Miért kell katonai gépekkel babatápszert reptetni az USA-ba?

2022. május 27. – 00:26

Miért kell katonai gépekkel babatápszert reptetni az USA-ba?
Katonák raklapokat pakolnak ki az indianapolisi repülőtéren, 2022. május 22-én, az amerikai légierő C–17-es repülőgépének rakteréből, amely 35 tonna tápszert szállított Európából az Egyesült Államokba – Fotó: Jon Cherry / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez egy rémálom” – így jellemezte a babatápszerhiány miatt kialakult, kétségbeejtő helyzetét néhány hete egy amerikai anyuka. A New York Timesnak nyilatkozó 35 éves Ashley Hernandez egy 6 hónapos és egy 3 éves kislányt nevel. Mindkét gyereknek olyan speciális tápszerre lenne szüksége, aminek a beszerzése szinte lehetetlenné vált az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban. Mivel az Abbott nevű amerikai gyártó honlapja szerint a készletek teljesen kifogytak, Hernandez kétségbeesetten kereste az EleCare nevű tápszert az eBayen, ahol egyetlen dobozért akár 120 dollárt (kb. 43 ezer forint) is elkérhetnek mostanában.

A kétgyermekes texasi anya végül talált egy online hirdetést, ahol 40 dollárért kínáltak 10 dobozt, ami nagyjából 4-5 hétre megoldást jelentett a gyerekei számára, de hogy ezután mit ad nekik enni, még nem tudja.

Hernandez története nem egyedi. Az Egyesült Államok egésze súlyos tápszerhiánnyal küszködik, május eleji adatok szerint a babatápszerek 43 százalékából nem volt raktáron a kiskereskedőknél. Miközben kétségbeesett szülők próbálnak bárhonnan tápszert szerezni, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy

  • az ellenőrizetlen beszerzési források (ideértve az online aukciókat is) életveszélyesek lehetnek;
  • semmi esetre se hígítsák fel a tápszert a kelleténél jobban, mert az tápanyaghiányhoz vezet a csecsemők szervezetében;
  • ne próbáljanak meg maguk kotyvasztani tápszert, mert nagyon nehéz házi körülmények között, steril módon megfelelő tápanyagokat tartalmazó ételt készíteni a csecsemőknek;
  • amennyiben vészhelyzet áll elő, rövid ideig (maximum 1-2 hétig) etethetik a félévesnél idősebb babákat tehéntejjel, de ilyenkor mindenképp konzultálni kell egy gyerekorvossal a vaspótlásról.

A válság már ott tart, hogy Joe Biden katonai repülőkkel hozatott babatápszert külföldről, annak ellenére, hogy ezeknek a termékeknek az importját az ország szigorú szabályozása egészen eddig alig tette lehetővé.

De hogyan jutottunk el odáig, hogy a világ egyik vezető gazdasági nagyhatalmának tartott Amerikai Egyesült Államokban hiánycikké válhatott valami, ami alapvető élelmiszernek számít?

A világjárvány

Aligha meglepő módon az egész a globális ellátási láncok problémáival kezdődött, amit a pandémia okozott. Amikor 2020-ban őrületesen emelkedtek az árak, aki csak tehette, megpróbált nagyobb készletet felhalmozni csecsemőtápszerből épp úgy, mint vécépapírból. A készletfelhalmozások és a járvány egyéb hatásai miatt rövid távon visszaesett a fogyasztás. Például azért, mert a Covid idején sok újszülöttet nevelő anya is otthonról dolgozott, így volt lehetősége szoptatni (az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ipari ország, ahol az anyák nem kapnak szülés utáni fizetett szabadságot). Így aztán a csökkent kereslet 2021-ben arra késztette az amerikai tápszerbeszállítókat, hogy csökkentsék a termelést.

Ezzel párhuzamosan a járványügyi lezárások következtében, bizonyos összetevők hiánya miatt Amerika-szerte kifogytak a készletek egyes tápszerekből. 2022 elejére azonban enyhült a Covid-helyzet, miközben megugrott a szülések száma, így a tápszerigény lényegesen nagyobb lett. Ám ezt a keresletnövekedést nem tudta kellő sebességgel követni a kínálat. Főleg azért, mert a legnagyobb babatápszergyártónak számító Abbott Nutrition egy bakteriális fertőzéses botrány miatt az idén februárban úgy döntött, hogy visszahívja három különböző babatápszermárkájának több tucat, különböző típusú babatápszerét.

