Minden idők leggyorsabb magyarországi száz méterét futották a Gyulai Memorialon

2021. július 7. – 01:04

frissítve

Minden idők leggyorsabb magyarországi száz méterét futották a Gyulai Memorialon
Elaine Thompson-Herah 10,71 másodperces versenycsúccsal nyerte a Gyulai Memorial női száz méterét – Fotó: Vasvári Pál/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év legeredményesebb atlétikai versenye lett a pontértéktáblázat alapján a Gyulai Memorial, ahol sorra dőltek meg a versenycsúcsok, és volt olyan szám, amelyben a világ idei legjobb eredményét érték el. Meglepetésre kikapott a világ leggyorsabb női futója, Shelly-Ann Fraser Pryce, honfitársa Elaine Thompson-Herah legyőzte. A férfi százon a dél-afrikai Akani Simbine nyert versenycsúccsal, bőven 10 másodpercen belüli eredménnyel.

Tavaly nézők nélkül rendezték meg a Gyulai Memorialt. Idén, ha telt ház nem is volt a székesfehérvári Bregyó közi Atlétikai Centrumban, viszonylag sokan kilátogattak a hőségben és időnként kavargó széllel nehezített versenyen. A meleg több futót is próbára tett.

A zárószám, a 400 méteres síkfutás győztese, a bahamai Steven Gardiner a pályán még nyilatkozott, de az öltöző felé tartva kénytelen volt lefeküdni a földre, eléggé kikészült, gyomorproblémái is adódtak a nagy erőfeszítéstől. A szám világbajnoka elnézést is kért, hogy csak később tud nyilatkozni. Mikor összeszedte magát, elmondta, hogy egy sérülés miatt idén még nem versenyzett túl sokat, csak mostanában kezdett a teste visszatérni a normális állapotába.

A férfi 400 az egyik leginkább várt szám volt, de a világcsúcstartó Wayde Van Niekerk az utolsó pillanatban visszalépett, bemelegítéskor görcsölni kezdett a háta, így nem vállalta a versenyt.

A Gyulai Memorial talán legnagyobb sztárja Shelly-Ann Fraser-Pryce, aki karrierje során négyszer nyert 100 méteren világbajnokságot, és kétszer olimpiai bajnok is volt a távon. A szülés után visszatérő futó idén is nagy formában van, néhány héttel ezelőtt minden idők második legjobb eredményét érte el százon. A 10,63-as eredményét most nem tudta megismételni Székesfehérváron, sőt a győzelem sem jött össze a jamaicainak. Honfitársa, az olimpiai címvédő, Elaine Thompson-Herah jobban bírta a táv második felét, 10,71 másodperces versenycsúccsal győzött. Időeredménye minden idők leggyorsabb Magyarországon futott száz méterét is jelentette. Ez idén a második legjobb idő, és minden idők hatodik leggyorsabb női száza is. Fraser-Pryce 10,82-vel lett második.

A férfiak 100 méteres számában is megdőlt a versenycsúcs, a dél-afrikai Akani Simbine 9,84-gyel repesztette végig a távot, két századot faragott a korábbi rekordon, ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is ez volt minden idők leggyorsabb olyan száz métere, amit hazánkban futottak. Simbine pedig az Afrika-csúcsot is megjavította.

A százméteres mezőny legrutinosabb tagja a 39 éves Justin Gatlin, csak ötödik lett, de már a részvétele is kisebb ünnep, igaz, szeret Magyarországra járni. Néhány évvel ezelőtt még az édesanyja is elsírta magát, mert a doppingos múltú futó visszatérése utáni eredményeit különdíjjal ismerték el nálunk. Gatlin idén is tudott még 10 másodpercen belül futni, de két hete megsérült az amerikai olimpiai válogatón. „A combhajlítómat húztam meg, de amilyen gyorsan csak lehetett, próbáltam regenerálódni, hogy eljöhessek ide, az egyik kedvenc versenyemre. Próbáltam jól futni, de nem voltam olyan erős, mint amire szükség lett volna egy ilyen mezőnyben, ahol olimpiára menő futók voltak, most is éreztem a sérülésem, olyan 85 százalékos állapotban voltam, a szezon további részében már inkább pihenek” – nyilatkozta futása után.

Gatlin az olimpiáról is lemaradt, de veteránként még egy dobása lehet, 2022-ben az amerikai Eugune-ban.

„Egy kicsit szomorú vagyok, hogy nem mehetek Tokióba, de más perspektívából kell nézni már a karrierem, hiszen nagyon magasra tettem a lécet, most is csak azért nem vagyok kint az olimpián, mert megsérültem. 39 éves vagyok, persze hogy gondolok már a visszavonulásra, remélem a pihenőidőszak után jó formában térek majd vissza, 2022-ben az Egyesült Államokban lesz a vb, amerikai földön szeretnék visszavonulni. Ez már csak azért is jó lenne, mert ott nem versenyeztem olyan sokat.”

A 110 gát győztese, Grant Holloway ott lesz az olimpián, ő nemrég egy századdal maradt csak le a világrekordról. A Gyulai után arról beszélt, hogy nem lesz hiányérzete, ha az olimpián nem sikerül megdönteni a csúcsot, neki elsősorban a győzelem lesz a fontos.

A 110 gát győztese, Grant HollowayFotó: Vasvári Pál/MTI
A 110 gát győztese, Grant HollowayFotó: Vasvári Pál/MTI

Férfi 200 méteren két futamot is indítottak, a második, erősebb futamban, a kanadai André De Grasse nyert húsz másodpercen belüli idővel, 19,97-tel. A győztes azt mondta, éremért megy az olimpiára, és ez volt az utolsó 200 méteres versenye Tokió előtt. Edzője azt kérte, hogy a kanyarban futását javítsa, úgy érzi, ez sikerült is neki.

Az atlétika forró száma a 400 méter gátfutás, a férfiaknál és a nőknél is nemrég döntötték meg a világrekordot. A nőknél két napja a holland Femke Bol is és az amerikai Shamier Little is megközelítette a korábbi, 52,16-os világcsúcsot, és a Gyulain is ők vívtak egymással nagy csatát, amit ezúttal is a holland nyert, 52,81-es eredménnyel, ami még mindig nagyon erősnek számít.

Az ugrószámokban is kiváló eredmények születtek, magasugrásban a belarusz Makszim Nedaszekau 237 centiméterrel beállította a világ idei legjobb eredményét, hármasugrásban pedig a portugál Pedro Pichardo javította előbb 17,82 méterre a világ idei legjobb eredményét, majd a negyedik sorozatban 17,92-re módosította ezt.

A Gyulai Memorial rendkívül jó eredményeket hozott összességében, a versenyszámokra adott pontértékek alapján pedig az idei év legerősebb atlétikai találkozója is lett, lekörözte a már eddig megrendezett Gyémánt Ligákat is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!