Meghalt az egyik leghíresebb bossa nova sláger előadója

2023. június 6. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

83 éves korában meghalt Astrud Gilberto brazil énekesnő, jelentette be a közösségi médiában munkatársa, Paul Ricci, írja a Guardian. Az 1940-ben, Rio de Janeiróban született Gilbertónak sokat köszönhet a brazil zenei kultúra, hiszen ő tette világszerte ismertté a The Girl from Ipanema című slágert, amelynek angol nyelvű feldolgozását most is gyakran játsszák mindenhol.

Az énekesnő azt követően készítette el a felvételt, hogy 1963-ban New Yorkban turnézott férjével, João Gilbertóval, ahol Stan Getz dzsesszművésszel és Antônio Carlos Jobim bossa nova sztárral is együttműködött. A közös előadás producerének ötlete volt, hogy készítsék el a The Girl from Ipamena angol változatát, hogy így tegyék népszerűbbé a dalt az amerikai közönség előtt.

Az új változatot először férjével közösen adták elő és a felvétel készítőinek listáján Astrud Gilberto neve nem is szerepelt, így csupán minimális közreműködői jogdíjat kapott. Később elkészült a kislemez újraszerkesztett verziója, amelyen viszont már João Gilberto hangja nem volt hallható, és ez 1964-ben bekerült az Egyesült Államok öt legnépszerűbb slágere közé, az Egyesült Királyságban pedig a legjobb harminc közé jutott, majd 1965-ben elnyerte az év dalának járó Grammy-díjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!