Telex Neked #28: Megáldott magyarok, eladósodó ország, gyerekzaklatások, tálib vendéglátás

2021. szeptember 17. – 04:59

frissítve

Telex Neked #28: Megáldott magyarok, eladósodó ország, gyerekzaklatások, tálib vendéglátás
Newsroomosunk, Iván-Nagy Szilvia

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a szeptember 9–15. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, Iván-Nagy Szilvi vagyok, Magyar Közlöny-függő. Ha ez egy terápiás csoport lenne, biztosan így mutatkoznék be, mert perverz szokásom, de tényleg megnézem szinte minden éjjel, hogy volt-e a kormánynak valami újabb nagy dobása. A függőségem az információéhségem része, ami a munkakörömmel jött: a rövid, aktuális híreket feldolgozó newsroomban vagyok, ahová minden típusú hír befut. Ezek közül talán a gazdaság és a masszív tech azok, amelyek egy kicsit távolabb állnak tőlem, a bulvár meg valamivel közelebb.

Általában aktuális, kisebb híreket írok a leggyakrabban, például a napi járványadatok szinte mindig hozzám kerülnek. Ritkábban nagyobb cikkeket is írok, az egyik utolsó, számomra személyes érintettség miatt is fontos anyagom a Covid-időszak gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatásáról szólt, de beszélgettem Csernus Imrével is egy hosszabbat, az oltási káoszról pedig az eddigi egyetlen publicisztikámban írtam meg a véleményemet.

És akkor nézzük, mi minden történt a múlt héten. (A hírlevélre itt tudsz feliratkozni.)

1. Isten, áldd meg a magyart, véget ért a NEK

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus volt az elmúlt hétvége legrangosabb és egyben leghangosabb eseménye. A sajtóból már hetekkel ezelőtt is folytak a hírek a kongresszusról, arról viszont kevés szó esett, mi is az eucharisztia és miért fontos, ezért is ajánlom Hodász András vlogger pap véleménycikkét erről. A kongresszuson a legtöbb kormánytag lőtt magáról egy fotót, Orbán Viktor pedig megajándékozta Ferenc pápát IV. Béla magyar király IV. Ince pápához intézett levelének másolatával, de szóba került Brüsszel is. A pápa beszédében a kirekesztettekért is szólt, és egy hamis Istenről beszélt, írt erről a New York Times is, csak szerintük ez Budapest helyett Bukarestben történt. Az eseményről fotóösszeállítással is megemlékeztünk, köztük Bődey János és Huszti István képeivel. Német Tamásék videójában pedig Semjén Zsolt is megszólalt.

Volt még más fontos is a hétvégén?

  • Igen, lefutott például az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első vitája (vagy inkább kedélyes beszélgetése) az ATV-n.
  • Egy borzalmas családirtás is történt Dunakeszin.

2. Tálib paradoxonok Afganisztánból

Földes András kollégánk úgy tervezte, hogy Pakisztánból tudósít majd a tálibok elől menekülők történetei alapján, de elég hamar átjutott Afganisztánba, majd fegyveres kamaszok őrző pillantásai mellett órákon át várta, hogy elhagyhassa az afgán határt. Ha nem olvasták, nem lövöm le, sikerült-e neki, de azért annyit súgok, hogy a sorozatnak van harmadik része is.

Mi a helyzet az afgánokkal?

Ugyan Magyarország, de az idehozott afgánok esetében folyik a vizsgálat, hogy valóban menekültek-e, ellátást itthon három hónapig kapnak. Közben Afganisztánban a tálibok arról beszélnek, hogy engednék egyetemre járni a nőket, de csak iszlám viseletben, a férfiaktól külön.

3. Nem tartható fenn a magas adósság

Ezt Matolcsy György mondta még júliusban, és habár nem tért ki külön Magyarországra, jó eséllyel ránk is vonatkozott. A Magyar Nemzeti Bank elnöke mostanában többször kritizálta a kormány döntéseit, hogy ennek mi állhat a hátterében, arról Brückner Gergely írt remekül fogyasztható cikket. És ha már adósság, az elmúlt napok fontos híreinek egyike, hogy kedden minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását végezhette az Államadósság Kezelő Központ. 1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki a helyreállítási alap csúszása miatt. Aztán szerdán még rátettek egy lapáttal. Ez azért meglepő, mert a kormány korábban épp eladósodástól való félelemre hivatkozva nem kérte a helyreállítási alap hitelrészét. És még mindig adósság: a kormány a hitelmoratórium elszámolásába is belenyúl visszamenőleg egyes hiteltípusoknál.

