Több ezer óvodai és iskolai dolgozót tesztelnek ezen a hétvégén

2021. január 2. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

A január 4-i iskolakezdés előtt ismét megkezdődött az iskolákban és az óvodákban dolgozók tömeges tesztelése. Szombaton és vasárnap az országban 99 kijelölt helyen vesznek mintákat azoktól, akik december 31-ig regisztrálták magukat. A tesztelési lehetőséget a szakképzési intézmények dolgozóira is kiterjesztették. Bár ezek az iskolák január 11-éig digitális munkarendben működnek, a szakmai gyakorlatok, konzultációk miatt lehetnek olyan oktatók, akik találkoznak diákokkal.

A mentőszolgálat és a kormányhivatalok mintavételi pontjain már zajlik a tesztelés, amelyeket jelentős részben orvostanhallgatók végeznek.

Koronavírusteszthez vesz mintát egy iskolai dolgozótól a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron a mentőállomás mellett kihelyezett konténernél 2021. január 2-án – Fotó: Varga György/MTI
Koronavírusteszthez vesz mintát egy iskolai dolgozótól a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron a mentőállomás mellett kihelyezett konténernél 2021. január 2-án – Fotó: Varga György/MTI

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár december 29-én, kedden azt mondta: addig 7400 iskolai és óvodai dolgozó regisztrált a tesztelésre. A tesztelést azoknak javasolják, akik tüneteket vettek észre magukon, illetve a téli szünetben történt kontaktusok miatt szeretnének megbizonyosodni arról, hogy nem fertőzöttek.

Az óvodákat, általános iskolákat a téli szünetben takarították és fertőptlenítették. Minden köznevelési és szakképző intézmény kap fertőtlenítőszert, amelyből a raktárakban havonta mintegy 300 ezer liternyit tárolnak.

December eleje óta több célzott, csoportos teszteléseket végeztek az óvodai és iskolai dolgozóknál, de a részvétel a vártnál alacsonyabb volt. December elején 181 ezer egészségügyi, szociális és oktatási dolgozó vett részt az ingyenes szűrésen. Az összes teszt 2,44 százaléka lett pozitív, ami 4436 pozitív esetet jelentett.

A bölcsődékben, óvodákban, iskolákban végzett tömeges tesztelés eredménye a következő volt:

  • A bölcsődei dolgozók 79 százaléka, 11 113 ember vett részt a tesztelésben, és 195 pozitív teszt lett. Ez 1,8 százalékos arányt jelent.
  • Az óvodai dolgozóknál 74 százalék volt a részvételi arány, 34 964-en mentek el a vizsgálatra. Közülük 811 fertőzöttet találtak. Itt 2,3 százalék volt a fertőzöttek aránya.
  • Az általános iskolai dolgozóknál, oktatói-nevelői munkát végzőknél 73 százalékos volt a részvételi arány. 95 102 dolgozót teszteltek, 2170 pozitív teszt lett, ami 2,3 százalékos pozitivitási arányt jelent.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!