Telex Neked #34: Növekvő árak, harcias beszédek, terjedő fertőzés

2021. október 29. – 04:54

Telex Neked #34: Növekvő árak, harcias beszédek, terjedő fertőzés
Móra Ferenc Sándor szegedi tudósítónk, az eheti hírlevél szerzője. Fotó: Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az október 21. és október 27. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Üdvözletem! Móra Ferenc Sándor vagyok, tavasz óta a Telex szegedi tudósítója. Örömmel számolok be arról, ha egy civil szervezet tagjai tesznek valami olyat, amivel másokon segítenek. Korábban ilyen írásom volt a menstruációs szegénységet enyhítő gyűjtés, amit a Motiváció Műhely szervezett, és az a szegedi program, amelyben környezetvédelmi ötleteket – például méhlegelőt és bogárhotelt – valósított meg a Mondolo Egyesület. A héten arról olvashattak tőlem, hogy a Tappancs Állatvédő Alapítvány gazdátlan állatok százait gondozza a tanyai menhelyén, és bár nagyon sok embertől kapnak támogatást, így sem képesek minden kidobott kutyát-macskát befogadni.

Ezekről számoltunk be hét nap alatt:

1. Nemzeti ünnep – megint megosztottan

A legnagyobb érdeklődéssel várt három hazai esemény – ugyanazon a napon – a Békemenet, az ellenzéki összefogás október 23-i gyűlése az előválasztáson győztes Márki-Zay Péterrel és Orbán Viktor ünnepi beszéde volt. Utóbbiról onnan is tudhatjuk, hogy nagyon fontos, mert az M1 műsorában jó néhányszor leadták. De mit is mondott Orbán, ami ilyen nagy jelentőségű?

„A kormányfő kevés szót vesztegetett a 65 évvel ezelőtt forradalmi eseményekre, sokkal inkább beszélt a 15 évvel ezelőtti történésekről” – írta elemzésében Dull Szabolcs.

2. Együtt ünnepelték az összefogást

Az ellenzéknek sokkal kevesebb szimpatizánst sikerült felvonultatnia a saját gyűlésére, az összefogás politikusait néhány ezren hallgatták meg. Arról, hogy a nézők közül mit mondtak a szókimondók, videós beszámoló látható a Telexen.

A Békemenet sokak szerint újra a régi fényében ragyogott. Aki képben szeretne lenni, az ünnepi vonulásról láthat képeket és videót is.

Kihagyhatatlan olvasmányélmény, ahogyan a főszervező CÖF letagadta a felvonulókat szállító autóbuszok bérlését – egy gyönyörű félmondat az erről szóló közleményből: „miután léket kapott előválasztási kalózhajójuk, támadják a CÖF-CÖKA-t”.

3. Az energiaárak rohamosan nőnek

A forintunk értéke egyre csökken. A benzin meg a gázolaj már 500 forint/liter felett jár, az üzemanyag ára a parlamentben is téma volt, de a kormány még nem érezte úgy, hogy e téren tennie kellene valamit. És ki a hibás? Úgy van: Gyurcsány. (Persze a kormány olvasatában.)

Az energiaárak elszabadulása hiányt okoz a dízelmotorokhoz való Adblue nevű adaléknál, a felvásárlás megelőzésére a Mol már korlátozást vezetett be, a legfontosabb közszolgáltatások járművei előnyt élveznek.

Az energiapiacon beindultak azok a folyamatok, amelyeket az árak rohamos emelkedése okoz. Az érintett cégek egy része panaszkodik, közben mindenki keresi a kiutat. Az energiaszektor működése elég bonyolult nálunk, és Mészáros Lőrinc érdekeltségei az energiapiacon sem megkerülhető tényezők.

4. Vírustámadás alatt állunk

A koronavírus-járvány miatt a környező országok némelyikében már nagyon súlyos a helyzet. Romániából hozzánk küldik a betegek egy részét, mert nem tudják őket ellátni, a szomszédban egészségügyi katasztrófa fenyeget: négypercenként meghalt egy ember.

Nálunk az állami védekezés a héten még ott tartott, hogy „továbbra is az a központi üzenet, hogy az oltás az egyedüli megoldás, a maszk vagy a lezárások nem védenek meg a vírustól”. Azóta változott a helyzet, csütörtökön a kormány bejelentette, hogy a munkaadók előírhatják az oltást a munkavállalóknak, hogy újból maszkot kell húzni a közösségi közlekedésben, és hogy látogatási tilalom lép életbe az egészségügyi intézményekben.

A kórházak egy részében már előbb elkezdték tiltani a látogatásokat, és egyre több helyen rendelik el újra a maszk viselését, és van, ahol másfajta szabályokat is bevezettek a járvány terjedésének akadályozására. Várható volt, hogy előbb-utóbb ismét szélesebb körű korlátozásokat rendelnek el – az egészségügyi szakemberek egy része ezt javasolta, és minél hamarabb.

Amit a koronavírusról tudni érdemes, egy közérthetőnek szánt, de tudományos igényű könyvben is elolvasható – ilyen meglepő kijelentésekkel: „Mázlink volt, hogy a világjárványt koronavírus okozta.”

5. Mit termett a kívánságok fővárosi fája?

Karácsony Gergely két éve Budapest főpolgármestere, így időszerű átgondolni, mi valósult meg az ígéreteiből, és mi nem. Ezt megtette Tenczer Gábor.

6. A múlt hét legje: Megtalálták a híres insta-pár másik tagjának a holttestét

A nyomozók szerda reggel a megfojtott Gabby Petito gyilkossággal gyanúsított barátjának a maradványaira bukkanhattak egy floridai erdőben – ez volt a héten a legolvasottabb cikkünk.

7. A hét képe

Évek óta speciális anyaggal takarják be a svájci gleccsereket. Ezen a 2021. október 27-én, Gletsch közelében készült légi fotón a Rhone-gleccser egy részét borító védőtakaró látható. A svájci gleccserek 2021-ben a nagy havazás és a hűvös nyár ellenére a klímaváltozás miatt térfogatuk 1%-át veszítették el. A Svájci Tudományos Akadémia krioszféramérő hálózatának szakértői bizottsága szerint a gleccserek 2021-ben 2013 óta a legalacsonyabb jégveszteséget mutatják, visszahúzódásuk azonban nem látszik lassulni.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, és hogy miért fontos neki, hogy megbékéljünk a halandóságunkkal, akkor itt tudtok feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!