Lámpa lett az ikonikus IKEA-szerszámból, az imbuszkulcsból

2021. március 17. – 11:51

frissítve

Lámpa lett az ikonikus IKEA-szerszámból, az imbuszkulcsból
Fotó: IKEA

Másolás

Vágólapra másolva

Az IKEA 2015 óta minden évben felkér művészeket a világ különféle pontjairól az ún. Art Event kollekciójához, amelynél fő szempont, hogy az alkotók művészi értékkel, többlettel ruházzák fel a mindennapi használati tárgyakat. Idén Daniel Arshamra (New York), a Gelchop japán dizájnstúdióra, a Humans since 1982-re (Stockholm), Sabine Marcelisre (Rotterdam) és Stefan Marxra (Berlin) esett a svéd óriáscég választása, és születtek is érdekes megoldások. Ezek limitált számban lesznek elérhetőek a boltokban, illetve online 2021. áprilistól – írja közleményében az IKEA.

„Azért döntöttünk amellett, hogy a világ más-más szegletében élő művészeket kérünk fel, mert szeretnénk bemutatni, hogy milyen sokszínű is lehet a művészet és a dizájn” – mondta Henrik Most, az IKEA Art Event kreatív vezetője. A tíz darab használati tárgyból álló kollekció mindegyike megőrizte praktikus funkcióját, de egyben művészeti alkotássá is lényegült. A művészetnek nem kell többé valamiféle felső kategóriás dolognak lennie, tökéletesen illeszkedhetnek a tömegcikkek közé is, mondta Most.

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

A tervezők újraértelmeztek órát, képet, vázát – de imbuszkulcs formájú lámpatestet is formáltak (Gelchop), aminél aligha akad ikonikusabb szerszáma az IKEA-nak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!