Haiti meggyilkolt elnökének az özvegye: A férjem egyetlen szót sem tudott mondani, már jött is a golyózápor

2021. július 11. – 09:36

frissítve

Haiti meggyilkolt elnökének az özvegye: A férjem egyetlen szót sem tudott mondani, már jött is a golyózápor
Jovenel Moïse, Ferenc pápa és Martine Moïse Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig sok a homályos pont, a haiti rendőrség szerint kolumbiai és amerikai zsoldosok által elkövetett gyilkosság körül.

Július 7-én, vagyis szerda hajnalban otthonában megölték Jovenel Moïse haiti elnököt, a támadásban súlyosan megsebesült az elnök felesége, Martine Moïse is, akit válságos állapotban Miamiba szállítottak.

A merényletet követően Haitin rendkívüli állapotot hirdettek, és hajtóvadászat indult a merénylők után, akiket fel is kutattak. Állítólag összesen 28 főből állt a főleg kolumbiai zsoldoscsapat, közülük 17-et vettek őrizetbe, 3-at a tűzharcban lelőttek, a hiányzó 8 férfi pedig szökésben van. Kolumbia védelmi minisztere, Diego Molano megerősítette, hogy a letartóztatott kolumbiaiak közül legalább hatan exkatonák. Az eddigi információk alapján a csapat kulcsfontosságú tagjai már három hónapja a szigeten voltak, ezalatt fegyvereket, pénzt, mobiltelefonokat, autókat és más, az akció végrehajtásához szükséges eszközöket szedtek össze.

Az eddig történtekről itt, itt és itt írtunk.

A BBC friss cikke szerint most megszólalt a különböző sérülésekkel ápolt özvegy, Martine Moïse, aki szerint a támadás olyan gyorsan történt, hogy férje, Jovenel nem tudott egyetlen szót sem mondani.

„A zsoldosok egy szempillantás alatt beléptek a házunkba, és azonnal golyózáport zúdítottak a férjemre”

mondja az özvegy a felvételen, és a hangüzenetben azt is deklarálta, hogy folytatja férje munkáját.

Értelmezése szerint a gyilkosságnak politikai okai lehettek, hiszen férje készült a több alkotmánymódosításról szóló népszavazásra, amely nagyobb hatalmat adhatott volna az elnöknek (aki már eleve rendeleti úton kormányzott). Valójában azonban hivatalosan még nincsen felbujtó, vagy pontos magyarázat arra, hogy a már egy ideje Haitin tartózkodó zsoldosbanda miért ölt.

Ráadásul, a BBC szerint számos további kérdés maradt megválaszolatlanul, többek között arról, hogy az állítólagos merénylők miként léphettek be az elnöki lakosztályba, a testőröket a jövő héten fogják kihallgatni. Steven Benoit volt haiti szenátor, az egyik prominens ellenzéki pedig nyíltan szkeptikus a gyilkosság jelenlegi magyarázatával szemben, szerinte

nem kolumbiaiak öltek,

de állításainak alátámasztására nem voltak bizonyítékai.

Az amerikai és kanadai média közben arról számolt be, hogy az egyik letartóztatott kettős állampolgár, a 35 éves James Solages ugyanis floridai származású volt, Kanada, Haitiban található nagykövetségének egykori testőreként dolgozott. Ő állítólag azt nyilatkozta a letartóztatóinak, hogy az interneten találta a munkát, azt hitte, fordítania kell majd, és hogy csak letartóztatni fogják az elnököt.

Az ország irányítása egyelőre elég kaotikus, hivatalosan ugyanis az elnök halála után a Legfelsőbb Bíróság elnökére száll az elnöki cím, de ő koronavírusban éppen meghalt. Így most többen is elsőszámú vezetőként viselkednek, Claude Joseph miniszterelnök az egyik ideiglenes elnök (ő áprilistól volt csak miniszterelnök), de egy másik politikus, Ariel Henry is operatív vezetőnek érzi magát, mert ő már a miniszterelnöki eskütételére készült, de további politikai erők pedig a szenátust vezető Joseph Lambertet neveznék ki elnöknek.

Haiti ma egész Amerika legszegényebb országa, negyedakkora, mint Magyarország, de 11 millióan lakják, főleg afrikaiak leszármazottai. Az elmúlt évtizedekben rettenetes diktatúrák tették tönkre az ország gazdaságát, a legismertebb kényúr Papa Doc Duvalier volt. aki véres diktatúrájában 30 ezer embert mészároltatott le, és örökös elnöknek nyilvánította magát. Őt a fia, Baby Doc követte a vezetésben, de az ő hatalmát megdöntötte a nép. Azóta jellemzően katonai puccsok határozzák meg az ország aktuális vezetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!