Telex Neked #31: Karácsony és Márki-Zay beintett egymásnak, lelepleződött Rogán jobbkeze

2021. október 8. – 04:49

Telex Neked #31: Karácsony és Márki-Zay beintett egymásnak, lelepleződött Rogán jobbkeze
Mizsur András kollágánk, az aktuális hírlevél szerkesztője.

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a szeptember 30. és október 7. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Mizsur András vagyok, a Telex újságírója. Gyakran foglalkozom szoció témákkal, például romák helyzete, hajléktalanság, szenvedélybetegségek. Nemrég interjúztam Kun Bernadett pszichológussal, aki a munkafüggőség természetéről és káros következményeiről mondott tanulságos dolgokat. Stiller Ákos fotóriportja is közel állt hozzám, amihez én írtam kísérőszöveget: azt mutatta be, hogyan birkóztak meg a tanyavilágban és a leszakadó kistelepüléseken a digitális oktatás kihívásaival.

Szívesen írok sportról is, főleg ha társadalmi-politikai vetülete is van a témának; ilyen volt, amikor a nyári foci-Eb után azt jártam körbe, hogy tényleg az UEFA bosszúja áll-e a stadionbezárás mögött (spoiler: nem), vagy az angol focistákat ért rasszizmusról szóló cikkem. Bár esztétika szakot végeztem, és évekig dolgoztam egy művészmoziban, filmekről ritkán írok, de a Telexen erre is volt már példa. Néha megpróbálkozom Észkombájnok írásával is, nekem is új volt, hogy a kannabisz sokáig idehaza is legális gyógyszer volt.

A fenti képen én vagyok, túlméretezett munkáskesztyűben és egy „mi is az az esztéta” feliratú pólóban. Ennyit rólam, térjünk is át az elmúlt hét legfontosabb híreire. Sűrű időszak van mögöttünk, bőven volt miről írnunk! (A hírlevélre itt tudtok feliratkozni.)

1. Az előválasztás, az ősz legnagyobb eseménye

Kezdjük is a hét egyik legfontosabb politikai történésével, az ellenzéki előválasztással. Több mint 633 ezren szavaztak a 106 választókerületben. A vidéken taroló Dobrev Klára nyerte az első fordulót, rajta kívül Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutott be a második körbe, akik egyből szövetségre is léptek. A visszalépésről azonban nem sikerült megállapodniuk, korábbi megállapodásukkal szemben mégis külön indulnak a második fordulóban. Karácsony a Telexnek azt mondta, csak akkor lépne vissza, ha elütné a villamos, míg Márki-Zay kész lett volna félrerántani a kormányt.

A felmérések hol az egyiket, hol a másikat hozták ki esélyesebbnek, és olyan is van, amely szerint egyikük sem tudná megverni Dobrevet. Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti versengés nagy vesztese, akár a pártelnökséget is bukhatja a gyenge szereplés miatt. Egyéniben is született pár meglepő eredmény, és az is kiderült, hogy a politikában sem mindig hasznos a negatív reklám, az offshore-gyanút és a náci karlendítést sem díjazzák a választók. Az előválasztás egyik tanulsága, hogy működött a DK–Jobbik-paktum, más pártok számára viszont egy újabb Waterloo-val ért fel az előválasztás.

2. Itt az újabb P betűs botrány

Ezúttal a Pandora-iratok miatt áll a bál. Több millió kiszivárgott dokumentum alapján írta meg egy nemzetközi oknyomozó újságírói csapat, miként húznak hasznot befolyásos politikusok és gazdasági vezetők az offshore-ügyletekből. Azt pedig a Direkt36 derítette ki, hogy Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasainak is voltak hasonló üzletei.

3. Kiosztottak pár Nobel-díjat

Az orvosi-élettani Nobel-díjat David Julius és Ardem Patapoutian kapta a bőr érzékelésével kapcsolatos felfedezéseikért, munkásságuknak magyar kötődésű előzményei is vannak. A fizikai Nobel-díjat három olyan tudós között osztották meg, akik a maguk módján sokat tettek a klímaváltozás jobb megértéséért. Sokan Karikó Katalin győzelmét várták a kémiai Nobel-díjnál, végül egy brit–német kutatópárost tüntettek ki a molekulaépítés forradalmasításáért.

4. Mi van a szputnyikosokkal és a járvánnyal?

Sok százezer magyart érint, hogy az EU még mindig nem engedélyezte az orosz vakcinát, amely főleg az uniós utazásnál kavar be. Bolcsó Dániel a tőle megszokott alapossággal járta körül a témát, a főbb állítások röviden: nem, nem politikai alapon túráztatják az oroszokat, és van rá némi esély, hogy rendeződik a szputnyikosok helyzete. A járvány még velünk van, és nem is mutatnak jól az adatok, a súlyos esetek aránya soha nem volt még ilyen magas, mint most.

5. Ajánlom még:

6. Születésnapunk is volt, futóversennyel megspékelve

Október 2-án volt egy éve, hogy elindult a Telex, utólag is boldog születésnapot nekünk, és mindenkinek, aki támogat minket! Ennek apropóján telexesek idézték fel, hogyan élték meg az indulást, videónkban pedig támogatók meséltek arról, nekik mit jelent a Telex létezése. Az évfordulót egy kiadós futással ünnepeltük, a Telex csapata is indult az Ultrabalatonon, futóink 20 óra 53 perc alatt teljesítették a 216 kilométeres távot.

7. A múlt hét legje: Így zajlott a szavazatszámlálás második napja percről percre

8. A hét képe

Minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki a hét képét.

A hét képe most nem egy fotó, és igazából a szerkesztőség választotta egy emberként. Fillér Máté a Telex grafikusa, illusztrációja a A hétfői leállás megmutatta, hogy ijesztően messzire nyúlnak a Facebook csápjai című anyagunkhoz készült. Hétfő este szokatlan módon órákon keresztül nem lehetett elérni a Facebookot, és a céghez kapcsolódó Instagramot, Messengert és WhatsAppot sem. Kiderült, hogy a Facebook sokkal befolyásosabb szereplője a modern társadalomnak, mint azt elsőre gondolná az ember. A leállás alatt egy csomó olyan szolgáltatás is akadozott, aminek első ránézésre semmi köze ahhoz, hogy a Facebook éppen megy, vagy sem.

Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes mini-interjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!