Magyarországon is megjelent az omikron variáns

2021. december 13. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is megjelent az omikron nevű vírusvariáns – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 Híradóban hétfőn. Müller szavait az Infostart idézte. A vírusváltozatot két hazai mintában mutatták ki. A tisztifőorvos szerint ettől függetlenül még mindig a delta variáns a meghatározó a vizsgálati eredményekben, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket.

A Neumann Labs diagnosztikai laboratórium idén bevezetett új PCR-tesztje a napokban bizonyítottan kimutatta az omikron koronavírus-variáns jelenlétét – olvasható a laboratórium közleményében. „A mutáció egy házaspárt fertőzött meg, amelynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A házaspár igazolt omikron-fertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál” – írták. Az egyik fertőzöttnek enyhe tünetei vannak, a másik középsúlyos állapotban van és kórházban ápolják.

„Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk idáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron-variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Közben a brit miniszterelnök bejelentette, hogy már legalább egy halálos áldozata van az omikron variánsnak. A koronavírus legújabb, a deltához képest is fertőzőbb variánsáról ebben a cikkben foglaltuk össze a tudnivalókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!