A kajakos Kopasz Bálint külön kategóriába emelkedett a vb-n

2022. augusztus 8. – 10:34

A kajakos Kopasz Bálint külön kategóriába emelkedett a vb-n
Kopasz Bálint a legrosszabb pályáról nyert ezer méteren – Fotó: Darren Calabrese / The Canadian Press / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpián győztes hat magyar közül egyedül Kopasz Bálint indult el az idei kajak világbajnokságon. Ezer egyesben másodszor lett világbajnok 2019 után, párosban pedig most nyert először.

„A teljesítménye minden szempontból fantasztikus, a legerősebb mezőnyben nyert most két aranyat, ez nagyon ritka. Ráadásul bebizonyította, hogy csapathajóban is nagyon lehet rá számítani”

– értékelt az M1-nek Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

A múltban Csipes Ferenc járt ehhez a bravúrhoz a legközelebb: 1987-ben a párost megnyerte Fidel Lászlóval, egyéniben viszont az amerikai Barton nyert Csipes előtt. Magyarországnak Kopasz megjelenése előtt az is nehézséget okozott, hogy egyáltalán döntőse legyen a királyi távon.

Nádas Bence elöl és mögötte Kopasz győztesként a célban – Fotó: Darren Calabrese / The Canadian Press
Nádas Bence elöl és mögötte Kopasz győztesként a célban – Fotó: Darren Calabrese / The Canadian Press

Hüttner szerint Kopasz azért is klasszis, mert ezer egyesben a legrosszabb pályáról sikerült nyernie, és csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. A portugál Pimentát előzte meg. Párosban pedig Nádas Bencével megmutatták, hogyan lehet okosan, taktikusan versenyezni, és bizonyították, hogy Magyarországnak van egy kiváló kettőse is. Féltáv után fokozatosan erősítettek, és az utolsó száz méteren már nem tudták követni a tempójukat a riválisok.

A sportágat érték kellemetlen meglepetések is, a női páros például nem jutott a döntőbe az olimpiai távon, ötszáz méteren. A férfi kajak négyes is lemaradt a fináléról, a kenu egyesben pedig Adolf Balázs nem lehetett a legjobb nyolc között ezer méteren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!