Mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?

2020. október 13. – 18:57

Mit nézzünk, ha nem mehetünk moziba?

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus miatt még mindig eléggé rottyon van az amerikai filmes világ. A nem olyan rég áldozatul esett Dűne és az új Bond-film után a Disney megint osztott-szorzott, és úgy döntött, hogy a Lelki ismeretek című Pixar-film bemutatóját lefújják, majd jön a film a cég saját, Disney+ nevű streamingszolgáltatójára december 25-én.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy a világon amúgy nem kerül mozikba, nálunk a tervek szerint egy nappal az amerikai online premier előtt, december 24-én be fogják mutatni. Ugyancsak új hír, hogy idehaza is moziba kerül a Milla Jovovich főszereplésével készült videójáték-adaptáció, a Monster Hunter december 3-án (a játékfeldolgozások új hullámáról itt írtunk cikket a Telexen), illetve novemberben sem fogunk lemaradni olyan filmekről, amik legalább a közönség minimális érdeklődésére számíthatnak.

Nemsokára jön a Boszorkányok című Roald Dahl-feldolgozás Anne Hathaway főszereplésével (november 5.), illetve a Keresés című, számítógép képernyőjén játszódó, emlékezetes thriller alkotója egy újabb filmmel jelentkezik Run címmel (november 20.). Az Amerikába jöttem 2., a Halál a Níluson, illetve a Wonder Woman 1984 decemberi dátumai még mindig kőbe vannak vésve. De ezek csak a legnagyobb közönségre számító filmek, az év végéig művészfilmek is lesznek bőven (például ezen a héten mutatják be a berlini fődíjas Nincs gonosz című iráni filmet), de nem ezek fogják gazdaságilag gatyába rázni a multiplexeket. Sőt, az artmoziknak is kell a segítség, a Cirko mozi például arra kéri a támogatni vágyókat, hogy vegyenek bérletet előre.

De addig is, amíg helyreáll a világ, segítünk eligazodni, hogy milyen új és figyelemre méltó tartalmak jelennek meg a Magyarországon is elérhető streamingszolgáltatókon.

NETFLIX

BLACKPINK: Light Up The Sky – A Blackpink egy koreai lánybanda, és így nagyjából be is lehet lőni, hogy mire lehet számítani a róluk szóló Netflix-doksiban. Egyáltalán nem becsmérlően írtam ezt, a dél-koreai popgyár elképesztően érdekes jelenség. Az itt kitermelt bandák népszerűsége elsőre meghökkentő lehet, de a terméket hallva és látva mindig érthető: ez tényleg a pattogós cukorka megzenésített változata, amit kajáltak a fiatalok 70, 50 és 20 éve is. A Light Up The Sky-ban a négy tag beszél a bandáról és múltjukról, és megszólal még benne Teddy Park dalszövegíró és producer is, aki a Blackpink számainak jelentős részén dolgozott. (október 14.)

A kék vér vírus – Remélem, hogy egy újabb generáció nem ebből a sorozatból fog törit tanulni, A kék vér vírus ugyanis arról szól, hogy guillotine későbbi feltalálója, Joseph Guillotin egy olyan vírust fedez fel a francia forradalom előtt, amitől az embereknek kék lesz a vérük, és ettől szegényeket akarnak gyilkolni. A szegények meg fellázadnak, és gondolom, ebből lesz majd az alternatív francia forradalom. (október 16.)

A chicagói 7-ek tárgyalásaA kék vér vírus ugyan alternatív valóság, de a chicagói 7-ek tényleg léteztek: hét férfiről van szó, akit a szövetségi kormány bíróság elé állított többek között egy vietnámi háborút ellenző tüntetés szervezéséért. Az amerikai szabadságjogok egy fontos esetéről volt szó, és hát ha van valami, ami miatt Oscar-díjakra számíthat a Netflix, akkor ez a film az, már ha egyáltalán lesznek Oscar-díjak 2021-ben. A főszerepekben olyan színészek láthatóak, mint Sacha Baron Cohen, Michael Keaton, Eddie Redmayne, és Mark Rylance, az író-rendező pedig a grandiózus piedesztálok nagymestere, Aaron Sorkin (Az elnök emberei, A közösségi háló forgatókönyve). (október 16.)

