Gulyás: Már februárban lesz védettséget igazoló plasztikkártya

2021. január 21. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elégedetlen az Európai Gyógyszerügynökséggel a kormány, amely gyorsítaná a vakcinabeszeréseket, de a társadalom jelentős részének átoltottságáig nem tervez enyhíteni a jelenlegi korlátozásokon. A Telex kérdéseire ezúttal sem jutott idő a kormányinfón.

Csütörtökön este tanácskoznak az uniós tagállami vezetők, hogy megvitassák az EU oltóanyagbeszerzésének állását, de a magyarországi oltásprogramról, a terv szerinti vakcinabeadások üteméről és részleteiről, valamint a tervezett vakcinaigazolásokról is megkérdeztük a kormányt a csütörtöki, online kormányinfóra szerda délutáni határidővel elküldött kérdéscsomagunkban.

A Telex kérdéseire ugyan még érintőlegesen sem sikerült érdemben választ adni, ugyanakkor az kiderült:

  • Gulyás Gergely szerint a kormány betartotta az ígéretét, annyi munkahelyet teremtettek, amennyi a vírus miatt megszűnt, hiszen négyezer emberrel többen dolgoztak 2020 decemberében, mint 2019 decemberében.
  • A kormány döntött arról, hogy az egészségügyi béremelés a háziorvosokra és a fogorvosokra is kiterjed, ez mintegy 100 milliárd forintba kerül majd.
  • A kormány dönteni fog az egyetemek helyzetéről és a február 1-je utáni szabályokról, de Gulyás szerint egyelőre nem várható változás, így az egyetemek februártól továbbra is távoktatásban oktatnak majd.
  • A kormány ismét arra kéri Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt, hogy váltsa le a posztjára – Gulyás szerint – méltatlan és alkalmatlan Vera Jourovát.
  • Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez 165 ezer embernek elég. Ebből 7200 Moderna-vakcina. A mai nappal 140 ezer beoltott ember lesz Magyarországon.
  • Lesz védettséget igazoló okirat, mégpedig egy plasztikkártya, várhatóan februárra.
  • Eddig egyetlen kormánytagot sem oltottak be Magyarországon, mert nincsenek az elsődleges csoportokban.

Gulyás szerint ő „az örökségvédelem és józan ész parancsát követte minden esetben”, amikor örökségvédelmi vizsgálatot indított a Márványmenyasszony és a Wichmann kocsma miatt, válaszolta a Telex kérdésére is, miszerint:

  • A Miniszterelnökség miért indított örökségvédelmi vizsgálatot a Márványmenyasszony és a Wichmann kocsma miatt? A korábban veszélybe került védett épületeknél, pl. Közvágóhíd, miért nem láthattunk ilyen aktivitást a kormánytól?

A miniszter szerint a Márványmenyasszony és a Wichmann kocsma Budapest ikonikus helyeinek számítanak, utóbbi kevésbé esztétikus, de ott találták fel a magyar kártyát, és hosszú ideje a Kazinczy utca jellegzetes épülete. A Márványmenyasszony pedig a magyar filmtörténet és több fontos esemény részese, már csak ezekért is meg kell őrizni.

Gulyás arról is beszélt, a Radetzky-laktanyát senki nem bontja le, de már lassan önmagától összeomlik. Ezért csak felújítják, és 40 milliárdos beruházással szállodává és irodaházzá építik át. Építése műemlékvédelmi szempontból szerinte kifogásolhatatlan, maximum a hátsó részén lehetnek nagyobb átalakítások, mert ott esztétikájában sem méltó egy műemlékvédelmi épülethez, mondta a miniszter.

Senki sem szeretne ilyen keretek között élni, de ezek a szabályok azt garantálják, hogy amíg nincs elegendő vakcina, addig is kordában tudjuk tartani a járványt – mondta Gulyás a szaporodó, a szabálytalan kereskedelmi, vendéglátóipari nyitvatartásokat szorgalmazó polgári engedetlenségi kezdeményezésekre vonatkozó kérdésre.

Ezt jelentette ki Gulyás arra a kérdésre reagálva, hogy egyetértenek-e a Pécsi Tudományegyetem kutatóival, akik szerint az Európai Gyógyszerügynökség engedélye után beadható a kínai vakcina. A miniszter szerint a kérdésben foglalt szemléletmód távol áll a kormánytól, ők a magyar hatóságokban és a magyar gyógyszerészti intézet vizsgálataiban bíznak. „Nekünk van saját hatóságunk, saját szakembereink.”

Eddig egyetlen kormánytagot sem oltottak be Magyarországon, mert nincsenek az elsődleges csoportokban.

Akkor kéne a sorrendet felcserélni, ha alacsony lenne a bizalom a vakcinák iránt a magyarokban, és így kéne nekik példát mutatni, de ez nem így van, mondta Gulyás.

Ezt Gulyás Gergely a hálapénzt elfogadókat érintő, várt, tervezett intézkedések és szankciók ügyében felmerült hét eleji hírekre reagálva mondta, ugyanakkor hozzátette, bízik benne, hogy az orvosok többsége egyetért ezzel, és be fogja tartani a törvényt.