Az Abbott-botrány

Az Egyesült Államokban piacra kerülő babatápszerek csaknem fele az Abbott Nutritiontől származik, a cég 43 százalékos részesedéssel uralja az amerikai piacot. 2021 októberében egy névtelen forrástól érkezett panasz az Abbott egyik legnagyobb, Michiganben található üzemének gyártási körülményei miatt az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalához (FDA). A panasz kivizsgálása azonban csak decemberben kezdődött meg, az FDA első, helyszíni vizsgálatára pedig csak 2022. januárban került sor.

A babatápszerek hiánya miatt üres polcok egy New Jersey-i Target áruházban, 2022. május 17-én – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Getty Images
A babatápszerek hiánya miatt üres polcok egy New Jersey-i Target áruházban, 2022. május 17-én – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency / Getty Images

Időközben viszont négy különböző esetben jelentettek olyan bakteriális csecsemőmegbetegedést, amelyeknél felmerült, hogy a fertőzés forrása az Abbott által gyártott babatápszer is lehet. A megbetegedéseket okozó baktérium leggyakrabban száraz, porállagú élelmiszerekben fordul elő, de az Egyesült Államokban korábban nagyon ritkán tapasztaltak ilyen megbetegedést. Évente 2-4 ilyen esetet regisztrált az amerikai járványügyi hivatal, és ezek felnőttekre ritkán voltak veszélyesek. Csecsemőknél ugyanakkor súlyos lefolyású lehet a fertőzés, vérmérgezést és agyhártyagyulladást is okozhat, és a tavaly ősszel jelentett 4 esetből is két csecsemő megbetegedése halálos kimenetelű volt.

Az Abbott azt állította, hogy nincs kapcsolat az általa gyártott tápszerek és a megbetegedések között. A cég azonban 2022 februárjában – még az FDA vizsgálatának lezárulta előtt – mégis úgy döntött, hogy visszahívja a boltokból a Similac, Alimentum és EleCare por alakú tápszerek különböző típusait, illetve a Similac PM 60/40 orvosi tápszert. Ezek mindegyikét abban a michigani Sturgisban található Abbott-üzemben gyártották, amire 2021-ben névtelen panasz érkezett az élelmiszer-felügyelethez. Az FDA márciusban publikált, előzetes eredményei több szabálytalanságot is feltártak, többek között azt is megállapították, hogy

a michigani tápszergyárban nem tettek megfelelő óvintézkedéseket a fertőzés lehetőségének megakadályozása érdekében, az üzemet ezért ideiglenesen bezárták.

Négy cégtől függ az egész ország

A Covid-járvány és az Abbott-botrány nyomán kialakuló jelenlegi tápszerhiány önmagában is elég súlyos, de egy mélyebb problémára is felhívta a figyelmet. A szakértők szerint ugyanis

rendkívül sebezhetővé teszi az Egyesült Államok ellátását az, hogy egy alapvető élelmiszernek számító termékből gyakorlatilag nem importálnak más országból, miközben a hazai gyártás mindössze négy piaci szereplőtől függ.

Az Egyesült Államokban forgalmazott csecsemőtápszerek 98 százalékát az országban gyártják, ennek pedig részben az az oka, hogy az FDA formai (elsősorban a csomagolásra és a vásárlók tájékoztatására vonatkozó) előírásai megnehezítik a külföldi gyártók számára a megjelenést az amerikai piacon. Pedig az EU-ban gyártott tápszerek nagy része összetétel alapján megfelel az amerikai előírásoknak, sőt egyes szakértők szerint egészségesebbek is. Az uniós élelmiszerszabványok ugyanis tiltják az amerikai tápszerekben gyakran megtalálható kukoricaszirupot, és előírják, hogy a bennük lévő szénhidrátok legalább 30 százaléka laktózból származzon.

A súlyos készlethiány miatt ideiglenesen engedélyezik bizonyos európai tápszerek behozatalát, de számottevő import nélkül Amerika tápszerpiacát eddig elképesztő mértékben, több mint 90 százalékos részesedéssel fedi le négy nagy cég: a legnagyobb szereplőnek számító Abbott mellett a Mead Johnson, a Nestlé-utód Gerber és a Perrigo. Márpedig, ha egy piac ennyire kevés cégtől függ, akkor egyetlen gyár bezárása is lavinát indíthat el; sokan ezzel magyarázzák a jelenlegi válságot is:

„Az anyatej-helyettesítő tápszerek piacának rendkívül magas koncentrációja súlyos kockázatot jelent a csecsemők egészségére nézve, ha valamelyik nagy gyártó ellátásában bármilyen zavar keletkezik. Ezért ez a kérdés azonnali monopóliumellenes felülvizsgálatot érdemel”

– írja például nyolc szenátor (többek között Elizabeth Warren), akik nyílt levélben fordultak a mezőgazdasági miniszterhez, Tom Vilsackhoz, tőle remélve a helyzet megoldását.

