Meghalt Tompos Kátya színésznő

2024. május 31. – 09:05

Meghalt Tompos Kátya színésznő
Tompos Kátya Doralice szerepében Carlo Goldoni Házasság Palermóban című darabjának próbáján a Nemzeti Színházban 2017. november 16-án. Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban meghalt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész, énekes – tudatta a család és Tompos Kátya menedzsmentje.

„Mély fájdalommal tudatjuk veletek, hogy hosszan tartó betegség után Tompos Kátya Jászai Mari és Junior Prima-díjas színésznő, énekesnő ma hajnalban elhunyt, békésen távozott családja körében. Nagyon sokat jelentett számára, hogy betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit” – írták.

Május elején derült ki, hogy a színésznő évek óta egy olyan ritka daganatos betegséggel küzd, amit itthon nem tudnak kezelni. „Mivel a külföldi gyógykezelésének jelenlegi fázisait az állam nem finanszírozza, az eddig felmerült költségek már felemésztették Kátya anyagi kereteit, tartalékait, valamint a barátai által korábban összegyűjtött összeget” – írta akkor a Fábián Juli Emlékalapítvány, amely jótékonysági gálát szervezett a színésznő gyógykezelésére.

Csütörtökön közölték, hogy a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett hétvégi gálán összegyűlt Tompos Kátya külföldi kezelésének finanszírozásához szükséges összeg, sőt még egy drágább kezelésre elegendő támogatás is.

Tompos Kátya családja azt írta a fenti Facebook-posztban, hogy a színésznő a halála előtt rendelkezett azokról a lehetőségekről is, ha az összegyűlt összeg meghaladja a kezelése költségeit vagy ha nem lesz lehetősége befejezni. „Mivel mindannyiunkat váratlanul érte, hogy Kátya bár keményen és kitartóan küzdött a betegséggel, mégis alulmaradt ebben az igazságtalan küzdelemben, nem volt lehetőségünk egyeztetni jogi és pénzügyi szempontból akarata kivitelezhetőségéről. Várhatóan egy hét múlva tájékoztatunk mindenkit az összegyűlt pénz sorsáról, illetve a megmaradt támogatás visszatérítésének lehetőségéről” – írta a család.

Tompos Kátya 1983-ban született Budapesten, gimnáziumi évei alatt Földessy Margit stúdiójában tanult, majd 2001-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2005-ben diplomázott. Előbb a József Attila Színház szerződtette, majd játszott a Bárka Színházban, 2008 és 2018 között a Nemzeti Színház tagja volt. 2013-ban jelent meg első szólólemeze Keresztül Európán címmel, ez egy zenei utazás volt Angliától Oroszországig, dalok angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven. A dalokat Hrutka Róbert zenésítette meg, írta a SzínházOnline. Tompos Kátya több magyar filmben is játszott, szerepelt többek között a Coming Outban, a Valami Amerika 3. részében is. 2010-ben Junior Prima-díjat, 2014-ben Jászai Mari-díjat kapott.

A színésznő az elmúlt két évben betegsége miatt nem lépett fel színházban és koncertjei sem voltak, egy-egy felolvasó esten láthatta a közönség, amíg pillanatnyi állapota ezt megengedte.

A Centrál Színház a Facebook-oldalán azt írja, saját halottjának tekinti a művészt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!