Barack Obama odaszúrt a Trumpra szavazó spanyol ajkúaknak

2020. november 26. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Élesen bírálta a Donald Trumpra szavazó latinókat egy szerdai interjúban Barack Obama, aki szerint sok spanyolajkú figyelmen kívül hagyta az elnök rasszista megnyilvánulásait és bevándorlási politikáját, mert társadalmi kérdésekben egyetértettek vele. Trump a négy évvel ezelőttinél is több latinót tudott megszólítani az idei elnökválasztáson, szakértők szerint azonban ennek inkább gazdasági háttere lehetett – írja a BBC.

A volt elnök szerdán a Breakfast Club nevű podcastben adott interjút frissen megjelent memoárja, az A Promised Land kapcsán. A beszélgetés során többek közt arról is beszélt, hogy a metropoliszokban élők számára sokszor nem világos, hogy mekkora országban élnek, ahogy az sem, hogy egy rakás ember nem fogadja el azokat az irányelveket, amik számukra maguktól értetődőnek tűnnek. Obama szerint erre jó példa a Trumpra szavazó latinók kérdése, amin sokan meg voltak lepődve a választás után.

„Számos olyan evangéliumi keresztény latinó szavazó van, akik számára kevésbé fontos az, hogy Trump rasszista kijelentéseket tesz a mexikóiakra, vagy ketrecekbe zárja a nem dokumentált bevándorlókat, mint az, hogy a republikánus elnök hozzájuk hasonlóan gondolkodik az abortuszról vagy a melegházasságról”

– mondta Obama, hozzátéve azt is, hogy a republikánusok ezzel párhuzamosan arra buzdították a fehér férfiakat, hogy érezzék áldozatnak magukat, holott ezt szerinte sem a történelem, sem a különféle adatok nem támasztják alá.

Az valóban említésre méltó, hogy Donald Trump a 2016-os választáshoz képest is tudta növelni a támogatottságát a latinók körében, az azonban korántsem újdonság, hogy a spanyolajkúak támogatják a republikánusokat, 2008-ban John McCain is nagy számban tudta megszólítani őket. A latinók nagy része abban is egyetért, hogy a bevándorlóknak legálisan kell az országban tartózkodnia, és a határvédelmet is fontosnak tartják, különösen a mexikói határon. Szakértők szerint viszont ezzel együtt is inkább arra vezethető vissza a támogatásuk, hogy a munkásosztály nagy részével együtt egyetértenek a republikánusok gazdaságpolitikájával.

A BBC azt is kiemelte, hogy nem egészen egyértelmű, hogy Obama pontosan mire gondolt a melegházasságról szóló kijelentésével, Trump ugyanis explicit módon sosem ellenezte azt. Persze heves támogatója sem volt, ám így is 28 százalékát tudta megszerezni az LGBT szavazatoknak, ami 2000 óta a legmagasabb arány volt a republikánusoknál. A ketrecek esetében sem fekete-fehér a helyzet. Az igaz, hogy a Trump adminisztráció 2018-ban minden korábbinál keményebb szabályozást vezetett be a mexikói határon, ám a bevándorlók fogva tartása még Obama elnöksége alatt kezdődött, ezt pedig Trump is rendszeresen felemlegette az erről szóló vitákban.

A volt elnök szavai elég nagy port kavartak a republikánusok körében. Szerintük Obama ezzel tulajdonképpen kijelentette, hogy akik nem őket támogatják, azok bigottak, a latinókat pedig csak sértegetik azzal, ha felróják nekik, hogy a saját értékeik mentén, gazdasági megfontolásból választanak jelöltet a társadalmi problémák helyett. Greg Abbot, Texas kormányzója szerint a volt elnök szavai tökéletesen megmutatták, hogy miért tudta növelni Trump a támogatottságát a latinók körében. Mint mondta, sok demokrata azt hiszi, hogy büntetlenül támadhatja a spanyolajkúakat, hogy aztán a rasszista kártyával mégis megszerezze a szavazatukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!