Magyarország 2-1-re legyőzte Izlandot, ott lesz a jövő évi Eb-n

Legfontosabb

2020. november 12. – 20:32

frissítve

Magyarország 2-1-re legyőzte Izlandot, ott lesz a jövő évi Eb-n
Fotó: UEFA/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kövesse velünk élőben az Eb-szereplésről döntő Magyarország-Izland pótselejtezőt!

A skótok tizenegyesekkel győzték le a szerbeket, a rendes játékidőben és a hosszabbításban 1-1 volt. A szloválok 2-1-re nyertek Észak-Írország ellen, ott hosszabbításban dőlt el a meccs.

Az elmúlt meccsek már mutatták, hogy benne lehet egy ilyen eredmény a magyar válogatottban, mondta a meccs lefújása után Szalai Ádám. „Félelmetes, ami a csapatban benne van, van már egy világszintű játékosunk, aki eldönti ezeket a meccseket.” Nem kívánja senkinek, hogy ilyen helyzetben elveszítse a szakmai stábot, a félidőben Facetime-on tartotta a kapcsolatot Marco Rossival, aki koronavírus-fertőzés miatt nem lehetett ott a sorsdöntő meccsen. Azt reméli, hogy a magyar válogatott sikere miatt az a sok millió magyar, aki nehézségekbe került munkájában a járvány miatt, vagy az egészségügyi dolgozók úgy tudnak majd visszagondolni 2020-ra, hogy nem csak a járvány jut eszükbe. Azt kívánta, hogy minden otthon pótolja be az ünneplést.

Az egyenlítő gólt szerző Loic Nego azt mondta, nem tudja még elmondani, mit érez. Arról is beszélt, hogy otthon érzi magát Magyarországon. „Nagyon tisztelem ezt a címert, remélem, büszkék ránk az emberek” – mondta a nemzeti színű melegítőjére mutatva.

„Láttam, hogy négy védő van velem szemben. Gondoltam, utolsó perc, húszról csak ellövöm, és sikerült”

– mondta az M4-nek a győzelmet érő góljáról Szoboszlai Dominik a meccs után.

Budapest is helyszín lesz a 2021-re halasztott Eb-n, a Puskás Arénában rendezik az F csoport meccseit, a világbajnok Franciaország, az Eb-címvédő Portugália és Németország is ebben a csoportban szerepel. A magyar válogatott Portugáliával és Franciaországgal játszik majd hazai pályán. Június 15-én lesz a portugálok elleni meccs, a franciák ellenit pedig június 19-én rendezik.

Magyarország 2-1-re legyőzte Izlandot az Eb-pótselejtezőn, ezzel kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra. Izland a 11. percben megszerezte a vezetést, a csereként beállt Loic Nego a 88. percben egyenlített, majd jött Szoboszlai Dominik, és egy távoli lövéssel a 91. percben megszerezte a győzelmet jelentő gólt.

5 perc alatt megfordítja a magyar válogatott a meccset!

Egy lepattanó labdát rúgott be közelről a Fehérvár játékosa. Isméti magát a történelem, négy éve szintén a 88. percben jött össze az egyenlítés Izland ellen.

Gulácsin túljutott a labda, de az izlandi nem tudta berúgni a labdát.

Ugyanez volt a forgatókönyv a szöglet után.

Minden magyar az izlandi térfélen, de eddig meddő ez a nyomás. Ari Skúlason váltja közben a megsérült Gunnarssont. Könyves Norbert és Nego is bejön, Nagy Ádám és Szalai Ádám jön le.

Egyre idegesebbek a magyar játékosok, nem találnak fogást az izlandiakon, az idő pedig fogy. Az izlandiak erre rá is segítenek, amikor csak tudják, húzzák az időt.

Nikolics is játszott a 2016-os Eb-meccsen, az ő beadásából született az izlandi öngól, ami akkor az egyenlítést jelentette. A Fehérvár csatára Holendert váltotta. Izland is cserélt, Bödvarsson és Albert Gudmundsson állt be.

A Fradi játékosa jó 25 méterről lőhetett, a labda megpattant egy védőn, épphogy elkerülte a hosszú sarkot. A szögletből nem lett helyzet, tisztáztak a védők.

