A tó, amiben több a szemét, mint a víz

2021. január 26. – 19:05

frissítve

A tó, amiben több a szemét, mint a víz
A Potpecko-tó – Fotó: Darko Vojinovic / MTI/AP

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány napja tolóhajókkal terelik, hatalmas markolókkal szedik a felgyülemlett szemetet a délnyugat-szerbiai Potpecko-tóból. A hulladékhalom ugyanis már a helyi vízerőművet veszélyezteti.

Január végén hatamas markolók tűntek fel a Priboj melletti Potpecko-tó betongátján, és elkezdték letermelni a műanyag palackokból és kommunális hulladékból álló szeméttengert, ami az elmúlt hónapokban feltorlódott a víztározó felszínén. A felgyülemlett hulladék ugyanis már a helyi vízerőmű működését veszélyeztette.

A feltorlódott műanyag óceán a vízerőmű eltömődésével fenyeget

mondta a Reuters hírügynökségnek Sinisa Lakovic, egy helyi aktivista. A szerb hatóságok a múlt héten azonnali takarítást rendeltek el.

Takarítás a Potpecko-tavon – Fotó: Darko Vojinovic / MTI/AP
Takarítás a Potpecko-tavon – Fotó: Darko Vojinovic / MTI/AP

Sinisa Lakovic becslése szerint a tavon mintegy 20 ezer köbméter szemét úszik, amelynek legnagyobb része a Lim folyó mentén fekvő, hanyagul kezelt hulladéklerakókból származik.

Irena Vujovic, az ország környezetvédelmi minisztere elmondása szerint a hétvégén megkezdték a tófelszín takarítását. A hosszú távú megoldás kidolgozására meghívták a montenegrói hatóságokat is.

Mint azt korábban megírtuk, sok helyen szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit, környezetvédelmi veszélyhelyzetet teremtve, a térség vízerőműveinek működését veszélyeztetve. A balkáni országokban a nem megfelelő hulladékkezelés miatt rendszeresen többtonnányi szemét kerül a folyókba, az elmúlt hetekben egy átszakadt gát okozott szeméttorlódást a Drinán.

A balkáni régió országai szeretnének csatlakozni az Európai Unióhoz. Ehhez azonban a helyi és az uniós hatóságok szerint sokat kell fejlődniük a környezetvédelem terén, ami csak Szerbiában több milliárd eurónyi beruházást igényel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!