Árulás és Palpatine árnyéka a Mandalorianban

2020. december 14. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan a végéhez közeledik a Mandalorian második évada, amiben minden rész után végigvesszük az aktuális epizód rejtett és kevésbé rejtett utalásait és fontos kikacsintásait. Heti hírMando a rész után, ami bebizonyította, hogy nem Baby Yoda nélkül is lehet élni, de minek! Aki a nagy karácsonyi készülődésben esetleg elmaradt volna a részekkel, az ne görgessen tovább a képen semmiképp.

Fotó: LucasFilm / Disney+
Fotó: LucasFilm / Disney+

Mélyre törő szimbolizmus

A roncstelep és az ott rabként dolgoztatott Migs Mayfield (Bill Burr) egyaránt remek szimbólumai a változó időknek. Az Új Köztársaság újrahasznosított, daruként használt AT-AT-k bevetésével bontja el a TIE Fighterek halmait, duplán ráerősítve, hogy a háborút hátrahagyva inkább az újjáépítésre fókuszálnának.

Mayfield, aki a Birodalom egyik maradványa, az Új Köztársaság szolgálatában bontja darabjaira a szintén a Birodalomból megmaradt vadászgépek maradványait. Mayfield a rész során azt állítja, hogy az (elnyomott) átlagemberek számára nagyjából mindegy, hogy a Birodalom az Új Köztársaság van-e fölöttük, ráadásul a küldetésre beszervező társai, főleg Cara Dune bizonytalanok vele szemben, nehogy feldobja őket a birodalmi egységeknek. Mayfield viszont végül belátva, hogy a Birodalom rossz, ellenük fordul, vagyis korábbi birodalmi katonából némi átalakulással a társadalom hasznos része lesz.

Fotó: LucasFilm / Disney+
Fotó: LucasFilm / Disney+

Eközben viszont mi, nézők is teljesen új nézőpontba kerültünk, hiszen az epizód jelentős részét birodalmi szemszögből, közéjük vegyülve figyelhettük.

Hogy is van ez az egész Boba Fett hajójával?

Boba Fett visszatérése, vagyis az előző rész után kérdezte meg egy kolléga, hogy mi is a helyzet a Slave I hajó pilótafülkéjével, hiszen a hajó függőleges állásban repül, viszont a hátára leszállva landol, tehát valami machináció szükséges ahhoz, hogy a pilóta ne boruljon fel.

A mostani részben láthattuk, hogy fel-, illetve leszállás közben a hajó lényegében 90 fokban elfordul a pilótafülke körül, ami végig vízszintes marad, hogy aztán az űrben valamiféle mesterséges gravitáció tartsa fel a vízszintes állás érzetét. Nem pazaroltak külön magyarázatra időt, de aki figyelt, az láthatta, ahogy a háttér forog a kis csapat körül, ahogy épp felszállt a Slave I. Ez egyébként ellentmond annak, amit a Klónok támadásában láthattunk, ahol egyértelműen furcsa pózban kellett beszállni a hajóba, de elképzelhető, hogy bizonyos művelet megkezdése után már elkezdi forgatni a pilótafülkét. Vagy ki tudja, ez Star Wars, ahol azért nem ritka, hogy egyes részek között ide-oda módosítsanak dolgokon.

Ez a hajó egyébként a Star Wars-univerzumban ritka VTOL-hajók, vagyis függőleges fel- és leszállásra képes légijárművek egyike.

Fotó: LucasFilm / Disney+
Fotó: LucasFilm / Disney+

Robbanáspont

Az epizód rettentő instabil robbanóanyaga, a rhydonium igazából csak egy filmes nyelven MacGuffinnak hívott elterelő eszköz volt, valami, amit csak azért hoznak be a történetbe, hogy előre mozgassa azt, miközben egyéb más jelentősége nincs.

A ryhdonium nem újdonság a Star Warsban, elsőként a Clone Wars-sorozatban találkozhattunk vele, de felbukkant aztán később is a sorozatban, majd a Rebels animációs sorozatban is.

Fotó: LucasFilm / Disney+
Fotó: LucasFilm / Disney+

Nem volt még elég rémtett a Birodalomtól?

A sisak nélküli Mando, Mayfeld és Valin Hess kis trécselése közben elhangzik egy bizonyos Operation: Cinder, vagyis a parázs hadművelet, ami Palpatine császár elkeseredett terve volt arra, hogy valahogy megpróbálja megállítani a Lázadókat.

A hadművelet 5 évvel a Mandalorian eseményei előtt történt, röviddel az eredeti trilógiában is látott endori csata elbukása után. Palpatine lényegében azt találta ki, hogy halála esetén számos bolygót gyilkos műholdakkal vennének célba, hogy az időjárást felborítva tegyék lakhatatlanná azokat, hogy aztán az Első Rend hatalomra juthasson a káoszban. Ezek között a bolygók között van a mostani részben említett Burnin Konn is, de Candovant, Abednedo, Commenor, Senthrodys és Nacronis is így végezte többek között.

A művelet során nem csak civilek milliárdjai, de rengeteg birodalmi katona is életét vesztette, jelezve, hogy a Birodalom számára saját emberei élete sem jelent sokat, apró áldozatnak tekintették csupán a győzelem oltárán, ami rengeteg birodalmi katonát kiábrándított.

Fotó: Electronic Arts
Fotó: Electronic Arts

A művelet eseményeit sem filmben, sem sorozatban nem láttuk még rendesen, de a Star Wars Battlefront II játékban, illetve képregényben találkozhattunk már vele.

Az, hogy ez előkerült a Mandalorianben, jól mutatja a császár tökéletes tervét: még a halála után évekkel is gyűlöletet, megvetést, de leginkább félelmet kelt az emberekben a művelet nevének puszta említése is, ami jelzi, hogy senki, sehol és semmikor nincs biztonságban a Birodalom hatása alól, akkor sem, ha a Birodalom papíron már nem létezik.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!