Korábbi Junior Prima-díjazottak üzentek Vilmányi Benettnek: Nem érezzük hősiesnek, ha valaki ellenséget kiált egy olyan helyen, ahol barátok veszik körül

2022. szeptember 26. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt kedden volt a Junior Prima díj színház-, film- és táncművészet kategóriájának díjkiosztója, azonban az egyik díjazott, Vilmányi Benett színész végül nem vette át a díjat. Mint a Telexnek akkor elmondta, eredetileg nem tervezte visszautasítani a díjat, de annyira feldühítette, hogy az átadó előtt külön kérték, hogy ne politizáljon a beszédében, hogy mégis így tett.

Vilmányi elmondta, hogy az utolsó pillanatban érkezett a díjátadóra, és nagyon szíven ütötte, hogy egyből odamentek hozzá, és nyomatékosan megkérték, hogy ne politizáljon a beszédében. Mint mondta, előzetesen két fix mondattal számolt, ez a két mondat pedig nem volt mentes a politikától, szerinte ugyanis nehezen lehet politikamentesen fogalmazni, bármilyen művészetről legyen is szó. Miután ő volt az első, akit szólítottak, a kérés és az átadó között eltelt tíz percben nem is volt ideje lehiggadni, így végül egy nagyon dühös hangvételű beszédet mondott.

Ebben többek közt arról beszélt, hogy a politika és a kultúra összetartozik, és bejelentette, lemond a díjról, dacára annak, hogy egyébként nagyon kevés pénzért dolgozik. Vilmányi a Telexnek úgy fogalmazott, nyilván lehetett volna ezt sokkal méltóságteljesebben is csinálni, magát a gesztust viszont nem bánta meg, és mint mondta, az elismerést sem fogja utólag átvenni.

Most közös közleményt adott ki a Junior Prima-díj birtokosai közül 25, amelyet kérésükhöz híven szó szerint közlünk:

„A díjat banki szponzorációval ítéli oda egy szakmai zsűri a 30 év alatti tehetségeknek, a korábbi díjazottak és rangos művészek ajánlásainak figyelembevételével.

A kuratórium kérésére minden évben, rövid indoklás keretében felterjeszthetjük azokat a pályatársainkat, akiket érdemesnek találunk az elismerésre, így próbálva támogatni fiatalabb kollégáinkat, hogy a széleskörű megbecsültség mellett, nem kevés pénzben is részesüljenek. A felterjesztett neveket a zsűri minden alkalommal megvitatja és hosszas mérlegelés után születik döntés a jelöltekről. A zsűri tagjait tekintve, semmi esetre sem feltételezhetünk egyöntetű elfogultságot. A Junior Prima díj elnyerésének nem feltétele a politikai hovatartozás, az elbírálás módja pedig egyértelműen törekszik arra, hogy demokratikus legyen.

Az ünnepség előtt a szervezők részéről megfogalmazott kérés, miszerint a nyertesek köszönő beszédeikben lehetőleg tartsák tiszteletben a díj függetlenségét, pusztán azért hangzott el, hogy a díj megőrizhesse szakmai hitelességét és méltósága sértetlen maradjon. Ebben a közegben kardot rántani indokolatlan és felesleges. Az üzenet félrement, a kollégánk pedig cselekedett, ahogy jónak látta. Úgy gondoljuk, ezzel a döntésével nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be, hanem azoknak a színészeknek, akik leadták rá a voksukat, azoknak a zsűritagoknak, akik lobbiztak érte és azoknak a fiatal alkotóknak, akik szintén megkaphatták volna ezt a díjat és boldogan átvették volna. Nagyon sajnáljuk, ami történt és bízunk benne, hogy ez az eset nem veszélyezteti a díj presztízsét!

Végezetül szeretnénk hangsúlyozni, hogy mi is elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak, tiszteljük a bátor és egyenes kiállást, de nem érezzük hősiesnek, ha valaki ellenséget kiált egy olyan helyen, ahol barátok veszik körül.”

Az aláírók névsora: Ötvös András, Gubik Petra, Tenki Réka, Pálos Hanna, Vecsei H.Miklós, Gyöngyösi Zoltán, Barta Ágnes, Koltai-Nagy Balázs, Benedek Dániel, Rujder Vivien, Szabó Sebestyén László, Lábodi Ádám, Petrik Andrea, Trokán Anna, Trokán Nóra, Orth Péter, Pallag Márton, Zoltán Áron, Patkós Márton, Székely Szilveszter, Mentes Júlia, Eke Angéla, Jordán Adél, Pálmai Anna és Tasnádi Bence.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!