Donald Trump kegyelmet adott volt főtanácsadójának is

2021. január 20. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arra számítani lehetett, Donald Trump még legalább száz embernek adott elnöki kegyelmet hivatalának utolsó óráiban, közöttük két ismert rappernek, ám magának nem. Elnöki kegyelmet kapott Steve Bannon is, Trump korábbi főtanácsadója, akit még tavaly nyáron tartóztattak le csalás miatt, írja a CNN.

Bannon a gyanú szerint társaival több százezer adományozót károsított meg, amikor az amerikai–mexikói határra tervezett fal megépítésére (We Build a Wall / Építünk egy falat) összegyűjtött 25 millió dollár egy részét személyes céljaikra használták fel.

Kegyelmet kapott Elliott Broidy üzletember is, aki Trump kampányának egyik támogatója, továbbá az illegális fegyverbirtoklás vádjában bűnösnek talált Lil Wayne rapper, de szintén megváltoztatta a Kodak Black néven ismert rapper büntetését, akit egy fegyveres ügyben ítéltek el. Kegyelmet ajánlott Paul Ericksonnak, a kémkedésért elítélt orosz Marija Butyina volt barátjának, akit egyebek mellett pénzmosásért ítéltek el.

Noha korábban felmerült, hogy Trump magának és a családjának is elnöki kegyelmet biztosítana, a CNN egyelőre nem tud arról, hogy felkerültek volna a listára.

A kegyelem az elnöki hivatallal járó jog, az amerikai alkotmány értelmében az elnök szövetségi ügyekben gyakorlatilag annak adhat teljes kegyelmet, akinek csak akar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!