Orbán: Számonkérésre készülhetnek a kiemelten támogatott sportágak

2021. augusztus 13. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjúja elmaradt, a Nemzeti Sport viszont hasonló szellemiségben kérdezte a miniszterelnököt. Orbán elmondta, hogy neki nem dolga az olimpia értékelése, azt meghagyná a szakmai szervezeteknek, de véleménye persze neki is van. Magyarország hat aranyérem mellett hét ezüstöt és hét bronzot nyert Tokióban, a nemzetek között a 15. helyen végzett. A magyar küldöttség legutóbb 1996-ban szerzett több érmet, huszonegyet, az elmúlt 25 év áttekintését itt nézheti meg.

„Nagyapám úgy nevelt, hogy a nemzeti mezben pályára lépő sportolóknál fontosabb nem képzelhető el. Azt nézni kell, ismerni kell őket, mert ők mi vagyunk”

jelentette ki.

A Nemzeti Sport előzetesen 10 arannyal számolt, Orbán még erre is rátett. Beszámolt arról, minden olimpia előtt becslést készít, hány olyan esély van, ahol nem egyszerűen nyerhetünk, hanem mi vagyunk azok, akiknek nyerniük kell. Ezt a számot most 13-14 aranyra tette, megfigyelése szerint ennek felét szokták megnyerni sportolóink.

Három aranyat remélt vívásban, négyet kajak-kenuban, kettőt úszásban, lövészetben elhitte, hogy van két aranyesély, a vitorlázó Berecz Zsombor győzelmében is hitt. A birkózás hozta is azt az aranyat, amiben reménykedett. (Viszonyításul: a mostani olimpiai ciklus három vívó-világbajnokságán két magyar arany született összesen.)

Megállapította, hogy a magyar a világ egyik legversenyképesebb nemzete, ez lett az interjú címe is. A 2008-as pekingi három aranyat a szerző hozta szóba, anélkül hogy kiemelné, akkor éppen Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök. Orbán erre úgy reagált, most kétszer annyi hősünk van.

Öt éve, Rióban 7-1 volt a nők javára az aranyak megoszlása, most 5-1 a férfiaknak.

„A magyar sportnak ezt a kettősségét most is érzékelem. Legutóbb már el voltam keseredve, hogy a férfiaknak nem sikerül” – mondta Orbán, és hozzátette, ha sikerül egyszer összhangba hozni a kettőt, akkor Helsinki (1952) 16 aranyához hasonló teljesítményt is fel tudnánk mutatni. A kormányzati retorika szerint 2024-ben a legerősebb olimpiánk lesz, legalábbis Szabó Tünde sportállamtitkár két éve erről beszélt.

Orbán kijelentette, hogy az aranyérmeknek mitológiájuk van. A csalódást keltő sportágak közt Orbán nem említette meg az atlétikát, de várja a torna feltámadását, és nem tudja, hol tartanak a bokszolóink. (Az ökölvívók elnöke Bajkai István, aki az egyik ügyvédje.) Orbán szerint rejtély, miért nincs íjászat, ha már megvan ennek a sportágnak a legendáriuma. Azt mi tesszük hozzá, ha már a legendáriumnál tartunk, a lovas sportok sem kényeztették el soha az olimpián a rajongókat.

A kormány kiemelten támogat sportágakat, de azok számonkérése majd január-februárban várható, és még a választások előtt szeretnék megkötni a következő hosszú távú megállapodást.

„Őszintén kell szembenézni a helyzettel, eltelt nyolc, kilenc év, nagyon sok lehetőséget és sok pénzt kaptak, most mindenkinek szakmai és pénzügyi elszámolást kell készítenie, hogyan sáfárkodott ezzel a lehetőséggel. Beszámolás, elszámolás és utána az új hosszú távú megállapodás, ez következik most minden sportágban”

– mutatott rá a menetrendre.

Az olimpia megrendezése sem maradt ki az interjúból, ami a magyarnak örök álom. „Olyan szerelem, amelynek sosincs vége. A szükséges képességek, a sport szeretete, a sport fontossága, a nemzeti érzés, a gazdasági erő, a kultúra, mind megvannak, meg is maradnak. Ezért, bár lehet, hogy mi már nem érjük meg, de lesz magyar olimpia. Bennünket kicsinyes okokból, politikai haszonlesésből most el lehetett ütni az olimpia rendezésétől, de a magyaroktól nem lehet elvenni ezt az álmot.”

A 2024-es olimpiát Párizs, a 2028-ast Los Angeles, a 2032-es nyári játékokat pedig Brisbane rendezi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!