100 éve született Zdeněk Miler, akinek a Kisvakondot köszönhetjük

2021. február 21. – 16:24

frissítve

100 éve született Zdeněk Miler, akinek a Kisvakondot köszönhetjük
Fotó: DR/Archives du 7eme Art/Photo12/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Február 21-én lenne 100 éves a méltán világhírű cseh illusztrátor, rajzfilmrendező és forgatókönyvíró Zdeněk Miler, aki többek között a világszerte ismert Kisvakondot is megálmodta, írja a cseppek.hu.

1942-ben kezdte filmes munkáit, 1945-ben már Európa máig egyik legismertebb filmstúdiójának frissen induló animációs részlegéhez csatlakozott, a Bratři v tritku-hoz.

Első felnőtteknek készült animációja, a Milliomos, aki ellopta a Napot. Alkotásai többnyire valamilyen propaganda eszközeként készültek, de mivel jól ismerte a gyerekek igényeit és a nyugati alkotók munkáit, gyerekek számára élvezhető és szerethető filmeket készített.

1956-ban jelent meg a mindenki számára jól ismert Kisvakond kék kertésznadrágos figurája, egy textilipart bemutató propagandafilmben. A Kisvakond 60 animációs film szereplője volt. Az animációs filmsorozat több díjat is kapott, például a Velencei Filmfesztiválon az ezüstoroszlánt.

Az évforduló alkalmából a budapesti Cseh Centrum a Kisvakondról szóló mesefilmekből 6 epizódot ingyenesen megtekinthetővé tett a magyar közönség számára. A megtekintés rövid regisztrációhoz kötött, az epizódok február 21-28. között megtekinthetők.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!