Vádat emeltek a háromnapos franciaországi illegális parti egyik szervezője ellen

2021. január 4. – 23:37

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárás indult annak az illegális szilveszteri partinak az egyik szervezője ellen, amelyen közel 2500-an vettek részt a franciaországi Bretagne-ban – közölte a helyi ügyész hétfőn. Philippe Astruc a Rennes-ben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az 1999-es születésű főszervező büntetlen előéletű, és aki ellen most csupán:

  • tiltott rendezvény szervezése,
  • mások életének veszélyeztetése,
  • alkohol tiltott forgalmazása,
  • kábítószer használatának segítése,
  • mások vagyonának megrongálása
  • és bújtatott foglalkoztatás a vád.

Az ügyész kezdeményezte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A férfit a 36 órán át tartó buli után szombat délután vették őrizetbe, a házkutatás során egy nagyobb összeget (ami feltételezhetően a belépőjegyekből származhat), kábítószert, hangtechnikai berendezéseket és egy teherautót is lefoglaltak.

A nyomozás során kiderült, hogy a szervező több mint ezer SMS-t küldött szét december 31-én arról, hogy Lieruon településen bulit szervez két kiürített hangárban. Az ügyész szerint azonban elképzelhetetlen, hogy egyetlen ember szervezzen le egy ilyen rendezvényt, a többi szervezőt még keresik. Legalább még három-négy, de az is lehet, hogy valamivel több emberről van szó.

Az illegális partiról készült felvétel 2021. január 3-án – Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
Az illegális partiról készült felvétel 2021. január 3-án – Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

A rendőrség csütörtök este fél 7-kor közel háromszáz járművet észlelt Saint-Nicolas de Redon településnél, amelyek két órával később északnak, Lieuron felé indultak. Ekkor nyolcvan helyi csendőr megpróbált közbelépni és megakadályozni, hogy a csoport elérje a végső célpontot. Este 9 órakor a csendőrök erőszakkal találták szembe magukat, hárman közülük megsérültek, egy gépkocsit pedig felgyújtottak.

Az előre megfontoltságot bizonyítja a helyszín előkészítése, amelyet körbebarikádoztak, a hangárban fény- és hangtechnikai berendezéseket állítottak fel. Európa minden tájáról érkeztek résztvevők a buliba, amin 5 euró volt a belépő. Az ügyész megemlítette, hogy spanyolok, olaszok és lengyelek is voltak a partin, a résztvevők kevesebb mint 5 százaléka viselt maszkot. A résztvevők több mint kétharmadát, 1645 embert megbüntettek a járványügyi előírások megsértése miatt, több mint 200 személlyel szemben pedig kábítószerbirtoklás miatt indult eljárás.

Barcelona közelében több százan ünnepelték az újévet egy illegális partin, aminek negyven óra után a rendőrség vetett véget. Ott két embert vettek őrizetbe, öt ellen indítottak nyomozást és 214-nek rögzítették a személyi adatait. Decemberben egy leicesteri bulin hatvanan vettek részt, ennek a partinak is a rendőrség vetett véget, ami után nyolcmillió forintnyi bírságot szabtak ki a szervezőkre. (MTI, AP)

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!