Rekordáron adott túl egy Churchill-festményen Angelina Jolie

2021. március 2. – 08:34

frissítve

Rekordáron adott túl egy Churchill-festményen Angelina Jolie
A Koutoubia tornyának mecsetje – Fotó: Ian West/PA Images via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordmagas áron, 8,3 millió fontért (kb 3,5 milliárd forint) kelt el egy ritka Winston Churchill-festmény, amit Angelina Jolie árverezett el gyűjteményéből, írja a CNN.

A ritka Winston Churchill-képet Franklin D. Roosevelt amerikai elnöknek ajándékozták még a második világháború alatt, majd Angelina Jolie gyűjteményébe került. A „Koutoubia tornyának mecsetje” című festményt hétfőn adták el a Christie's aukcióján. A festmény Marrákes naplementéjét mutatja be, állítólag ez volt Churchill egyik kedvenc témája.

Churchill rekord áron elkelt festménye – Fotó: Christie's
Churchill rekord áron elkelt festménye – Fotó: Christie's

A Koutoubia tornyának mecsetje az egyetlen festmény, melyet Churchill a második világháború alatt készített. A képet eredetileg 2,5 millió fontra becsülték, a Churchill-képek eddigi rekordja egy 2014-ben 1,7 millió fontért elkelt festmény volt, de azóta a Korona című sorozat hatására felment az egykori miniszterelnök képeinek ára.

A CNN egyik forrása szerint Angelina Jolie-nak Brad Pitt vásárolta 2011-ben ajándékba a festményt, a pár két éve vált el. Pitt állítólag egy régiségkereskedőtől vásárolta meg a képet, aki azt mondta, az előtte ötven éven át egy család szekrényében pihent.

Az árverésen Churchill két másik festménye is elkelt, a „Jelenet Marrákesben” 1,9 millió fontért, a „Szent Pál-templomkert” pedig közel 1,1 millió fontért.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!