Február közepétől a tervek szerint már lesz védettséget igazoló kártya minden érintettnél.

Gulyás Gergely szerint az oltóanyaggyártóval olyan szerződést kötött az Európai Bizottság, amely lehetőséget ad a Pfizernek arra, hogy néhány hetes késlekedésbe essen, ahogy meg is történt, azaz történik.

Mekkora az államadósságunk, kérdezték a minisztert. Válasz:

  • 2019. végére 65,5 százalékra csökkentette a kormány,
  • 2020-ban ez 80 százalék fölé emelkedett,

de Gulyás szerint még így is középmezőnyben vagyunk vagyunk Európában.

Csak találgatni lehet, mondta Gulyás Gergely az idevágó kérdésre arról, hogy melyik gazdasági prognózist tekinti mérvadónak jelenleg a kormány. A miniszter szerint a pénzügyminiszter pesszimistább előrejelzése annak szól, hogy a koronavírus okozta válsághelyzetben hónapokkal előre sem lehet tervezni, így nagyon nehéz felelős kijelentéseket tenni.

A minisztériumok dolgozói maximum egyhavi jutalmat kaphatnak, ennél nagyobbra külön kormányengedély kell.

Nem érkezett ilyen javaslat, mondta az idevágó kérdésre Gulyás.

Ha egy orvos az oltási sorrendet figyelmen kívül hagyja, akkor hivatali visszaélést követ el, de ilyen konkrét esetről Magyarországon még nem tudni Gulyás szerint.

A kormány ellenzi és nem tervezi a dugódíjat.

Jövő héten ugyan ezt az intézkedést is felülvizsgálják, mondta Gulyás, de a miniszter szerint a kormány mindig az egészségvédelmi szempontokat helyezi első helyre, és szerintük most az ez a szempont, hogy aki teheti, ne közösségi közlekedést használjon, ezért érdemes fenntartani az ingyenes parkolás lehetőségét.

Gulyás Gergely szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint úgy lehet majd választani a vakcinák között, hogy a regisztráltaknak sorra kerülésükkor elmondják, mely vakcinák állnak éppen rendelkezésre, és ha azokat elfogadja az érintett, akkor megkapja az oltást, ha pedig nem, akkor tovább kell várnia.

Tíz százalék körüli bevételkiesést jelent az iparűzési adó elvonása a településeknek, mondta a miniszter. A 25 ezernél kisebb lakosú településeket teljesen kompenzálja a kormány, az ennél nagyobbakkal pedig egyedileg tárgyalnak majd. Ahogy mondta, tárgyalni szeretnének azokkal a városokkal, akik nem Brüsszelből, hanem a magyar kormánytól akarnak segítséget kapni.

Erről itt írtunk bővebben.

Armin Laschetet választották a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének szombaton, de Gulyás Gergely nem kívánta ezt bővebben kommentálni, csak sok sikerült kívánt a kormány nevében, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a Fidesz és a kormány számára a CDU továbbra is az egyik legkiemelkedőbb európai partner.

A magyar kormány egyelőre csak gratulálni tud Joe Bidennek és az új adminisztrációnak, abban pedig bíznak, hogy valóban szövetségeseink lesznek, mondta Gulyás.

Gulyás Gergely szerint azon dolgoznak, hogy ne a szállodaszövetég kiszivárgott levelében szereplő, pünkösdig tartó lezárásokat prognosztizáló forgatókönyv valósuljon meg, hanem már hamarabb nyithassanak, de felelősséggel nem lehet ebben a kérdésben jóslásokba bocsátkozni.

Lesz védettséget igazoló okirat, mégpedig egy plasztikkártya, mondta Gulyás. A miniszter szerint kétféle védettség van:

  • vagy valaki beteg volt és meggyógyult,
  • vagy már kapott oltást.

Bár azt nem lehet tudni, hogy a védettség pontosan meddig tart.

Később azt is mondta, ilyen kártya február közepétől lesz majd.

Gulyás szerint ha valaki védett, annál az embernél nem lesz értelme az esti kijárási korlátozásnak, de erről még nincs kormánydöntés.

Arról viszont nem beszélt a miniszter, honnan fogják tudni, hogy ki esett már át a víruson, vagy arról, az érintettek hogyan kapják meg ezeket a kártyákat.

Gulyás Gergely szerint az igazságos és logikus oltási terv betartásához az kell, hogy központi nyilvántartásban vezessék az oltóanyagra regisztrálókat.

Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez 165 ezer embernek elég. Ebből 7200 Moderna-vakcina. A mai nappal 140 ezer beoltott ember lesz Magyarországon.

Gulyás szerint ha ilyen ütemben érkeznek a vakcinaszállítmányok Brüsszelből, akkor csak más, alternatív forrásokból tudunk oltóanyagot szerezni.

