„Fehér ember nem így harcol” – írta egy üzenetben Tucker Carlson, ami végül a kirúgásához vezethetett

2023. május 3. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

A New York Times információi szerint egy konkrét üzenetváltásra vezethető vissza a Fox News egykori sztárműsorvezetőjének kirúgása. Ebben Carlson a Capitolium 2021-es ostroma utáni napon részletesen vallott egy utcai verekedést rögzítő videó kapcsán az egyik producerének arról, hogy bár elborzasztotta, szurkolt a trumpista huligánoknak, hogy verjék agyon az „antifás csávót”.

Április végén derült ki, hogy Tucker Carlson távozik a Fox Newstól, néhány nappal azután, hogy az amerikai műsorszolgáltatónak 787,5 millió dollárt kellett fizetnie az egyik, Carlson nevéhez is kapcsolódó jogi ügy rendezéséhez, ezzel elkerülve a tárgyalást.

A csatornának a Dominion nevű cégnek kell fizetnie, amiért úgy terjesztett álhíreket a vállalatról, hogy tudatában volt azok hamisságának. Mint kiderült, a csatornán futó műsorokban gond nélkül terjesztették, hogy a cég szavazógépeinek segítségével Joe Biden elcsalta a választást, annak ellenére, hogy a belsős dokumentumok szerint pontosan tudták, hogy ez nem igaz.

Bár Carlson csak mellékszereplője volt az ügynek, a peranyagokba bekerült számos üzenetváltása is, amik közül több már korábban nyilvánosságra került. A New York Times céges forrásai szerint a Fox igazgatósági tanácsának tagjai egy nappal a Dominion Voting Systems ellenük indított perének indulása előtt olvasták el Carslon peranyaghoz csatolt üzeneteit, és megrémültek annak a lehetőségétől, hogy Carlsonnak eskü alatt kell tanúskodnia, és napvilágra kerülnek a problémás üzenetek. Ezért is vállalhatták be a kártérítés kifizetését, hogy elkerüljék a tárgyalást.

A lap szerint egy konkrét, 2021 január 6-a után írt üzenet vezethetett a műsorvezető kirúgásához. A kifogásolt sms-t Carlson órákkal a Capitolium ostroma után küldte a műsora egyik producerének. Az üzenetben Carslon arról ír, megnézett egy videót, amiben Trump követői vernek össze egy antifás férfit, és bár elborzasztotta, egy ponton azon kapta magát, hogy szurkol is nekik. A mondat, ami leginkább kiverhette a biztosítékot a Fox News vezetőségénél:

„Fehér ember nem így harcol.”

Az egész üzenet ez volt:

„Néhány héttel ezelőtt láttam egy videót arról, hogy emberek verekednek az utcán Washingtonban. Egy csapat trumpista srác körbevett egy antifás srácot, és elkezdték a szart is kiverni belőle. Legalább hárman voltak egy ellen. Egy ilyen fickóra ráugrani nyilván becstelen dolog. A fehér emberek nem így harcolnak. Mégis hirtelen azon kaptam magam, hogy a csőcseléknek drukkolok a férfi ellen, remélve, hogy keményebben ütik, és megölik. Tényleg azt akartam, hogy bántsák a kölyköt. Éreztem az ízét a számban. Aztán valahol mélyen az agyamban megszólalt a vészcsengő: ez nem tesz jót nekem. Olyanná válok, amilyen nem akarok lenni. Az antifás görény is egy emberi lény. Bármennyire is megvetem, amit mond és tesz, bármennyire is biztos vagyok benne, hogy személyesen is utálnám, ha ismerném, nem kellene kárörvendeznem a szenvedésén. Inkább zavarnia kellene. Nem szabadna elfelejtenem, hogy valahol valaki valószínűleg szereti ezt a gyereket, és összetörne, ha megölnék. Ha nem törődöm ezekkel a dolgokkal, ha az embereket a politikájukra redukálom, akkor mivel vagyok jobb nála?”

Bár Carlson évek óta gyakorlatilag nyíltan pedzegette a fehér felsőbbrendűség elméletét a műsorában, az üzenet új megvilágításba helyezi a személyes nézeteit. Az igazgatóság csak múlt hónapban szerzett tudomást az erősen problémás kijelentésekről. Egy külsős jogi céget is bevontak, hogy vizsgálják ki Carlson viselkedését és több kifogásolható üzenetét is.

A New York Times forrásai szerint az üzenet gyakorlatilag az utolsó csepp volt, ami után a csatorna vezetése arra jutott, hogy Carlson most már tényleg nagyobb problémát jelent, mint amekkora hasznot termel a csatorna számára.

Az üzenet a Fox elleni rágalmazási per elleni dokumentumokban is szerepelt, de a korábban nyilvánosságra hozott iratokban korábban kitakarták, eddig csak a szövegkörnyezete volt ismert. Ebben Carlson többek között azt írta a producerének, Trump „pusztító” és „démoni erő”.

Tucker Carlson karrierjéről és arról, hogyan lett az amerikai kábeltévé jobboldali, populista királya, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!