Megszavazták Svájcban a helyi filmgyártást elősegítő „Lex Netflixet”

2022. május 15. – 20:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országos népszavazáson kérdezték meg a svájciak véleményét arról a javaslatról, hogy a globális televíziós streamingszolgáltatók (pl. Netflix, Amazon Disney) a Svájcban szerzett bevételeik egy részét a hazai filmgyártásba fektessék. A svájci szavazók több mint 58 százaléka támogatta a javaslatot – írja a Reuters.

A „Lex Netflix” néven emlegetett népszavazás eredményeképp a nemzetközi streaming szolgáltatásoknak a svájci bevételeik négy százalékát a helyi filmgyártásba kell befektetniük.

Az összeget költhetik helyi műsorok megvásárlására, saját, helyi műsorok gyártására vagy befizethetik egy befektetési alapba is.

„Ez az eredmény is megmutatja a filmkészítés kulturális jelentőségét Svájcban” – mondta Alain Berset svájci belügyminiszter vasárnap.

A Netflix közölte, hogy tiszteletben tartja az eredményt, és együttműködik a svájci kormánnyal. „Hisszük, hogy jó történetek bárhonnan jöhetnek, és már korábban is fektettünk be svájci tartalmakba” – fogalmazott a Netflix szóvivője.

Hasonló törvényt fogadtak el korábban Portugáliában, ahol a streamingszolgáltatóknak a hely bevételük egy százalékát kell befizetniük. Dániában is szó van a streamingszolgáltatók adózásáról, Spanyolországban pedig hamarosan be is vezetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!