Megtiltotta a vietnámi háborúellenes himnusz szerzője, hogy Trump gyűlésein lejátsszák a számot

2020. október 18. – 10:54

frissítve

Megtiltotta a vietnámi háborúellenes himnusz szerzője, hogy Trump gyűlésein lejátsszák a számot

Másolás

Vágólapra másolva

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A Creedence Clearwarer Revival énekese letiltja az együttes egyik slágerének lejátszását Donald Trump kampányeseményein – írja a The Hill.

John Fogerty azon akadt ki, hogy a Fortunate Son című számát mostanában többször lejátszották Trump-gyűlesek előtt. Az 1969-es dal kritikát fogalmaz meg a vietnámi háború és az USA berendezkedése, politikája ellen úgy általában, a cím arra utal, hogy vannak szerencsés és kevésbé szerencsés fiúk Amerikában. A dal a vietnámi háborúellenes mozgalom egyik himnuszává vált.

Annak ellenére, hogy a szám egyértelműen háborúellenes és társadalomkritikus, korábban is előfordult már, hogy mindezzel ellentétes környezetben használták fel, mert néhány sora a környezetéből kiragadva patrióta hangulatot sugározhat azoknak, akik nem akarják észrevenni a valódi üzenetét. Ebbe a kategóriába tartozhatnak a Trump-gyűlések szervezői is, ugyanis a dal lejátszása a kampányrendezvények gyakori eleme lett.

Fogerty ezt most megelégelte, és azt nyilatkozta, megtiltja a Fortunate Son lejátszását a republikánus elnök gyűlésein.

„Olyan üzenethez használja fel a szavaimat, amellyel én magam nem értek egyet. (..) Azért írtam ezt a számot, mert háborús veteránként undorítónak találtam, hogy egyeseknek politikai és pénzügyi privilégiumaik miatt nem kellett háborúba menniük. Arról is írtam benne, hogy a gazdagok nem veszik ki a részüket az adófizetésből. Mr. Trump mind a két dologra példa”

– írta Fogerty a Twitterére. Donald Trumpról nemrég derítette ki a New York Times, hogy súlyos adóügyi kavarásokkal maradt felszínen üzletemberként az elnökségét megelőző években, és hogy döbbenetesen kevés adót fizetett, továbbá hogy durván el van adósodva. A vietnámi háborúban nem vett részt, egyetemi hallgatóként összesen négyszer halasztották el a besorozását, illetve 1968-ban orvosi alapon is halasztást kapott, mert csontsarkantyúk voltak a lábában.

Egyébként messze nem a Creedence Clearwater Revival az első zenekar, ami tiltakozik az ellen, hogy Trump felhasználja a dalát. A jelenségnek már külön Wikipedia-oldala is van, amely szerint a Beatlestől kezdve a Linkin Parkon át Pharrell Williamsig egy csomóan kiakadtak már ugyanemiatt.

(Borítókép: John Fogerty / Getty Images)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!