Egyéb fontos gazdasági cikk? Van!

Emlékeznek arra a férfira, aki luxusautókkal szállított idősotthonokba orvosi maszkokat? Áfacsalás miatt lefoglaltak nála több luxusautót is, amit most el szeretne árverezni a NAV, csakhogy azok papíron nem az ő, hanem egy Németországban bejegyzett társaság tulajdonában vannak.

4. Gyerekként zaklatta egy pap, mégis ő került bíróság elé

A 35 éves Pető Attila azt állította, hogy 13 éves volt, amikor egy pap több alkalommal is molesztálta őt. Az ügyet az egyház kivizsgálta, a férfit el is tiltották a hivatásától 2016-ban, de erről Petőt nem értesítették. Közben ő bocsánatkérést várt egyházi feljebbvalóktól, így leveleket írt, telefonált is nekik, és több misére is elment a Bazilikába, végül feljelentették zaklatás miatt. Hogy a bocsánatkérést megkapta-e? Arról itt, Persinszky Judit cikkében olvashat.

Janecskó Kata is szexuális zaklatásokkal foglakozott, ő a Csapda a neten c. cseh dokumentumfilmről és annak következményeiről írt. A dokufilm mellbevágó élmény, a főszereplője pedig három felnőtt, de 12 évesnek kinéző színésznő, akik felmennek egy cseh csetoldalra. Tanulság? Az internet veszélyes hely, a gyerekek számára különösen.

5. Kormányinfó, vadászkiállítás, Póka Egon

  • Szomorú hírt hozott szeptember 15-e: 68 éves korában meghalt Póka Egon, a P. Mobil és a Hobo Blues Band egykori basszusgitárosa.
  • Ugyanezen a napon lement a nyár utáni első kormányinfó, szó esett az Európai Parlament legfrissebb állásfoglalásáról a melegházasságot illetően, az oltásokról mint védekezési formáról, és arról is, mit gondol Gulyás a térdre ereszkedő angol focisták kifütyüléséről, illetve hogy Orbán Viktor oltatott-e harmadjára.
  • Kitolná a kormány a veszélyhelyzetet január elsejéig, ugyanakkor a vadászati világkiállításra nem vonatkoznának a korlátozások, oda még védettségi igazolvány sem kell, miközben kedden többen haltak meg, többen voltak kórházban és lélegeztetőgépen, mint egy évvel korábban.
  • Az előválasztás kapujában vagyunk, folynak be az elemzések. Az egyik szerint a DK és a Jobbik nyerhet a legnagyobbat az előválasztáson, a miniszterelnök-jelöltek versenyében pedig a Publicus úgy számolt, hogy Karácsonynak van a legtöbb esélye legyőzni Orbánt.
  • Galambos / Lagzi Lajcsi áramlopásos ügyében megvan az elsőfokú döntés: letöltendő börtön.
  • Ezt pedig biztosan tudni akarta ön is: tényleg nyakig koszos és büdös volt a középkorban mindenki?

6. A múlt hét legje: Szeretkezni helyett ölelkezni, énekelte Tóth Gabi

A múlt hét legtöbbeket érdeklő telexes cikkes az volt, amiben megírtuk, Tóth Gabi a pápa miséje előtti fellépésén változtatott a dalszövegén, és az „erdőben szeretkeznénk” sor helyett „erdőben ölelkeznénk”-kel énekelte el a dalát.

7. A hét képe

Minden héten Barakonyi Szabolcs választja ki a hét képét.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Az elmúlt hét legfontosabb eseménye Ferenc pápa magyarországi látogatása volt. A képünkön látható Ferenc pápát szállító repülőgép reggel 8 óra körül érkezett meg Magyarországra. A 84 éves katolikus egyházfőt magyar kormányzati tisztségviselők és egyházi vezetők is köszöntötték a kifutópályán. Egy hosszú autókonvojjal indult tovább a Szépművészeti Múzeumba, ahol találkozott Orbán Viktorral és Áder Jánossal is. Látogatása hivatalosan nem számított országlátogatásnak, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett, ahol a találkozók után a konferenciát záró szentmisén beszélt. Ezután rögtön indult is tovább háromnapos szlovákiai programjára.

Ha kíváncsi arra, hogy mutatkoznak be személyes mini-interjúkon keresztül a Telex kollégái, itt tud feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!


Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!