Ezek mellett indul a Star Trek: Discovery harmadik évada (október 16.), illetve már megérkezett a Stranger című koreai sorozat második évada is (október 11.).


HBO GO

Otthonom – Az idei Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be ez a román dokumentumfilm, ami egy kilencfős, Bukarest peremvidékén, a Delta nevű térségben élő családról szól. Ami addig egészen ideális, amíg nem jön a gyerekvédelem meg a többi hatóság, a családot kilakoltatják, a Deltából pedig egy nemzeti parkot akarnak létrehozni. (október 15.)

Roadkill – Hugh Laurie már egyszer nagyon szórakoztató volt a kedvesnek tűnő, de igazából szemét politikus szerepében Az alelnök című sorozatban, és most egy hasonló karaktert játszik a Roadkill című BBC-minisorozatban, csak éppen Nagy-Britanniában. Laurie alakítja a konzervatív párt vezetőjét, Peter Laurence-et, aki a miniszterelnöki pozícióra tör, csak éppen egyre több minden derül ki a múltjáról. (október 18.)


APPLE+

Elindul a második évada a Szellemíró című sorozatnak, aminek semmi köze nincsen a Polanski-filmhez, mert egy csapat gyerekről szól – nem pedig egy sunnyogó Ewan McGregorról –, akik mindenféle misztikus ügyeket próbálnak megakadályozni egy kisvárosban. Befejeződik a nyolcrészes Teherán című izraeli sorozat, ami egy kezdő Moszad-ügynök első bevetéséről szól. Illetve McGregor mégiscsak feltűnik ebben a bekezdésben, mert ő is elkészítette a cimborájával motorozgatós sorozatának harmadik kiadását, a Dél-Amerikán átrobogó Hosszú motorozás felfelé-t, ennek is ezen a héten lesz az utolsó része az Apple+-on.


AMAZON PRIME

Evil Eye / Nocturne – A múlt héten elindult horrordömping folytatódik az Amazonon, a múlt heti Black Box és The Lie után itt az Evil Eye és a Nocturne. Az előbbiben egy édesanya meg van győződve arról, hogy lányának új barátja annak az embernek a reinkarnációja, aki harminc évvel ezelőtt meg akarta őt ölni, az utóbbiban pedig egy fiatal zongorista köt egy ördögi alkut annak érdekében, hogy ügyesebb legyen, mint a testvére. (október 16.)

Time – Két évtized archív felvételéből áll össze a Time, a főszereplő pedig Fox Rich, akinek a férje a kilencvenes évek óta börtönben van, és aki hatvan évet kapott fegyveres rablásért. Rich viszont közben családot nevelt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a férje büntetését csökkentsék, ami a fekete férfiak statisztikáit ismerve az Egyesült Államokban, nem túl valószínű. (október 16.)


EGYÉB (ITUNES, GOOGLE PLAY, STB.)

Kikapcsolódás a világból – Könnyű ráismerni magunkra a Kikapcsolódás a világból főszereplőiben, még akkor is, ha nem brooklyni láblógató hipszterek vagyunk: praktikus tudásuk nincsen, egész nap a telefonjaikat meg a laptopjaikat nyomogatják. És iszonyat balszerencséjük is van, mert amikor végre elhatározzák, hogy elvonulnak vidékre, és eldugják a kütyüiket, akkor elindul a világvége, vagy valami, ami legalábbis nagyon hasonlít az apokalipszisre. A két főszereplő pedig amúgy két tök szimpatikus figura: John Reynolds (Stranger Things, Search Party) és Sunita Mani (Mr. Robot, Glow).

(Borítókép: A chicagói 7-ek tárgyalása. Netflix/outnow.ch)

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!