Telex Neked #38: Új variáns, az ellenzék veszélyt jelent, kérdezni alig lehet

2021. december 3. – 04:58

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a november 25. és december 1. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Üdv mindenkinek, Világi Máté vagyok, telexes újságíró és a heti hírlevelező. Ha lennének a Telexnél ilyenek, akkor a tech-tudomány rovatban dolgoznék, de nincsenek ilyen merev kalitkák, ezért szinte bármilyen témába belevághatok. Például abba, hogy az Igazságügyi Minisztérium hogyan hörcsögölte össze egy csomó újság cikkeit, a szerzői jogsértéssel nem is törődve. Emellett olvashatnak tőlem emberkísérletes cikket (kis kulisszatitok: most is épp készül egy, pár hét múlva lesz eredménye), közel áll a szívemhez a fact-checking, azaz a tényellenőrzés műfaja, de gyakran írok eszközteszteket és koronavírusos-magyarázós cikkeket is, például a csodaszernek kikiáltott féreghajtóról és a nyájimmunitásról.

Ha valaki szeretne egy, a Telexhez hasonló szuper újságnál dolgozni, az én módszeremmel pillanatok alatt bekerülhet: szerezzen egy politológus BA-diplomát az ELTE-n, az újságíró mesterszakot végezze el az angliai Coventryben, menjen el gyakornoknak a legolvasottabb netes újsághoz, ahol aztán mondjon fel, amikor rosszra fordulnak a dolgok (nem sokkal azután, hogy végre rendesen felvették), majd csatlakozzon volt kollégáihoz az új szerkesztőségben. Mi lehetne egyszerűbb?

Íme, egy kép rólam, ez vagyok én. Természetesen mindennap inget veszek a home office-hoz, egyáltalán nem melegítőben és pólóban szoktam dolgozni, az asztalom is mindig ilyen rendezett, és nem külön ehhez a hírlevélhez csináltam a képet, mert gyakorlatilag évek óta nem készül rólam megfelelő kép. (Kulisszatitok 2: a képen már szerepel az a valami, amit emberkísérlettel tesztelek.)

Lássuk, hogy mik történtek az elmúlt egy hétben.

Új variáns terjed, de végre kiderült valami az itthon használt oltásokról

Egy új variáns indult meg Dél-Afrikából, november végén már Európát is elérte az omikron. Úgy néz ki, gyorsabban terjed ugyan, mint az eddig felfedezett változatok, de legalább egy speciális teszttel sokkal könnyebb kimutatni, hogy valaki fertőzött-e, vagy sem. Még nem tudni, hogy ellenáll-e a védőoltásoknak, de a BioNTech már be is jelentette: ha kell, hat héten belül az omikronra – vagy bármelyik másik variánsra – tudják szabni a vakcinájukat. Ha általánosságban vizsgáljuk a járványt, akkor jó hír, hogy kiderült, az itthon használt összes vakcina nagyon hatékony védelmet biztosít, de a kutatás sajnos csak júniusig tartott, azt pedig lehetett tudni, hogy fél évig biztosan hatékonyak a vakcinák. Pont a június utáni időszak lenne érdekes, mert akkor kezd csökkenni az oltottak védelme.

Kövér László kiszivárgott beszéde

A Direkt36 megszerzett egy hangfelvételt, amin Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt ecseteli a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőinek, hogy „két, egymást gyakorlatilag kizáró állam- és nemzetkép létezik a magyar politikán belül.” Az egyik (azaz a Fidesz) egy erős nemzetállamban gondolkodik, míg a másik (bárki, aki nem Fidesz) az önmarcangoló nemzet híve. Kövér ezt, illetve a megosztottságot tartja a Magyarországot fenyegető legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak, és a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőitől azt várja, hogy megóvják az országot ettől a veszélytől.

Döcögve, de elindult a tram-train, amit hatvan éve még megszüntettek volna

Kalandozzunk kicsit délre, ahol hétfő hajnalban első útjára indult a 80 milliárdos projekt, a Szegedet és Hódmezővásárhelyet összekötő tram-train. Videónkból kiderül, hogy a városban villamosként, külterületen vonatként működő szerelvény halk, míg be nem röffen a dízelmotor, és az utasok is elégedettek, mert kényelmes, jó rajta az idő, bár fűtés nincs. Naponta 15 ezer ember ingázik a két város között, akik ha nem lennének késések, 50 perc alatt tehetnék meg az utat.

Megint az élre került Magyarország a Covid-halálozások mezőnyében

Lakosságarányosan megint Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus szövődményeiben. Bár azt már korábban bemutattuk, hogy az adatközlési módszerek eltérése miatt nehéz összehasonlítani az országok helyzetét, egy pontosabb rendszertan is azt mutatja, hogy nagyon rosszul állunk. Az operatív törzs adatközlése miatt nehéz pontosan tájékoztatni az embereket, aminek köze lehet a járványkezelésbe és az oltásokba vetett bizalom megingásához.

Mostantól még nehezebb lesz kérdezni a kormánytagokat

Ha már döcögő tájékoztatás: miután a Parlamentben egy apró karámból kérdezhetnek csak az újságírók, az operatív törzs nem tart sajtótájékoztatót, és a minisztériumok és a miniszterek alig-alig válaszolnak a kérdéseinkre, kénytelenek voltunk a Karmelita előtt, személyesen feltenni kérdéseinket a kormánytagoknak. Ott vagy megálltak, vagy nem (többnyire nem), de több tanulságos videónk is született a miniszterelnök hivatala előtti utcán. Nos, ezek az idők elmúltak, ugyanis a hivatalos magyarázat szerint most kezdődött el a Honvéd Főparancsnokság épületének felújítása, így öt hónappal a választás előtt már nem tudjuk közvetlenül megszólítani a kormánytagokat a fontos kérdésekben.

A múlt hét legolvasottabb cikke:

Halálra ítéltek egy férfit Észak-Koreában, miután becsempészte a Squid Game című sorozat egy példányát az országba.

A hét képe

Fotó: EyePress / AFP
Fotó: EyePress / AFP

Milos Zeman cseh államfő koronavírustesztje múlt csütörtökön pozitív lett. Vasárnap kormányfővé egy üvegkalitkából nevezte ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét. Az eredeti terv szerint pénteken nevezte volna ki a jobboldali politikust, de a programot a pozitív teszt miatt elhalasztották. Zeman a kinevezés alatt egy átlátszó búrával volt elválasztva Petr Fialától, ezzel a megoldással a két politikus láthatta egymást és beszélni is tudtak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!