat, hanem jót is lehet pihenni.

4. De hová, meddig?

Most nem idézném a Bëlga Árak című számának refrénjét, mert nem annyira szalonképes, de enélkül is mindenki a bőrén érzi, hogy minden egyre drágább. A távolabbi kilátások sem fényesek, Nagy Márton gazdasági miniszter is válságot vetített előre, durva, két számjegyű inflációval. A Magyar Nemzeti Bank az élelmiszereknél még rosszabb jövőképpel számol, akár 20 százalék fölötti is lehet a drágulás. A Spar szerint ha hiány nem is lesz, de néhány termék ára elszáll, és megtanulhatunk egy új kifejezést is, a lefelé vásárlást. Egyre többen keresgélnek az áruházláncok alsóbb polcain olcsóbb termékeket. Mindeközben a forint árfolyama is rekordokat döntögetett, természetesen negatívakat: szerdán 416 forintnál is többe került egy euró.

5. Miniszterek munkavédelmi sisak nélkül

A Telexnél nap mint nap érzékeljük, hogy a hatalom miképpen próbálja elfalazni magát a nyilvánosság elől, és ezt nemcsak képletesen kell érteni, hanem az újságírók elé olykor tényleg fizikai akadályokat is állítanak. Videónkban azt mutatjuk be, hogy szűkült be a kritikus újságírók és a nyilvánosság tere 2010 óta.

6. Részeg metronóm

Tenczer Gábor kollégánk túraajánlóinak sok rajongója van, de legutóbbi körét nem ajánlanám bárkinek. Gábor 120 kilométert gyalogolt egyhuzamban a Fertő tó körül. Két idézettel érzékeltetném rendkívül szórakoztató cikkéből, hogy miket élt át:

  • „Sötét van, a süvöltő szél paranormális szimfóniát játszik a távvezeték villanydrótjain.”
  • „A legvégén úgy kopogok fémvégű túrabotjaimmal, mint egy két lábon járó, részeg metronóm.”

7. Tabu és diszkrimináció

A héten három olyan erős anyagunk is megjelent, amelyek a nők, sajnos még mindig hányattatott helyzetével foglalkoznak. Barnóczki Brigitta a hazai meddőségi klinikák államosításának történetét foglalta össze. Patakfalvi Dóra egy Komplexben írta meg, hogy miért jut itthon és világszerte még mindig jóval kevesebb elismerés és magas pozíció a női tudósoknak. Ács Bori pedig egy talán egyre kevésbé tabudöntögető témát dolgozott fel: A menstruációra pozitívan is lehet gondolni.

8. A múlt hét egyik legolvasottabb cikkeAz ártalmatlannak induló Guinness-rekord, amibe ketten belehaltakcímű cikkünk volt.

9. A hét képe

Két év kihagyás után idén visszatért a fesztiválszezon. Az árak rendesen elszálltak, de a bulinak mennie kell. A Telex munkatársai eddig ott voltak a Daad Gathering, a Volt, a Balaton Sound, a Fishing on Orfű, a Kolorádó fesztiválokon, és még mennek a Toxic Weekendre, a Szigetre, a Művészetek Völgyébe, a Campusra, a Bánkitóra, az Ozorára és a Kispál on Orfűre. Kövessék a beszámolókat, vagy akár bulizzanak velünk az Ördögkatlan fesztiválon. A hét képe a Balaton Sound sötét bugyrában készült. Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!