Telex Neked #60: Az eredeti somlói galuska, genderháború és sajtószabadság

2022. május 6. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az április 28. és május 4. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Üdv, Bozzay Balázs vagyok, a sztorirovat újságírója. Ha egy példát kellene hozni, mondjuk, az állatvilágból arra, hogy miféle újságíró vagyok, akkor leginkább egy malachoz hasonlítanám magam. Egyrészt mindenevő vagyok, a magyar boszorkányok világa vagy egy, a közmédiában lenémított idős betelefonáló ügye éppúgy érdekel, mint egy neonáci fesztivál, de szívesen megyek riportozni Ózdra egy gyárbezárásra vagy épp egy McDonald’s-megnyitóra. És szeretek kitúrni dolgokat a mélyebb rétegekből, például a bangladesi sziámi ikrek szétválasztása körüli konfliktus hátterének bemutatása érdekes kihívás volt, és tanulságos volt feltárni a kormányközeli keresztény újság főszerkesztőjének ellentmondásos múltját is. Mielőtt újságíró lettem, azt hittem, ez egy olyan hivatás, ami tele van mókával és kacagással, és ez igaz is, ugyanakkor a hatalmas információmennyiség, a nagy felelősség és a ránk nehezedő nyomás miatt komoly pszichés teherrel is jár ez a munka. Ügyelni kell arra, hogy néha legyen időnk pihenni, feltöltődni.

Íme, egy fotó rólam, amint épp egy finom, savanykás kávé előtt ülök:

És akkor zuhanjunk is neki az elmúlt egy hét fontosabb híreinek!

1. Ahol a szabad sajtónak vége, út nyílik a háborúhoz

Kedden volt a sajtószabadság világnapja, az alkalomra többféle tartalommal készültünk. A Nemzetközi Sajtóintézet arról írt publicisztikájában, hogy a nyilvánosság felügyelete nélkül működő autokráciák könnyen eljuthatnak oda, hogy a háborút választják. Szerintük Orbán Viktor választási győzelmét a deformálódott magyar médiakörnyezet további torzulása követheti, amelyben a megmaradt független szerkesztőségek a túlélésért küzdenek. A sajtószabadságról készített anyagot a tekintélyes The Economist, a veszélyeztetett szerkesztőségekről forgatott kisfilmjében bemutatta a Telex történetét is. Mi pedig olyan eseteket gyűjtöttünk össze videónkban, amikor hiába szerettünk volna beszámolni közérdekű történésekről, nem tudtunk, mert állami szereplők, közszereplők korlátozták a munkánkat. És mivel a Telexnél fontosnak tartjuk, hogy az egész ország területéről szállítsunk az olvasóinknak sztorikat, gyakran közlünk vidéki riportokat, és ezért építünk vidéki tudósítói hálózatot. Ebben a cikkben, a médiaszabadság világnapján, bemutattuk szegedi, győri és debreceni tudósítóinkat.

2. Olyan történt a szomszédban zajló háborúban, amire eddig nem volt példa

Az orosz invázió nem állt meg Ukrajnában, kedden a háborúban először Kárpátalját is orosz rakétatalálat érte. Ferenc pápa pedig arról beszélt, hogy Orbán Viktor azt mondta neki a legutóbbi, április találkozójukon, hogy május 9-én vége lesz a háborúnak. Az ukrán biztonsági és védelmi tanács titkára szerint Putyin előre szólt Magyarországnak az invázióról, és a magyarok ukrajnai területet akarnak megszerezni. A tömeges kivégzések helyszínéről, Bucsából a Telex videóval jelentkezett, csakúgy, mint a felismerhetetlenségig rombolt városból, Borogyankából.

3. Orosz energiafüggőség

A háborúhoz kapcsolódóan egyre fontosabb kérdés, hogy Európa mikor és hogyan tud függetlenedni az orosz olajtól és gáztól. A gáz esetén egyelőre egyik járható út sem ígér gyors megoldást a zavartalan ellátás fenntartásához. Az olajjal kapcsolatban Hernádi Zsolt Mol-vezér arról beszélt a Telexnek adott interjújában, hogy termékhiány, leálló közép-európai gazdaság, elszálló infláció lenne a következménye egy szankciónak. És említsük meg az atomenergiát is: az Orbán-kormány továbbra is kitart a Roszatom mellett Paks II. ügyében, Finnország viszont épp most mondta fel az atomerőmű-építésről szóló szerződést az orosz állami céggel.

4. Gender- és kultúrháború az USA-ban

A Disney genderháborúba sodródott Florida republikánus kormányzójával. Ron DeSantis már antirasszista matekkönyveket is betiltatott, egy nemrég elfogadott törvény pedig az óvodák felső csoportjaiban és az iskolák alsó tagozataiban lényegében megtiltaná az LMBTQ-kisebbséggel kapcsolatos témák tárgyalását. A Disney ez ellen emelte fel a szavát, és ezért elképzelhető, hogy le kell mondania azokról az adókedvezményekről és egyéb előnyökről, amiket eddig igénybe vehetett.

5. És még néhány jó cikk az elmúlt hét nap terméséből

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

6. A múlt hét legolvasottabb cikke a Dr. Donauer: 100 gyerekből, akinek pecsétes papírja van arról, hogy diszlexiás, 85 nem az című anyagunk volt.

7. A hét képe

Fotó: Miniszterelnökség
Fotó: Miniszterelnökség

Hagyomány, hogy az Országgyűlés megalakulásakor a Fidesz–KDNP-frakció családi fotót készíttet. Úgy néz ki, lassan az is hagyomány lesz, hogy Lázár János lemarad a fényképről; idén egyszerűen csak elaludt, de 2018-ban is lemaradt a képről. Hagyományosan egy ilyen képet csak a Miniszterelnökség csináltathat, ugyanis más fotóriporter nem hagyhatja el a sajtó számára kijelölt helyet. Hagyomány az is, hogy kevés a nő a parlamentben – ezen a képen is alig lehet nőket felfedezni. Idén legalább a munka ünnepére esett az anyák napja, lehet, hogy ebből is hagyományt kéne csinálni.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, és hogy miért fontos neki, hogy megbékéljünk a halandóságunkkal, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!