Keely Aguilar 11 éves lányának, Natalyah Aguilarnak készít tápszert 2022. május 18-án, a kaliforniai Santa Rosában. Natalyah nem képes rendes ételt enni, az életben maradáshoz speciális tápszerre van szüksége – Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Keely Aguilar 11 éves lányának, Natalyah Aguilarnak készít tápszert 2022. május 18-án, a kaliforniai Santa Rosában. Natalyah nem képes rendes ételt enni, az életben maradáshoz speciális tápszerre van szüksége – Fotó: Justin Sullivan / Getty Images
Keely Aguilar 11 éves lányának, Natalyah Aguilarnak készít tápszert 2022. május 18-án, a kaliforniai Santa Rosában. Natalyah nem képes rendes ételt enni, az életben maradáshoz speciális tápszerre van szüksége – Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Kik szenvedik meg leginkább ezt a válságot?

Vannak olyan államok, amelyeket súlyosabban érint a válság, ilyen Tennessee, Texas és Iowa, ahol a legkelendőbb tápszertípusoknak jelenleg már kevesebb mint a fele kapható egyáltalán. A válság emellett aránytalanul keményen sújtja a legszegényebb családokat. Nemcsak azért, mert a még elérhető tápszerkészletek ára megemelkedik, hanem azért is, mert ezek a családok részesei annak az állami programnak, ami nők, csecsemők és gyerekek speciális kiegészítő táplálkozását segíti. Ennek az úgynevezett WIC-programnak a keretében vásárolják fel az Egyesült Államokban az eladott babatápszerek közel felét.

Az pedig külön pikantériája a történetnek, hogy a piacvezető Abbott jól keres a legszegényebb családok gyerekeinek táplálásán. Amerika tagállamainak több mint felében ugyanis ennek a cégnek kizárólagos szerződése van a WIC-programmal.

A tápszerellátási probléma kapcsán faji egyenlőtlenségek is felvetődnek, mivel az amerikai egészségügyi hatóság (CDC) 2019-es jelentése szerint a fekete csecsemőknél alacsonyabb a szoptatási arány, mint a fehéreknél. Ennek az egyik lehetséges oka a CDC szerint az, hogy az Egyesült Államokban a fekete nők nagyobb valószínűséggel élnek a szegénységi küszöb alatt, így nagy eséllyel szülés után szinte azonnal visszatérnek a munkába.

Megoldásra váró probléma

A jelenlegi válságban a legsürgősebb feladat a tápszerhiány csökkentése, hiszen a tápszer az egyetlen biztonságos és megfelelő opció azoknak a csecsemőknek, akiket valamilyen okból nem tudnak szoptatni, és azoknak a babáknak, akik egészségi okokból nem képesek az anyatejet megemészteni. Ebből a szempontból a szakértők szerint a tápszerhiány súlyosabb csapás, mint amekkora szinte bármely más alapvető élelmiszer hiánya lenne, hiszen a gyerekek és a felnőttek étrendjében is lényegesen könnyebb egy-egy kieső ételtípusnak megfelelő alternatívát találni.

Azoknak az anyáknak, akik képesek lehetnek szoptatással (is) táplálni a gyermekeiket, most laktációs szakértői tanácsokkal igyekeznek segíteni. Emellett 31 amerikai és kanadai tejbank gyűjti szoptató nőktől az anyatejet, amit aztán pasztörizálva osztanak tovább. Azt azonban fontos tudni, hogy a mások számára adományozott anyatej nagy részét a koraszülött babák táplálására kell fordítani, ezért a tejbankok még rövid távon sem jelenthetnek megoldást.

A következő hetekben némi javulás várható az amerikai tápszerpiacon is. Az Abbott ugyanis megállapodott az FDA-vel a michigani üzemében felvetődő gondok megoldásáról, és arra számít, hogy két héten belül újraindulhat ott a termelés. De szakértők szerint attól számítva még legalább nyolc hétbe telik, amíg az ott gyártott új tápszerek a boltok polcaira kerülnek. Hosszabb távon pedig csak az lehetne megoldás, ha az Egyesült Államok a jelenlegi válsághoz vezető okokat is képes lenne felszámolni a saját babatápszerpiacán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!