Morrissey bedurcázott a róla szóló Simpsons-epizód miatt

2021. április 20. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva


Pár napja került adásba a Simpson család 32. évadának 19. része, amit a Smiths egykori énekesének, Morrissey-nek szenteltek. A Panic on the Streets of Springfield című epizódban Lisa végtelen világfájdalmában egy hasonló értékrendű, képzeletbeli barátra tesz szert, akinek figuráját egyértelműen Morrissey-ről mintázták.

A sokak által primadonnai érzékenységűnek tartott énekes közleményben reagált a rajzfilmre, amiben a csatornát gyűlöletre uszítónak és rasszistának titulálta.

De mi is történt ebben a részben?

A vegetáriánus Liza az iskolai menzán véletlenül megeszik egy szelet bacont, amitől hallucinálni kezd, így téve szert egy képzeletbeli barátra, aki nem más, mint a Snuffs zenekar énekese: Quilloughby. A Benedict Cumberbatch hangján megszólaló vegán, állatbarát zenész több dalt is előad Morrissey jellegzetesen melankólikus stílusához hasonló dallammal, szövegekkel. Íme néhány dalcím:

  • Envy the dead fly in the lightbulb (Irigylem a lámpába holt legyet)
  • Hamburger homicide (Hamburger gyilkosság)
  • Mother, what are friends? (Anya, mik a barátok?)
  • Everyone Is Horrid Except Me and Possibly You (Mindenki borzalmas, csak én nem, meg tán te se)

Quilloughby elviszi Lizát a Snuffs koncertjére, ahol a valódi, megöregedett énekesről kiderül, hogy igazából egy megcsömörlött, kövér hamburgerimádó, aki egy rasszista monológban fejti ki, hogy akkor dobta sutba vegán életmódját, amikor rájött, hogy azt külföldiek találták fel. Külföldiekből amúgy is túl sok van a világon, és gyűlöli őket, amiért beözönlenek az országba, elveszik a munkát és elszeretik a férfiakat, célozva ezzel Morrissey soha nem teljesen tisztázott nemi identitására. A monológ után Quilloughby virslikarabéllyal lő a nézők közé.

Quilloughby és Liza – Fotó: Matt Groening / Fox
Quilloughby és Liza – Fotó: Matt Groening / Fox

Mit sérelmez Morrissey?

Morrissey hivatalos Facebook-oldalán menedzsere tette közzé a zenész álláspontját, miszerint az énekes

  • továbbra is vegán
  • az állatok jogainak elkötelezett és harcos támogatója
  • soha nem a pénz érdekelte, és
  • aktívan alkotó művész

nem úgy, mint a Simpsons alkotói, akik olcsó hatásvadászattal és gonosz rémhírterjesztéssel próbálják feltornázni sorozatuk csökkenő nézettségét. Külön kiemelik, hogy Morrissey a rajzfilmen látható karakterrel ellentétben

soha, egyetlen alkalommal sem lépett fel az ingéből kilógó pocakkal.

Quilloughby pocakozik, ilyet Moz soha nem tenne – Fotó: Matt Groening / Fox
Quilloughby pocakozik, ilyet Moz soha nem tenne – Fotó: Matt Groening / Fox

Itt meg kell jegyeznem, hogy a művész minden fellépésén a tömegbe dobja izzadtságával átitatott ingét, amit aztán a legszerencsésebb rajongók hosszas harc után apró darabokra tépve visznek haza. Nekem két koncertől is van ilyen ereklyém.

Pár napja a sorozat egyik szereplőjét, Apu Nahasapeemapetilont szinkronizáló színész, Hank Azaria kért elnézést az indiai boltos karakterének sztereotip megformálása miatt. Morrissey-t is többször vádolták rasszizmusal, egy alkalommal az indiaiakat alfajnak nevezte, máskor a pakisztáni származású polgármester, Sadiq Khan akcentusán viccelődött.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!