A Microsoft 20 éve megpróbálta megvenni a Nintendót, de a japánok csak röhögtek

2021. január 7. – 22:59

Másolás

Vágólapra másolva

Idén lesz húszéves az első Xbox, és nemrég jelent meg a legutóbbi, ezért a Bloomberg készített egy hosszú, fizetős anyagot, amiből a Eurogamer idézte az egyik legérdekesebb részletet: azt az esetet, amikor a redmondi cég megpróbálta megvenni az egyik legsikeresebb konzolgyártót, a japán Nintendót.

Ez még az első Xbox megjelenése előtt történt, de akkor, amikor már Steve Ballmer vezette a céget, tehát 2000-ben. Kevin Bachus, a külső kapcsolatokért felelős korábbi igazgató így emlékezett vissza a Bloombergnek: „Steve rávett minket, hogy találkozzunk a Nintendóval és puhatoljuk ki, hogy mit szólnának egy felvásárláshoz. Hát szétröhögték magukat. De ezt így képzeld el, hogy valaki egy órán keresztül csak röhög rajtad. Így zajlott az a tárgyalás.”

A Nintendónak nem is nagyon volt oka 2000-ben eladni magát: első 3D-s konzoljuk, a Nintendo 64 jól fogyott, még gyártották az előző gépüket, a sikeres SNES-t is, és egy évvel voltak a Gamecube megjelenése előtt. A Microsoft viszont éppen meg akart jelenni a konzolpiacon, ezért tettek egy próbát, hátha nagyon sok pénzzel egyszerűen el tudják ezt intézni. Sőt, egy olyan tárgyalásuk is volt, ahol megpróbálták rávenni a Nintendót, hogy a Microsoft készíthesse a hardvert a japán konzolokhoz. A vállalat erre is nemet mondott.

A Microsoft így végül teljesen önerőből gyártott konzolt, és ez végül is bejött: az Xbox meggyőző első gép volt, a következő konzol, az Xbox 360 pedig sok országban már piacvezető is tudott lenni (persze, nem Japánban). A gigafelvásárlásoktól azóta sem ment el a kedve a Microsoftnak: tavaly 7,5 milliárd dollárért megvették a Zenimaxot, és vele több jelentős játékfejlesztő stúdiót.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!