Először Szalai Ádám, majd Nagy Ádám esett el a tizenhatoson belül, de a bíró mutatta, hogy nem történt szabálytalanság.

A magyar válogatott cserél először, két fradista jön be, Fiolát és Kalmárt váltják. A meccs képe ugyanaz, mint az első félidőben: percekig passzolgat a magyar csapat, az izlandiak masszívan védekeznek. Szalai Attila sárgát kap kezezés miatt a 63. percben.

Szoboszlaival passzolgatott ügyesen a tizenhatoson belül, lövése azonban megint nem volt pontos, az izlandi kapusnak mozdulnia sem kellett.

Szoboszlaival játszott össze jól Szalai Attila, a magyar védő lövése a blokkoló védőkön perdült fel, a kapus már verve volt, nem tudott volna védeni. A labda azonban a kapu fölé szállt. Ez volt a legnagyobb magyar helyzet a meccsen. A szöglet veszélytelen volt.

Szoboszlai beadását simán kifejelik a védők.

Csere egyik oldalon sem volt.

A hivatalos statisztika szerint 63-37% arányban nálunk volt többet a labdat, pontosabban is passzolunk: 85-65%. Lövésünk is több volt, 9-7, de mindkét oldalon ugyanannyi találta el a kaput, 5-5.

Eddig Sigurdsson szerencsés gólja dönt, de még 45 perc hátra van. Ami látszik, hogy Szoboszlaira nagyon figyelnek az izlandiak, tudják, hogy ő a legveszélyesebb játékosunk. Nem nagyon engedik felgyorsulni a magyar támadókat, ha kell, szabálytalanság árán is megállítják őket. Viszont képesek egy pillanat alatt ellentámadásba átmenni, többször is lövésig jutottak el egy-egy akció végén.

Megint szabadrúgásból tüzelt a Salzburg magyar középpályása. Megpattant a kéttagú sorfalon, de így lett igazán veszélyes. Az izlandi kapus azonban leért a sarokra, elmaradt az egyenlítés.

A tizenhatos sarkánál jutott szabadrúgáshoz a magyar csapat. A labda mögé Szoboszlai állt, de hiába tekerte el a labdát a sorfal felett, a kaput elkerülte a lövés. Az ellentámadásból Gudmondsson jutott lövőhelyzethez, Gulácsi védett. Az elmúlt percekben mezőnyfölényben a magyar csapat, hosszan járatják a labdát a mieink, keresve a rést az izlandi védelmen.

A Freiburg magyar légiósának lövése pont középre ment, nem okozott gondot Halldórssonnak. Ebben több volt, Szoboszlai is méltatlankodott, hogy Sallai miért nem passzolt. Néhány perccel később Holender gyorsított rá a védőjére, középre adott labdáját lehúzta a kapus.

A Fradi hátvédje Birkir Bjarnasont előzte meg. Nagyon kellett a mentése, ha nem ér oda, tiszta gólhelyzet alakult volna ki. A szögletet Gulácsi öklözte ki.

Kiszabadultak kicsit a magyar szorításból az izlandiak, vezettek is gyorsan egy kontratámadást. Az akció végén Alfred Finnbogason jutott fejeshez, Gulácsi most magabiztosan védett.

Sallai tudott fejelni, de egy izlandi fej beleért. Jöhetett a második magyar szöglet. Ezúttal Orbán fejelt, de az izlandi kapus leért a földre és védett. Ez volt a legnagyobb magyar helyzet eddig, éledeznek a játékosok a bekapott gól utáni sokkból.

Azonban Nagy Ádám beadását könnyedén kifejelik. Fiola most többször is jól ment el a jobb szélen, a szöglet is ebből jöt össze.

Holender Filip eresztette meg a 16-os sarkából, az izlandi kapusnak nem okozott gondot. Maradt a 0-1. Próbálja átvenni az irányítást a magyar csapat, az izlandiak masszívan védekeznek, egészen a félpályáig visszazárnak.

Az RB Leipzig magyar kapusának kezéből kicsúszott a labda, így esett be a kapuba. Nagy kapushiba volt, középre ment Gylfi Sigurdsson lövése, akár ki is tudta volna öklözni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!