Budapesten rendezik a világzene legnagyobb eseményét, a Womexet

2020. október 17. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Másodszor rendezik Budapesten a világzene legnagyobb eseményét, a Womexet (World Music Expo). A járványhelyzet miatt a programok többsége online lesz, de október 22-től 24-ig a Müpában élő koncerteket adnak a Budapest Ritmo feat. Womex keretében és életműdíjat vehet át Lakatos Mónika.

A világzene legnagyobb nemzetközi eseményét, a szakmai vásárt, konferenciákat, showcase fesztivált is kínáló Womexet 2015-ben rendezték először a magyar fővárosban. Az utazási korlátozások miatti idei virtuális eseményen a koncertek mellett a konferencia-beszélgetések egy részét is a Müpából közvetíti a szervező Hangvető.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként megvalósuló Budapest Ritmo feat. Womex keretében színpadra állnak a Müpában azok a magyar zenekarok, amelyeket a fesztivál idei zsűrije a showcase-előadók közé válogatott. Október 22-én a Magos és az Ötödik Évszak, 23-án a Babra és a Dalinda ad koncertet a Fesztivál Színházban, írja az MTI.

Magyar cigány énekesnő kap életműdíjat

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben október 22-én a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix és zenekara tart lemezbemutató estet, 23-án a szintén világhírű Parno Graszt zenél. A zárónapon, október 24-én veszi át a fesztivál idei életműdíját Lakatos Mónika, aki koncertet is ad.

Lakatos Mónika / fotó: Womex
Lakatos Mónika / fotó: Womex

Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője a nagyecsedi cigány közösségben nőtt fel, a Muzsikás (2008) után a második magyar díjazott a Womex történetében. Méltatásában a Womex korábban kiemelte: csodálatos hangja mellett művészetében hitelesen közvetíti az érzelmeket, sokrétűen jeleníti meg a cigány hagyományokat.

Az 1994 óta évről évre megszervezett világzenei expón Lakatos Mónika az első cigány életműdíjas. A Virtual Womex programjaira október 21. után lehet regisztrálni és digitális jegyet vásárolni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!