Rendőrökre és újságírókra támadtak oltásellenes tüntetők a hétvégén Németországban

2021. december 13. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén több németországi demonstráción is rendőrökre és újságírókra támadtak oltásellenes tüntetők – írja az MTI.

Vasárnap este a bajorországi Schweinfurtban egy kezdetben békés tüntetésen a résztvevők rendőrökre támadtak, és megpróbáltak felgyújtani egy rendőrautót, tíz embert őrizetbe vettek. A türingiai Gothában egy nem bejelentett vasárnapi demonstráción szintén rendőrökre támadtak, a szászországi Bennewitzben pedig két újságíróra is rárontottak a tüntetők, akik két rendőrt is megsebesítettek – írja a rendőrség közleménye. A türingiai Greizben egy szombati tüntetésen szabadultak el az indulatok, az összecsapásban 14 rendőr sebesült meg.

Tüntetés a szászországi Bennewitzben, 2021. december 12-én – Fotó: TOBIAS JUNGHANNSS / TNN / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Tüntetés a szászországi Bennewitzben, 2021. december 12-én – Fotó: TOBIAS JUNGHANNSS / TNN / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Az utóbbi napokban több hasonló esetről is beszámoltak a német hatóságok. Az incidensek többnyire az ország keleti részén, az egykori NDK területén (Szászország és Türingia tartományokban) fordultak elő, ahol az országos átlagnál alacsonyabb az átoltottság szintje.

A német kormány adatai szerint az oltási kampány december eleje óta felgyorsult. Az utóbbi hét napon négyszer is meghaladta az egymilliót a naponta beadott oltások száma, így már a német lakosság 69,6 százaléka – 57,9 millió ember – rendelkezik teljes oltással. Legalább egy adag oltást 72,6 százalék – 60,4 millió ember – kapott. Az emlékeztető oltást a németek 23,8 százaléka – 19,8 millió ember – kapta meg. Az oltatlanok 22,8 millióan vannak, a lakosság 27,4 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millió ötévesnél fiatalabb gyerek.