Elég borzasztóan hangzik 100 métert úszni a jég alatt két lék között, egy ember most mégis megcsinálta

2021. március 19. – 20:04

frissítve

Elég borzasztóan hangzik 100 métert úszni a jég alatt két lék között, egy ember most mégis megcsinálta
Johanna Nordblad 2021. március 16-án gyakorol a jég alatti szabadmerülés rekordkísérlete előtt a finnországi Hossa közelében – fotó: Elina Manninen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Johanna Nordblad egy igazán különleges sport egyik leghíresebb alakja: a jég alatti szabadmerülésé. Ebben a sportágban az a cél, hogy jéghideg vízben, két lék között ússzon az ember a víz alatt, amennyit csak tud, méghozzá úgy, hogy nem visel csak fürdőruhát, és nem használ uszonyokat sem.

A finn sportoló Hossa közelében döntötte meg március 18-án a rekordot, egészen pontosan állította fel először, de erről majd kicsit lejjebb. Szóval 2 perc 42 másodperc alatt úszott összesen 103 métert a 2 Celsius-fokos vízben, ezzel ő tartja a könnyedén megjegyezhető nevű Búvár Világszövetség (CMAS) jég alatti szabadmerülés uszonyok nélkül világrekordját.

2015-ben ő állította be a nők hasonló rekordját, akkor 50 métert úszott a jég alatt, és a saját honlapja szerint az volt a célja ezután, hogy megdöntse a férfiak 76,2 méteres rekordját. Ezt a mostani teljesítményével jócskán túlszárnyalta.

Johanna Nordblad a finnországi Hossában készül a jég alatti szabadmerülés rekorddöntésére 2021. március 18-án – Fotó: Elina Manninen / AFP
Johanna Nordblad a finnországi Hossában készül a jég alatti szabadmerülés rekorddöntésére 2021. március 18-án – Fotó: Elina Manninen / AFP

A 103 méteres jég alatti úszás abszolút világrekordnak számít, ráadásul az első ebben a formában. Ezt a rekordot ugyanis eddig a Guinness-rekordok ismerte el, viszont nemrég bekerült a Búvár Világszövetség által elfogadott sportok közé a jég alatti szabadmerülés, így most már van lehetőség hivatalos, sportszövetségi világrekord felállítására is ebben a sportban. Így lehet az, hogy Nordbladé egyben az első ilyen rekord is.

Egyébként, ha most hall először a jég alatti szabadmerülésről, akkor azon biztosan csodálkozni fog, hogy mennyire pörögnek az események ebben a sportágban. Néhány nappal Nordblad rekordja előtt az orosz Jekatyerina Nyekraszova döntötte meg a Guinness-rekordot, ő 102,7 métert úszott március elején. Csak hogy tovább fokozzuk az izgalmakat, érdemes megjegyezni, hogy Nyekraszova egy szintén idei rekordot döntött meg, a cseh David Vencl 80 métert úszott a jég alatt februárban.

A jég alatti szabadmerülés fordulatos világában tehát most Johanna Nordblad a hivatalos világrekorder, egyben az első, aki a CMAS-akkreditációs rekordot beállította.

A most 45 éves Nordblad a húszas évei elején kezdett el komolyabban búvárkodni, egész szép eredményeket ért el a különféle szakágakban, aztán 2010-ben volt egy biciklis balesete. Így került a jég alatti búvárkodás közelébe. A balesetben eltörte a lábát, és a rehabilitációs terápia része volt, hogy jégfürdőket kellett vennie. Végül annyira rákapott, hogy most már látjuk, akár 100 métert is képes leúszni egy levegővel a jég alatt.

Néhány évvel ezelőtt a National Geographic forgatott róla egy rövidfilmet, ez nagyon megdobta a népszerűségét.

„Nincs helye a félelemnek. Nincs helye a pániknak. Nem hibázhatsz. A jég alatt teljes kontrollra van szükséged” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat az egyébként extrém módon veszélyes jég alatti úszásról.

Kövess minket Facebookon is!