WHO: Várni kellene a harmadik oltással, amíg a szegényebb országok nem kapják meg az elsőt

2021. augusztus 5. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a fejlett világban már a harmadik oltás fontosságáról beszélnek, a szegényebb országokba az első vakcinák is alig jutottak el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ezért egy ideig nem a harmadik oltásokra kellene koncentrálni ott, ahol az átoltottság jól halad, hanem arra, hogy legalább az első – majd a második – oltásokat minél több ember megkapja a világban. A WHO-t vezető Tedrosz Gebrejeszusz szerint legalább a 10 százalékos átoltottságot el kell érni minden országban, márpedig a legszegényebbek ettől messze vannak: ezer lakosra csupán 15 adag vakcina jut – írta a BBC.

„Megértem a kormányok igyekezetét, hogy megvédjék polgáraikat a delta variánstól. De nem fogadhatjuk el, hogy azok az országok, amelyek már így is az oltások nagy részét használták fel, még többet vegyenek igénybe” – mondta Gebrejeszusz.

A WHO már korábban is felhívta a figyelmet az oltások elosztásának aggasztó egyenetlenségére.

Afrika egyik legnagyobb országa, a 87 milliós Kongói Demokratikus Köztársaság a lakosságnak még nem biztosított második oltást sem.

A 270 milliós Indonéziában a lakosság 7,9 százaléka kapta meg a második oltást.

Eközben az oltásban élen járók már a harmadik oltás beadását is lehetővé teszik: Magyarországon ez augusztus 1-jével érhető el – pontos táblázattal, hogy az első két oltás alapján milyen oltóanyag igényelhető –, Izraelben az immunhiányosok és a 60 év felettiek körében indult el az újabb oltási kör, amelyet legelőször Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben kezdtek el.

A magyarországi harmadik oltásról, a típusokkal kapcsolatos kérdésekről és a dilemmákkal magukra hagyott háziorvosokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!