Ed Sheeran megnyerte a pert, kimondták, hogy nem másolta le Marvin Gaye számát

2023. május 4. – 22:04

Másolás

Vágólapra másolva

Ed Sheeran megnyerte a plágiumperét az Egyesült Államokban, az esküdtszék szerint a négyszeres Grammy-díjas brit zenész nem másolta le a Thinking Out Loud slágeréhez Marvin Gaye amerikai soulzenész Let's Get It On számát.

A zenész újabb plágiumügye azért pattant ki, mert Gaye társszerzőjének, Ed Townsendnek az örökösei azt állítják, Ed Sheeran ellopta a dalt, lemásolta egyebek között a szám dallamát, hangzását és ritmusát, és ezért a Warner Music Group és a Sony Music Publishing tartozik nekik. Sheeran ügyvédei ugyanakkor azzal érveltek, hogy a két mű közötti hasonlóságok alapvető zenei „építőelemeket” tartalmaznak, amelyekre nem terjedhetnek ki a szerzői jogok.

Április 26-i meghallgatásán Sheeran tagadta, hogy plágiumot követett volna el, és nem másolt Gaye slágeréből. Azt is mondta, hogy a legtöbb popdal egymásra épül, példaként a Let it Be-t és a No Woman, No Cry-t említette. „Ha azt tettem volna, amivel vádolnak, akkor elég nagy idióta lennék, ha kiállnék egy színpadra húszezer ember elé” – mondta.

Az illetékes manhattani szövetségi törvényszék esküdtszéke úgy ítélte meg, hogy az örökösök nem tudták bizonyítani, hogy Ed Sheeran, illetve a Warner Music Group zenekiadó és a Sony Music Publishing lemezkiadó megsértették volna szerzői jogaikat.

Sheeran arra is utalt, hogy befejezi a zenélést, ha bűnösnek találják New Yorkban. A csütörtöki döntés után a BBC szerint azt mondta, nagyon frusztrálja, hogy „ilyen alaptalan állítások egyáltalán bíróságig juthatnak.”

Ed Sheeran távozik a manhattani bíróság épületéből 2023. május 4-én – Fotó: Timothy A. Clary / AFP
Ed Sheeran távozik a manhattani bíróság épületéből 2023. május 4-én – Fotó: Timothy A. Clary / AFP

Sheeran óriási sikert aratott a Thinking Out Louddal, a szám legalább tíz országban került a slágerlisták élére, a YouTube-on 3,5 milliárd alkalommal nézték meg. A második stúdióalbumához 2014-ben felvett szerzeménnyel az énekes elnyerte a 2015-ös év dalának járó Grammy-díjat, írja az MTI.

Ed Sheeran nem először bonyolódik plágiumügybe, tavaly tavasszal a Shape of You című dala miatt került bele, de azt a pert megnyerte. Sheeran új albuma egyébként pénteken jelenik meg, ezt egy hosszú, érzelmes Facebook-posztban jelentette be, ebben arról is írt, hogy depresszióba zuhant, amikor feleségénél daganatot találtak a terhesség alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől