Szlovénia nem lazít, még egy hétig zárva maradnak az üzletek

Másolás

Vágólapra másolva

Híreink percről percre.

Két napja engedélyezték a Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcináját az Egyesült Államokban, és vasárnap már útnak is indult az első szállítmány a Michigan államban található gyárból – olvasható a Sky News hírében.

A különleges tárolást, -70 fokot igénylő vakcinákat Michiganből Kentucky és Tennessee államba szállítják, majd onnan 145 különböző helyre szórják szét őket az országban. Nemcsak a tárolásra ügyelnek majd az út során, hanem a biztonságra is: a szállítmány rendőri kíséretet kap, amíg eljut a célállomásra.

Hogy pontosan hogyan juthatnak el a vakcinák az emberekhez, és milyen logisztikai nehézségekkel jár a szállítás, arról ebben a cikkünkben írtunk.

Most kell vigyázni azért, hogy a tavasz sokkal jobban telhessen, ezért Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa arra kérte a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek. Szlávik azt mondta: a koronavírus elleni vakcinák biztonságosak. Magyarországon legalább négy-ötféle vakcinát használhatnak majd a lakosság oltására. A főorvos elképzelhetőnek nevezte, hogy valamilyen vakcina kisebb adagban még idén érkezik az országba. (MTI)

Mivel nem javul a járványhelyzet, a szlovén kormány újabb egy hétre meghosszabbította az üzletek és szolgáltatások zárva tartására vonatkozó rendeletét, írja az MTI a szlovén köztévé vasárnapi híradása nyomán. A vállalkozások képviselő hiába kérték a kormányt, hogy legalább egyes régiókban enyhítsen a korlátozásokon, a kabinet szombat késő esti döntése mégsem engedett a kérésnek. A Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bostjan Gorjup elmondta: a kormány hajlik arra, hogy a következő napokban fokozatosan enyhítse az intézkedéseit, az erről szóló tárgyalások pedig vasárnap is folytatódnak.

A kuvaiti hatóságok engedélyezték a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását, jelentette az ország egészségügyi minisztériuma. Az engedélyeztetés előtt egy bizottság ellenőrizte a vakcina biztonságát, hatékonyságát és minőségét, valamint tanulmányozta a klinikai vizsgálatok eredményét. A térség országai közül csütörtökön Szaúd-Arábiába is jóváhagyta a vállalatok gyártotta vakcinát, amelyet december elején Bahrein – a világon másodikként – szintén engedélyezett. A Pfizer/BioNTech-vakcina alkalmazása elsőként az Egyesült Királyságban kapott hatósági jóváhagyást. Az amerikai Pfizer és a német BioNtech november 18-án azt közölte a világgal, hogy vakcinája hatékonysága 95 százalékos. (MTI)

Melyik megyében fertőzödtek meg a legtöbben 100 ezer lakosra vetítve szeptember óta? – ezt láthatja animációnkon. Mostanra az adatok azt mutatják, hogy a sokáig vezető Budapest már csak a 4. helyen áll a fertőzöttségben Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megye után.

4153 újabb magyar állampolgárnál mutattak ki koronavírus-fertőzést, ezzel 280 400 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A hivatalos közlés szerint 181 többségében idős, krónikus beteg életét vesztette, így a halottak száma 6965 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 80 752 fő, az aktív fertőzöttek száma 192 683. Jelenleg 7646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen.

Egy üveg kólán végzett el antigén gyorstesztet Michael Schnedlitz, a bevándorlásellenes és populista Osztrák Szabadságpárt főtitkára, az eredmény pozotív lett. A politikus mindezzel azt akarta szemléltetni, hogy a kormány által elrendelt töneges tesztelésnek semmi értelme. A pozitív eredményt a kóla magas savtartalama okozta, a politikus ezzel semmit sem bizonyított.

A Worldometers adatai alapján az is látható, hogy egymilló lakosra számítva hogyan áll fertőzöttség tekintetében Magyarország a többi országhoz képest. Az adatok annyiban torzítanak, hogy az első- és a második hullámot együtt kezelik, és tudható, hogy a második hullám Magyarországon is jóval erősebb a tavaszinál. A Worldometers 220 ország adatait tartja nyilván.

  • Az 1 milló lakosra számított fertőzötteket (nálunk 28 629 ember) nézve Magyarország a 41. helyen áll. Ezen számítás alapján jobbak az adatok Szlovákiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Finnországban vagy Kanadában.
  • Az 1 millió lakosra számított elhunytak (703) szempontjából a 26. helyen állunk. Jobbak az adatok Svájcban, Lengyelországban, Ausztriában, Portugáliában vagy Németországban.

  • 5047 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 276 247-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Meghalt 162 beteg, a halottak száma 6784-re emelkedett.
  • Egyre többen fizetnek be egy karácsony előtti tesztre, van olyan oltóközpont, ahol 60 százalékos a telítettség a december 21-i időpontra.
  • Győrben közel 300 hajléktalant teszteltek le.
  • Ausztriában szilveszterre feloldják az éjszakai kijárási korlátozást.
  • Engedélyezték a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti (nem veszélyhelyzeti) alkalmazását az Egyesült Államokban.

A világban a koronavírus eddig nyilvántartott fertőzötteinek száma 71,6 millió, a gyógyultaké pedig 46,8 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint. A vírussal összefüggésben eddig 1,6 millióan haltak meg. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A vírus okozta Covid-19 betegség továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 16 millió fertőzött volt eddig a napig, és 297 801-en haltak meg. Indiában 9,8 millió fertőzöttet és 143 019 halálos áldozatot tartanak nyilván. Brazíliában 6,8 fertőzöttről, és 181 123 halálos áldozatról tudni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!