Dé:Nash: Elveszik annak a lehetőségét, hogy valaki anélkül tűzzön ki egy magyar zászlót, hogy lenácizzák

2021. január 27. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három éve bukkant fel az interneten Dé:Nash, a tarsolyrapper, aki óriási népszerűséget szerzett magának a mai magyar politikára, társadalmi viszonyokra és a közéleti kommunikáció színvonalára reflektáló dalszövegeivel. Dé:Nash az After Podcast vendége volt, az adás pedig egy nappal a megjelenés előtt kizárólag a Telexen látható.

Ismerek olyan keresztényeket is – és nyilván rengeteg példa van erre –, akik nehezen élik meg, hogy azokat az értékeket, amiket ők képviselnek más jelentéstartalommal ruházza fel a kormánykommunikáció. Tulajdonképpen megfosztja őket attól, hogy úgy élhessék meg a saját keresztény identitásukat, hogy a másik oldalról mivel azonosítja a másik oldal egy része a kereszténységet azzal, ahogyan a Fidesz felruházza ezt különböző narratívákkal. Ez szerintem az egyik főben járó bűn, amit elkövet egy ilyen narratíva

– meséli Dé:Nash azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt években többször azzal vádolta a kormányközeli sajtó egy része, hogy gúnyt űz a kereszténységből és a hívő emberekből.

A dolognak a lényege is valahol, hogy az identitáspolitikát olyan módon irányítják, hogy két szélsőséges pólusra szűkítik le azt, hogy mit, hogyan élhet meg az ember. Tulajdonképpen ezáltal elveszik annak a lehetőségét, hogy valaki anélkül tűzzön ki október 23-án egy zászlót a házára, hogy lenácizzák. Holott ez abszolút nem ezt jelenti

– mondta. Az adásban ezen kívül szóba kerül még:

  • Hogyan lett rapper a rapzenét alig hallgató Dé:Nash-ből, és mi köze van ehhez Krúbinak, a Rapháborúnak és a komfortzónának?
  • Hogyan éli meg, hogy felismerik az utcán vagy az éjszakai buszon, és miért költözött el a nagyvárosból vidékre?
  • Mennyire tart attól, hogy egyszer majd valakik túl komolyan veszik a szövegeit, és megjelennek a szélsőségesek a koncertjein?
  • Mit szól ahhoz, hogy párszor elővették már a kormánysajtóban, és a magyar, illetve keresztény értékek kigúnyolásával támadták?
  • Mekkora hatással volt rá a Belga? Milyen zenét hallgat otthon?
  • Hogyan érintette, amikor a kormánysajtó támadásai mellett már Volner János is róla beszélt a tévében? Hogyan lett ő is annak az áldozata, hogy egy kontextusából kiragadott sor miatt estek neki az online térben?
  • Hogyan viszonyul a valláshoz, az egyházhoz és a Bibliához úgy, hogy egy keresztény értékeket valló családban nőtt fel? Milyen tapasztalatai vannak az egyházi gyerektáborokról?
  • Milyen volt szociális munkásként dolgozni, és végül miért döntött úgy, hogy ez a pálya mégsem neki való?
  • Mit gondol a populizmusról? Hogyan látja az ellenzéki kommunikációt a Fidesz-propaganda árnyékában? Fellépne-e pártrendezvényen, és keresték-e már ilyennel?

A teljes adást itt lehet megnézni:

(Disclaimer: Az After Sajó Dáviddal című podcast a Universal Music Group és Sajó Dávid telexes újságíró műsora, de a Telextől függetlenül készül. A további adások elérhetőek Youtube-on, Spotifyon és iTuneson.)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!