Afrikai migránsokról szóló film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

2021. augusztus 28. – 23:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az afrikai migránsokról szóló Strahinja című filmnek ítélték oda az 55. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt szombaton – írja az MTI. (Az angol cím As Far as I Can Walk, vagyis „Amíg járni bírok”.)

A szerb, francia, luxemburgi, bolgár és litván koprodukcióban készült filmet a szerb Stefan Arsenjevic rendezte, és egy középkori szerb legenda, a feleségét kereső férfi motívumát ötvözte a mai migráció témájával. Strahinja és felesége, Ababuo ghánai menekültek, akik végül Szerbiában leltek otthonra. Strahinja sikeres karriert épít, de felesége nem tud érvényesülni, egyre frusztráltabb, és egy napon eltűnik. Férje a keresésére indul. A film időszerű társadalmi, etikai és erkölcsi kérdéseket vet fel – indokolta a zsűri döntését.

A fődíj mellett a Strahinja alkotói 25 ezer dolláros pénzjutalmat is kaptak, amely fele-fele arányban a rendezőt és a producert illeti meg – jelentette be Jirí Bartoska fesztiválelnök a szemle záró gálaestjén.

Közép-Európa legjelentősebb filmszemléjének fődíjáért idén tizenkét film versengett, magyar alkotás nem volt köztük. A fesztivál megnyitóján idén Michael Caine kétszeres Oscar-díjas angol színész vehette át a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulás elismeréseként adományozott Kristályglóbuszt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!