Telex Neked #63: Különadók, extrém takarítók, nők és veszélyhelyzet

2022. május 27. – 05:02

Telex Neked #63: Különadók, extrém takarítók, nők és veszélyhelyzet

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a május 19. és május 25. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Telex-olvasók!

Terray Istvánnak hívnak, és bár valamikor én is újságot írtam, a cikkeink mellett nem találkozol a nevemmel. Ez azért van, mert a Telexnél elsősorban a cégek által támogatott tartalmakkal foglalkozom. Azzal, hogy lehetőleg a megrendelő és az olvasó is elégedett legyen a szponzoroknak köszönhetően elkészült, Támogatott tartalom jelöléssel megjelenő cikkekkel, videókkal. Ez egy elég változatos munkakör, ami sok megbeszéléssel, ötleteléssel, szerkesztői tevékenységgel és emailezéssel jár.

Pár éve van egy vén lakóautóm, amivel ki tudok lépni a napi tennivalók erdejéből akár egy igazi erdőbe is. Ráadásul jól passzítható olyan további kattanásaimhoz, mint a bringázás, fotózás vagy minőségi időtöltés hozzám közel álló emberekkel.

1. A magányra is rálátnak az extrém takarítók

Kezdjük egy igen kemény témát boncolgató, ugyanakkor szerintem nagyon fontos cikkel. Janecskó Kata szakemberekkel beszélgetett, akik olyan lakásokban takarítanak, ahol halottat találtak. A naturalista részletek mellett betekintést kapunk az elsősorban nagyvárosokra jellemző időskori magány szívszorító témájába, a hozzátartozók néha emberi, máskor embertelen hozzáállásába, de abba is, hova futhat ki egy nagy reményekkel megélt élet.

„Látjuk a nyomait, ahogy csúsztak lefelé az emberek. Mi látjuk, hogy valamikor mi volt, hogy voltak álmai, céljai, de azt is, hogy egy ponton valami oknál fogva feladta.”

2. Nincs nő, nincs sírás? Vagyis lányok, ne sírjatok. Mármint te lány. Nő.

Folytassuk sokkal könnyedebb témával! Sajó Dávid a népszerű Észkombájn rovatban ír arról, hogy a fél világ félreérti Bob Marley No Woman, No Cry című klasszikusát. Van persze magyar feldolgozás, ami továbbmegy az egyszerű félreértésen, és minden szempontból mellélő az eredetinek, de az alapprobléma nyelvi. Átadom a szót a popzenei szaktekintélynek: „patois nyelvjárásban a „no” nemcsak nemet jelenthet. Ebben a konkrét esetben a dalcím nemzetközi angolban úgy nézne ki, hogy „Woman, Don't Cry”, vagyis „Nő, ne sírj”.

3. „Oktatni csak olyan osztályban lehet, ahol rend van”

Pintér Sándort hallgatta meg a kulturális bizottság abból az alkalomból, hogy a Belügyminisztérium alá kerül az új kormányban a közoktatás ügye. Kevés fontosabb, a gyerekek és az ország jövőjét hosszú távon meghatározó terület van, ahol ráadásul ezernyi probléma halmozódik a közétkeztetéstől a tanárok megbecsüléséig. Csak remélhetjük, hogy jó kezekben lesz az oktatás ügye, de amikor ilyen megnyilatkozásokat olvasunk a minisztertől, támadhatnak kétségeink:

„Tartalomfejlesztési feladatokra is jelentős koncentrációt kell érvényre juttatni.”

4. Extázis és nyélen menés a legendás hegyen

A Giro idén még annak is nagy esemény, aki különösebben nem megszállottja a kerékpársportnak, köszönhetően 3 magyar szakasznak és 3 magyar indulónak. A Telexen is sok remek anyag készül a témában, ezen a héten egy nagyképes összeállítás a kedvencem. Az Alpok mitikus hegye, a Mortirolo emelkedőin nézték a versenyt a szerzők, a fotók és a képalák jól visszaadják a hangulatot. Fehér Jánosék, ha már arra jártak, videós anyagban azt is megmutatták, hogy milyen, amikor lelkes amatőrként vágsz neki az 1852 méteres csúcsnak.

5. Elvárások a magyar kormány felé

Egyelőre nem fér Magyarország hozzá a helyreállítási alap forrásaihoz, de a héten kijött az Európai Bizottság javaslatcsomagja, amiből kiderül, mit kéne lépni, hogy a források a rendelkezésünkre álljanak. Van szó energetikáról, korrupcióról és költségvetésről, de nincs a gyermekvédelminek hívott törvényről. A legnehezebb, hogy sok strukturális problémát is látnak, minden bizonnyal forró téma lesz, hogy ezekkel mit tud és akar kezdeni a kormány.

6. Nem élhetek veszélyhelyzet nélkül

Nem kell aggódnunk, ha valamilyen ügyben lépni akar Orbán Viktor új kormánya, akkor lépni fog. Erre a kétharmad mellett már joga van a frissen megszavazott háborús veszélyhelyzetre való hivatkozással is. Így sokkal egyszerűbb dolguk van, gyorsan is ment, csak az Alaptörvényt kellett módosítani, hogy a Covid-csöbör után a háborús vödörbe kerüljünk veszélyhelyzetileg.

7. Éljetek csak extraprofit nélkül

A kormány első intézkedése a már megszokott unortodox megoldások egyike. A rezsicsökkentés és a honvédség fejlesztése (lásd 6. hír) érdekében különadókat vetnek be. Hogy a bankokra, biztosítókra, kereskedőkre, energia-, telekommunikációs cégekre és légitársaságokra két évre kivetett sarc mértéke mekkora lesz, és hova folynak majd be az összegek, meglátjuk, helye van most minden forintnak, az biztos.

8. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke a Miért ömlik napok óta a médiából, hogy szakított Szabó Zsófi és Shane Tusup?című cikkünk volt

9. A hét képe

A hétfői pihenőnap után az egyik legkeményebb hegyi szakasszal folytatódott a Giro. A harmadik hét nyitányán három első kategóriás hegyet kellett leküzdeniük a bringásoknak, köztük a legendás Passo del Mortirolót. (A Telex újságírói, Fehér János és Mizsur András nemrég szintén feltekertek a Mortirolóra, az erről készült videót itt nézhetik meg. Valter Attila egy igazán lelkes szurkolót is kapott maga mellé a Giro d'Italia egyik kemény emelkedőjén. A mosolyogva tekerő bringás egy rövid időre még a magyar zászlót is átvette alkalmi kísérőjétől.

Valter Attila hegyre megy – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Valter Attila hegyre megy – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, és hogy hogyan száll ki a hétköznapokból, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!



Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!