Engedélyezték az orosz vakcinát Szerbiában

2021. január 4. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Biztonságosnak találta a vizsgálatok során a Szerbiai Gyógyszerügynökség az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t, avagyis a Pfizer-BioNTech-oltóanyag után ez lesz a következő az országban, amit alkalmazni fognak. „Egyetlen lépést sem hagytunk ki, a bevizsgálás megtörtént, a szakembereink pedig megállapították, hogy a vakcina biztonságos” – mondta Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség képviselője az N1-nek.

A Szabad Magyar Szó cikke szerint Sergej Boljević, egy oroszországban élő szerb orvos azt mondta az N1-nek, hogy Oroszországban először a 18-60 évesek kapták meg ezt a vakcinát, majd a 60 év felettiek is. Szerinte a 18 év felettiek számára tehát biztonságos a vakcina. „Rövidesen azt is ellenőrzik majd, hogy milyen hatással lehet a gyerekekre, majd ha pozitív lesz a vizsgálatok eredménye, akkor ők is megkaphatják az oltást” – mondta.

A szerb egészségügyi minisztérium hétfőn dönt arról, hogy mikor és mely városokban kezdik meg az oltást az orosz oltóanyaggal. A vakcinából egyelőre 2400 dózis érkezett az országba.

A Szputnyik V-ből Magyarországra december végén 6000 ampullányi vakcina érkezett. Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat, írta korábban Szijjártó Pézer külügyminiszter a Facebookon. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere december végén arról beszélt, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát 3 ezer magyaron is tesztelni fogják (pont ennyire elég a 6000 dózisnyi oltás).

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!