A Baby Shark lett minden idők legnézettebb YouTube-videója

2020. november 2. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Végtelenül egyszerű és mindössze 1:45 hosszú a dél-korai Pingfong által 2016-ban útjára indított gyerekdal, ami egyebek mellett K-pop bandáknak köszönheti a népszerűségét, meg annak, hogy 2017-ben #babsharkchallenge indult a Twitteren. A dalban körülbelül arról énekelnek, hogy bébi cápa, apa cápa, anya cápa, nagymama cápa és nagypapa cápa vadászni mennek, majd a dalt előadó két gyerek (akik azelőtt még a cápákat utánozták) menekülni kezdenek a cápák elől, és menedékre lelnek. Tudták követni? Van a dalban egy rakat dududú, meg még több dududú, és karmozgatás, mintha a cápa ki-becsukná a száját. Szóval nem bonyolult, és mostanra már több mint 7 milliárdan nézték meg, többen, mint Luis Fonsi Despacitóját.

A régóta gyerekdalként ismert sláger eredeti szerzője ismeretlen. Az oktatási anyagokkal foglalkozó Pinkfong cég készített videót a dalhoz, mely először Délkelet-Ázsiát, majd az Egyesült Államokat és Európát is meghódította. A brit slágerlistán a hatodik, az amerikain a 32. helyig jutott.

A Baby Sharkra azóta egész iparág épült: Baby Shark-os könyveket és egyéb tárgyakat lehet már kapni, számos feldolgozás is született. Elkészítette remake-jét Luis Fonsi is, a koronavírus-járvány idején pedig elterjedt a kézmosásra buzdító változata is.

Jonathan Wright gyermekdalszerző 2019-ben beperelte a Pinkfongot azzal érvelve, hogy mivel 2011-ben hasonló verziót készített a dalhoz, őt illetik meg a Baby Shark szerzői jogai. Az ügyben egyelőre nem született eredmény, írja az MTI.

Az elmúlt hónapban ismét egy feltételezett jogsértés középpontjába került a dal: egy oklahomai börtön három dolgozóját kegyetlenséggel vádolták, mivel állítólag megbilincselt fogvatartottakat arra kényszerítettek, hogy két órán keresztül a Baby Sharkot hallgatva álljanak. David Prater kerületi ügyész szerint az ismétlődő dal „aránytalanul nagy stresszt jelentett a fogvatartottak számára, akik nagy valószínűséggel már így is szenvedtek”.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!