Telex Neked #61: Vörös festékkel leöntött nagykövet, első női államfő, megdöbbentő halálesetek

2022. május 13. – 05:06

Telex Neked #61: Vörös festékkel leöntött nagykövet, első női államfő, megdöbbentő halálesetek

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a május 5. és 11. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Helló, Telex-olvasók! Rátkai Zsófi vagyok, a Telex szerkesztőségi titkára. Nagy valószínűséggel velem beszélsz, ha a Telexet hívod, projektjeink adminisztrációját, beszerzéseit végzem, és elősegítem a szerkesztőségi iroda működését, amelynek két alappillére a kávé és a csoki. Napi szinten a legkülönbözőbb feladatokkal nézek szembe, amelyek sokszor a kreativitásomat is próbára teszik. Nem olyan rég például, Ukrajnában a stáb által ideiglenesen magára hagyott autónk biztonságba helyezését kellett itthonról levezényelni. (Sikerült.)

Az utazásszervezés is a munkám része, amikor a támogatók jóvoltából valamilyen fontos, érdekes helyen készítünk riportot a világ bármely pontján.

Két fiú anyukája vagyok, kosarazom egy amatőr csapatban, és most, hogy meleg van, igyekszem minél többet víz mellett lenni. Szeretem a Balatont is, de elkeserít, ami történik vele. A fotó egyébként épp ott készült: két hete az UltraBalatonon rajthoz állt a Telex csapata is.

Nézzük akkor, mi történt a héten.

1. A győzelem napja, vörös festék, olajembargó

Továbbra is Kelet-Ukrajnában folytak az orosz támadások, miközben Mariupolban 500 civilt evakuáltak az Azovsztal acélműből, ahol még mindig kitartanak az acélgyár védői. Közben számos találgatás folyt előzetesen arról, mit tartogat Putyin május 9-ére, a győzelem napjára: egyes városok rakétatámadásokra számítottak, a Reuters szerint végítéletszerű nukleáris csapásra való figyelmeztetés jöhet. Végül az orosz elnök az Ukrajna elleni orosz katonai akciókat éltette.

Oroszországban egyébként az utóbbi időben több katonai és ipari létesítmény szenvedett károkat, sokszor nem tudni, baleset vagy szabotázs történt-e. Erről Tóth Gergely kollégám írt részletes cikket.

Forrnak az indulatok máshol is: Lengyelországban ukrán tüntetők vörös festékkel öntötték le az orosz nagykövetet, amikor az ismeretlen szovjet katona sírjának koszorúzásán megjelent.

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a paksi bővítésről tárgyalt a Roszatom orosz vezérigazgatójával, Orbán Viktor pedig Ursula von der Leyennel találkozott, hogy átbeszéljék az EU hatodik szankciós csomagját, amelynek lényege, hogy nem veszünk több orosz olajat.

2. Az új kormány, az új államfő és a nép hangja

Lassan körvonalazódik a kormány, habár a miniszterek feladatkörei még nincsenek rögzítve. Szerda délután egy vélhetően nem végleges miniszteri lista is napvilágot látott.

Kedden hivatalba lépett Magyarország első női köztársasági elnöke, Novák Katalin átvette Áder Jánostól a Sándor-palota kulcsait. A lényegi eredményt felmutatni nem tudó Áder-féle környezetvédelmi tevékenységről ebben a cikkünkben olvasható részletesebb elemzés.

Ugyancsak az elmúlt egy hétben történt, hogy a Jobbik elnökének újra Jakab Pétert választották meg, aki elmondta, a nép hangja lesz a parlamentben.

3. Nem mindig azok a hírek, amiket hallani szeretnél

Döntött ugyanis a kormány, nem vásárolja meg a két utolsó hazai meddőségi centrumot, így azoknak június végén be kell zárniuk. Ez azért rossz, mert ha valaki lombik programban szeretne részt venni, de kimerítette az 5 állami ingyenes kezelést, vagy 45 éves elmúlt, csak külföldön kereshet megoldást.

Csütörtökön lemondott tisztségéről az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságának tagja, Kende Anna szociálpszichológus, mert nincs nő az Akadémia új rendes tagjai között. Elmondása szerint nem szerette volna, hogy úgy tűnjön, a hallgatással elfogadhatónak tartja a helyzetet.

Május 9-től pedig emelkedtek a taxitarifák, és ha ez még nem lenne elég, megnéztük, mennyivel kell többet fizetnünk az élelmiszerért: pont ugyanazt vettük meg, mint decemberben, csak sokkal többért.

4. Váratlan halálesetek, várva várt érkezések

Május 5-én két megdöbbentő halálesetre ébredt az ország: meghalt M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló, aki az elmúlt 6 hónapban kétszer is sztrókot kapott. Majd IX. kerületi otthonában elhunyt Berki Krisztián is. A médiaszemélyiség közelében kábítószergyanús anyagot találtak. A polgárpukkasztó celeb életéről itt írunk részletesebben.

A Telex háza tájáról viszont jó híreink vannak: három új ember érkezett hozzánk, Liptai Lívia, Patakfalvi Dóra és Sarkadi Zsolt, de további Telex-fejlesztésekről is beszámolunk neked.

5. Giro és felső liga

Május 6-án Budapestről rajtolt a Giro d’Italia, amely a hétvégén a Balaton több pontján is felbukkant. Ha lemaradtál róla, ahogy a Giro egyik szakaszán kipróbáljuk magunkat, itt megnézheted.

A hétvégén válogatottunk is remekelt: a Divízió 1/A csoportos jégkorong-világbajnokságon bejutott az elit ligába.

6. A múlt hét legolvasottabb cikke a Meghalt Berki Krisztián című anyagunk volt

7. A hét képe

A hét képét minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki.

Három nap eksztázist hozott a rózsaszín trikó, Magyarország három napra kikölcsönözte az olaszok legnagyobb kerékpárversenyét, a Giro d'Italiát. Az első három magyar szakasz több százezer embert vitt az utakra, akik hatalmas sztárrá tették a hazai bringásokat is. Olyan hangulatot csináltak a szurkolók, mintha mindig is a miénk lett volna ez a verseny. Már a verseny előtt követtünk hazai indulót, majd három napon át ott voltunk az út mellett, a bemelegítő bringásoknál, a szerelőknél, a kísérőautókban és a szurkolók között, hogy olyan nézetből is bemutathassuk a Girónkat, amely nem feltétlenül látszik egy közvetítésben. Egy órával a mezőny érkezése előtt a visegrádi befutóhoz vezető Panoráma út aljában már szinte moccanni sem lehetett, annyian voltak. Volt, aki már korán reggel sátrat vert, hogy a legjobb helyről láthassa elsuhanni a bringásokat.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, és hogy miért fontos neki, hogy megbékéljünk a halandóságunkkal, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!