Közel fél milliárd forintért kelt el a világ legdrágább maszkja

2020. december 12. – 17:08

Közel fél milliárd forintért kelt el a világ legdrágább maszkja
Fotó: Yvel / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

1,5 millió dollárért adta el a világ legdrágább maszkját egy izraeli luxusékszerész – írja a Business Insider. A járvány kezdetén Issac Levy, az Yvel vezérigazgatója írt egy emailt a leghűségesebb vásárlóinak, hogy ha szeretnék, hogy a boltja túlélje a világjárványt, akkor szívesen készítenének nekik ékszereket. Gyakran hord Yvel ékszereket például Rihanna, Scarlett Johansson és Katy Perry.

Egy anonimitást kérő vevő (Levy szerint egy Sanghajban élő kínai üzletember) bejelentkezett, hogy 100 ezer és 10 millió dollár közötti áron venne maszkot. Az alkotás 18 karátos aranyból és 3608 fekete és fehér gyémántból készült, gumi pántokkal. Az Yvel ékszerészei öt hónapot dolgoztak rajta, pedig általában évekbe, akár egy évtizedbe is kerülhet egy ékszer elkészítése.

A tervezés és a beszerzés nem tartott sokáig, szerencsére mindent találtak a saját készletükben. A nehézséget az összerakás jelentette, mert még ahhoz is különleges engedély kellett az államtól, hogy a 150-ből 50 alkalmazott dolgozhasson. Gyakran napi 12 órát dolgoztak, hogy minél előbb kész legyen a maszk.

A maszk három rétegből áll: a külső aranyozott, gyémántokkal kirakó részből, egy középső aranyozott részből, valamint a legbelsőből, amibe bele lehet csúsztatni egy eldobható N95-ös maszkot.

A bevételből az Yvel kifizeti az alkalmazottak bére és a kormány által az elmúlt kilenc hónapban kifizetett segély különbségét, így végül mindenki annyit kap az éves munkájáért, amennyit akkor kapna, ha nem lett volna járvány. Levy nem tervez több maszkot készíteni.

Az Yvel évek óta azon dolgozik, hogy minél több bevándorlónak tanítsák meg a szakmát. Az alkalmazottak 90 százaléka bevándorló, 23 különböző országból érkeztek Izraelbe.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!