Szputnyik-vakcina: Szijjártó Péter külügyminiszter erről pénteken tud nyilatkozni. Emellett Kínából körülbelül egymillió vakcina várható.

A Bizottság első alelnöke Gulyás Gergely szerint ismét megengedhetetlen kijelentéseket tett Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban, éppen ezért a kormány ismét arra kéri Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy váltsa le a posztjára – Gulyás szerint – méltatlan és alkalmatlan Vera Jourovát.

Az állam- és kormányfők erős eszközt adtak az Európai Bizottság kezébe a jogállamisági rendelet elfogadásával, amelyet alkalmazva jelentős pénzeket blokkolhatnak az állami beruházások kifizetésénél – nyilatkozta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az osztrák Der Standardnak. Véleménye szerint a jogállamiságért, a szabadságért és a demokráciáért kell küzdeni, amiben segítségükre lesz a január 1-je óta hatályban lévő rendelet. A lap szerint hiába próbál időt nyerni a magyar és a lengyel kormány azzal, hogy a jogállamisági rendelet szövegét az Európai Bíróságra viszi várhatóan februárban, a Bizottság nem fog habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításával, ha a magyar vagy a lengyel kormány nem enged a vitás kérdésekben.

A cikk szerint Magyarországon az igazságszolgáltatás, a média és a kisebbségi jogok helyzete vezetett jogállamisági problémákhoz, míg Lengyelországban az igazságszolgáltatás letámadását nehezményezi a Bizottság. Jourová szerint ezek vezettek végül a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásokhoz, amelyek szerinte évek óta eredménytelenül folynak, mivel a szavazati jog felfüggesztéséhez egyhangú döntés kellene a tagállamok között, de a két kormány egymást kölcsönösen védené egy ilyen szavazásnál.

Jourová szerint az ehhez hasonló eljárások frusztrálóak és használhatatlanok, és egyelőre nincsen az uniós eszköztárban hathatós eszközök az ezek ellen való fellépésre. Erre lehet szerint jó eszköz a kifizetések megvonása.

Miközben a főváros politikai aktivitása kimerül abban, hogy folyamatosan pénzhiányra panaszkodik, addig a Lánchídnál 5 milliárd forintot dobtak ki az ablakon, itt pedig mintegy 1,7 milliárd forint veszteség érte Budapestet egy, a közterületi reklámfelületeket érintő döntése miatt, magyarázta Gulyás Gergely.

A kormány dönteni fog az egyetemek helyzetéről és a február 1-je utáni szabályokról, de Gulyás szerint egyelőre nem várható változás, így az egyetemek februártól továbbra is távoktatásban oktatnak majd.

De minden hatóságnak figyelembe kell vennie, hogy Európában emberek ezrei, Magyarországon is százai halnak meg minden egyes napon egy olyan betegségben, amely ellen a védőoltással lehet védekezni – mondta Gulyás egy, az ellenzékre, illetve Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő véleményére vonatkozó kérésre. A miniszter ismét az Európai Gyógyszerügynökséget kritizálta a vakcinák engedélyezésének lassúsága miatt, és kiemelte, ebben a kérdésben az emberi életek védelmét tartják szem előtt, és erre kérte az ellenzéki képviselőket is.

Nem maradt ki a Lánchíd-csörte sem a kormányinfóból. Gulyás szerint úgy tűnik, mintha a fővárosnál a pénznek nem lenne különösebb jelentősége, mert akár 5,5 milliárd forinttal kevesebbért is felújíthatnák a Lánchidat, és akár már lassan be is fejeződhetne, ahelyett, hogy még csak most kezdik el. A hídfelújításról itt írtunk.

A háziorvosok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Magyarországon hatékony egészségügyi ellátás tudjon működni, ezért a kormány úgy döntött:

a háziorvosok is részesülni fognak az egészségügyi béremelésekből.

Ha részt vesznek praxisközösségekben, akkor magasabb emelésben részesülnek majd, de aki egyáltalán nem vesz részt ilyesmiben, az is részesül valamennyi növekményben. Az emelés a fogorvosokra is kiterjed, ez mintegy 100 milliárd forintba kerül majd.

Gulyás szerint a kormány betartotta az ígéretét, annyi munkahelyet teremtettek, amennyi a vírus miatt megszűnt, hiszen négyezer emberrel többen dolgoztak 2020 decemberében, mint 2019 decemberében.

A miniszter szerint februárban a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj első negyedévének összegét megkapják.

A kormány a szerdai ülésén elsősorban ismét a vírushelyzetet tekintette át, és azt láttuk, hogy miközben Európában és a szomszédos országokban is megkezdődött a járvány harmadik hulláma, Magyarországon folyamatosan csökken a megbetegedések és a halálozások száma – jelentette be a kormányinfó kezdetén Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a tömeges vakcinálás idejéig azonban nem lehet az eddigi, a kormány szerint sikeres védelmi intézkedéseket feloldani, ennek ellenére az intézkedéseket jövő héten is felülvizsgálja a kabinet, ahogy azt rendszeresen megteszi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!