Zelenszkij: Nem túlzok, a Donbasz a pokol

2022. május 20. – 06:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij szokásos esti beszédét azzal kezdte, hogy beszámolt a 40 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról, amit ma szavazott meg a szenátus, a németországi G7-es találkozóról, valamint az EU által belengetett 9 milliárd eurós segélycsomagról. Mindegyikért hálás, de kiemeli, hogy ezek nélkül nehéz helyzetben lennének, mert a havi államháztartási hiányuk jelenleg 5 milliárd dollár.

Szerinte nem csak Ukrajna érdeke, hogy megnyerjék a háborút, hanem a nyugati országoké is, mert Ukrajna védelme az ő védelmük is – új orosz háborúk és vészhelyzetek ellen.

Csütörtökön diákokhoz és rektorokhoz is szólt egy beszédben. Úgy látja, mindenki bizakodó, de sok egyetem nem az eredeti városában működik már, a háború miatt költözniük kellett. Bejelentette, hogy az elfoglalt területekről érkező leendő hallgatók könnyített eljárással juthatnak be mostantól egyetemekre, és azoknak is próbálnak segíteni, akik szintén az oroszok által ellenőrzött területekről jönnek, de már fizetnek tandíjat.

„Az ukrán fegyveres erők folytatják a Harkiv régió felszabadítását. A Donbaszban viszont a megszállók ráerősítettek. Pokoli ott a helyzet, és ez nem túlzás”

– mondta.

Kitért Szeverodonyeck ágyúzására is, amiben 12 civil vesztette életét, és legalább 40-en megsérültek. Hasonló támadások értek több másik várost is, az elnök szerint a Donbaszt teljesen szétlőtték. Ezekre nem lát katonai magyarázatot, ezért egyértelműnek tartja, hogy Oroszországnak egyetlen célja van: minél több ukránnal akar végezni, minél több ukrán házat és vállalkozást akar elpusztítani.

Épp ezért üdvözölte az első háborús bűnösök perét, és ahogy korábban is, most is megígérte, hogy nemzetközi bíróság előtt is bebizonyítják, hogy a megszállók háborús bűnöket követtek el.

Mint minden este, most is beszámolt a kiosztott kitüntetésekről: 210 katonát tüntetett ki, 48-uk posztumusz kapták meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!