A német katolikus egyház 125 alkalmazottja comingoutolt queerként

2022. január 24. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

A német katolikus egyház 125 alkalmazottja állt ki a nyilvánosság elé, és vállalta queer identitását, egyben követelik a munkahelyükön tapasztalható diszkrimináció beszüntetését, írja a Zeit. A nyilvánosság elé álló alkalmazottak között vannak papok, hitközségi vezetők, lelkipásztorok és hitoktatók is. A queer egyébként azokat a nem heteroszexuális embereket jelenti, akik nem tudnak azonosulni a tradicionális férfi vagy női szereppel és szexuális identitással.

A hamburgi érsek tiszteletét fejezte ki a nyilvánosság elé álló alkalmazottak felé. Stefan Hess azt is elmondta, hogy nem egyezik Jézus szellemiségével az olyan egyház, ahol az embereknek bujkálniuk kell nemi vagy szexuális identitásuk miatt.

A 125 alkalmazott az akcióval többek között azt szeretné elérni, hogy a jövőben szexuális vagy nemi identitás miatt ne veszíthessék el az egyházi munkahelyüket. Ezenkívül követelik még, hogy az egyházi tanításokból kerüljenek ki a nemi vagy szexuális alapokon nyugvó rágalmazó kijelentések, és hogy ugyanúgy betölthessenek bármilyen pozíciót, mint heteroszexuális kollégáik.

Németországban több olyan eset is napvilágot látott, ami miatt szükség volt erre az akcióra. Az egyik legismertebb történet Monika Schmelteré, aki a jelenlegi feleségével negyven évig volt együtt titokban, mert mindketten egyházi munkát végeztek. Amikor végül kiderült a kapcsolatuk, Schmelter főnöke annyit mondott, hogy ha meg akarja tartani az állását, akkor továbbra is titkolózniuk kell.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom